KRITISK: Heidi Nordby Lunde er kritisk til uttalelsen Anette Trettebergstuen kom med overfor VG i går. Foto: Tom A. Kolstad
 
KRITISK: Heidi Nordby Lunde er kritisk til uttalelsen Anette Trettebergstuen kom med overfor VG i går. Foto: Tom A. Kolstad  Vis mer

Full voldtektskrangel mellom Ap og Høyre: - Mener Trettebergstuen to uker mindre pappaperm fører til flere voldtekter?

Ap beskyldes for å slå politisk mynt på Hemsedal-saken. Trettebergstuen ber Høyre roe seg ned. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med VG i går, gikk Aps Anette Trettebergstuen langt i å antyde at den blåblå regjeringens politikk vil kunne føre til flere voldtekter på sikt.

- Voldtekt og overgrep handler om mangel på respekt, som igjen bunner i dårlige holdninger på likestillingsfeltet, sa hun til avisa, før hun fulgte opp med å si:

- Steg for steg har regjeringen tatt likestillingen tilbake. Regjeringen har svekket den aktive likestillingspolitikken. Det er relevant fordi på sikt så fører det til at holdninger rundt seksuell trakassering og voldtekt blir deretter.

Uttalelsene, som falt etter at Trettebergstuen holdt appell i forbindelse med en demonstrasjon etter Hemsedal-saken, har vakt oppsikt i Høyre-kretser.

En av dem som har latt seg provosere av uttalelsen, er Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde.

- Jeg lurer på hvilke reverseringer hun mener fører til flere voldtekt? Er det to ukers reduksjon i pappapermen, eller er det endringer i arbeidsmiljøloven, for det er de to punktene jeg husker at Ap har anklagd Høyre og Frp for å reversere, og du skal være ganske hjernevaska sosialist for å mene at en reduksjon i pappaperm-ordningen fører til mer voldtekt og seksuelle overgrep, sier Nordby Lunde til Dagbladet.

Ministerkritikk

Hun mener kommentaren fra Trettebergstuen er så useriøs at «det nesten ikke er verdt å kommentere» - og at det fører til unødvendig polarisering i politikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Samtidig er jeg veldig opptatt av voldtekt, og jeg vil gjerne vite hva hun konkret sikter til når hun sier at ting min regjering har gjort fører til mer seksuelle overgrep, sier Nordby Lunde.

FACEBOOK-KRITIKK: Torbjørn Røe Isaksen likte ikke uttalsen fra Aps likestillingspolitiske talskvinne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FACEBOOK-KRITIKK: Torbjørn Røe Isaksen likte ikke uttalsen fra Aps likestillingspolitiske talskvinne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har også latt seg hisse opp av kommentaren:

«Er dette seriøst ment fra Arbeiderpartiets Annette Trettebergstuen? At regjeringens likestillingspolitikk har skylden for overgrep og voldtekt? Skal voldtektsmennene få enda flere å skylde på for sine grusomme handlinger?», skriver Høyre-politikeren på sin facebookside.

- Som Fanden leser bibelen

Anette Trettebergstuen (Ap) ber Høyre roe seg ned - og mener uttalelsen tolkes i verste mening.

- De leser sitatet som Fanden leser bibelen. Poenget mitt i intervjuet er at når vi skal bekjempe holdninger som fører til voldtekter, ikke bare kan snakke om justispolitikk, men også likestillingspolitikk fordi det former holdninger over tid, sier hun.

FACEBOOK-KRITIKK: Torbjørn Røe Isaksen likte ikke uttalsen fra Aps likestillingspolitiske talskvinne. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet. 
FACEBOOK-KRITIKK: Torbjørn Røe Isaksen likte ikke uttalsen fra Aps likestillingspolitiske talskvinne. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet.  Vis mer

- Jeg mener overhodet ikke at noe regjeringen har gjort eller ikke gjort, har ført til flere voldtekter. Tallene er stabile, men på sikt er jeg bekymra for at likestillingspolitikken fra denne regjeringa er så tam at man på mange områder sakker ut på langsiktige tiltak som kan bidra til å fremme bedre holdninger, forklarer hun til Dagbladet.

Femti tiltak


Da er det ikke pappaperm eller endringer i arbeidsmiljøloven hun snakker om. Hun savner mer offensivt arbeid med likestilling fra barnehagen av, bedre seksualundervisning i skolen, og mer muskler til de som arbeider med å fremme likestilling.

Hun trekker fram at Ap foreslo femti tiltak som hadde som formål å skape bedre holdninger til likestilling allerede i skole og barnehage i april.

Disse tiltakene - som ble lagt fram i forbindelse med likestillingsmeldingen i vår - ble imidlertid nedstemt av regjeringen.

- Jeg er helt sikker på at tiltakene vi fremmet i april er et godt stykke arbeid som vil kunne være et lite bidrag til sunnere holdninger på sikt, og det skulle jeg ønske at Høyre og regjeringen var med å diskutere istedet for å hisse seg opp. Hvilken likestillingspolitikk vi fører er relevant for hvilke holdninger vi skaper på sikt, sier hun.

VIL HA BREDERE DEBATT:  Aps likestillingspolitiske talsperson Anette Trettebergstuen mener det er viktig å huske at justispolitikk ikke er det eneste middelet som kan bekjempe dårlige holdninger. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL HA BREDERE DEBATT:  Aps likestillingspolitiske talsperson Anette Trettebergstuen mener det er viktig å huske at justispolitikk ikke er det eneste middelet som kan bekjempe dårlige holdninger. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Tar selvkritikk

Redaktør Magne Lerø i Dagens Perspektiv, kaller Trettebergstuens uttalelser for en avsporing - og beskylder Ap-politikeren for å forsøke å slå politisk mynt på Hemsedal-saken.


«Voldtekten i Hemsedal eller voldtekter i sin alminnelighet har null med de små forskjellene det er mellom partiene når det gjelder likestilling. Hun sporer fullstendig av når hun forsøker å hente ut politiske gevinster av Hemsedals-saken», skriver han om Trettebergstuens kommentar.

Trettebergstuen avviser påstanden om at Ap prøver å bruke saken til å markere seg politisk.

- Er det ikke riktig forstått at du frykter at regjeringens likestillingspolitikk kan føre til mer voldtekter og overgrep på sikt?

- Nei, det er ikke så enkelt at man kan påstå at dårlig likestilingspolitikk fører til overgrep eller voldtekter. Men det vi vet er at en offensiv likestillingspolitikk er med på å forme riktige holdninger. Det er godt forebyggende arbeid, sier hun.

- Men det er jo det du faktisk sier?

- Ja, det tar jeg i så fall kritikk på, for det var overhodet ikke slik ment. Jeg mener vi må diskutere forebygging og ikke bare justispolitikk, og det er en sannhet at når det kommer til det forebyggende, er det store politiske skillelinjer mellom Høyre og oss, sier hun.