FORBEREDER SEG: Spanske militærtelt ble fredag satt opp ved Gomez Ulla militære sykehus for å håndtere en ny bølge covid-19-pasienter i Madrid. Det er fire måneder etter at de samme teltene ble tatt ned. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB Vis mer

Coronaviruset i Spania:

Fulle intensiver: - Vet ikke hvor dette vil ende

Madrid er blant de spanske regionene hvor antall coronatilfeller har skutt i været de siste ukene. Nå fylles hovedstadens sykehus opp.

Publisert
Sist oppdatert

Spania er blant de Europeiske landene som ble hardest rammet av coronapandemien i vår. I løpet av sommeren har smittetallene igjen økt, og i løpet av de siste to ukene har landet registrert nesten 122 000 nye smittetilfeller, viser tall fra spanske helsemyndigheter.

En tredjedel av disse er registrert i Madrid, en region som også var blant de hardest rammede i vår.

Nå advarer kirurg og generalsekretær ved Madrids medisinske forening, Ángela Hernández Puente, om at situasjonen igjen er i ferd med å bli alvorlig ved regionens sykehus.

<strong>FORBEREDER SEG:</strong> Spanske militærtelt ble fredag satt opp ved Gomez Ulla militære sykehus for å håndtere en ny bølge covid-19-pasienter i Madrid. Det er fire måneder etter at de samme teltene ble tatt ned. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB
FORBEREDER SEG: Spanske militærtelt ble fredag satt opp ved Gomez Ulla militære sykehus for å håndtere en ny bølge covid-19-pasienter i Madrid. Det er fire måneder etter at de samme teltene ble tatt ned. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB Vis mer

Fulle intensiver

Et av FHIs kriterier for ikke å rødmerke et land eller region, er at det må ha under 20 bekreftede tilfeller per 100 000 innbygger. Norge ligger nå på drøyt 28, mens tallet er 65 i Storbritannia, 178 i Frankrike og 33 i Italia, viser tall fra det europeiske smittevernbyrået (ECDC).

I Spania som en helhet ligger dette tallet nå på 300. I Madrid er imidlertid tallet 696, og i et av byens områder som for tida er hardest rammet av pandemien, Pente de Vallecas, var tallet så høyt som 1241 for få dager siden, ifølge avisa El Diario.

Så langt utgjør Covid-19-pasienter 8,6 prosent av alle sykehusplassene i landet. I Madrid er dette tallet 21 prosent og øker raskt, ifølge The Guardian.

CORONAVIRUSET: Oslo kommunes coronakart viser nå at smittetallet er over 20 tilfeller per 100 000 innbyggere i 14 av 15 bydeler. Vis mer

To av regionens sykehus har allerede fulle intensivavdelinger.

- Inkludert covid-19-pasienter og andre pasienter, er disse allerede fulle. Det betyr at de nå må bruke områder som i vår ble omgjort til intensivavdelinger, men som ikke egentlig er det. Planlagte operasjoner blir utsatt, noe som er vanskelig ettersom vi allerede ligger på etterskudd med operasjoner, forklarer Hernández Puente til avisa.

Et av tiltakene regionen nå vurderer, er å gjenåpne det store feltsykehuset som ble oppført ved Madrids konferansesenter da pandemien herjet landet som verst i vår.

- Vet ikke hvor det skal ende

Også assisterende helsedirektør Espen Nakstad har uttrykt bekymring for at den smitten som på seinsommeren hadde spredd seg blant yngre voksne i Europa, nå er i ferd med å spre seg til andre og mer sårbare aldersgrupper.

CORONAVIRUSET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener spredningen av coronaviruset i Oslo er mer bekymringsfull enn i Bergen. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer

- Sykehusene i Frankrike og Spania har de siste dagene hatt stor pågang av covid-19-pasienter, og økningen ser ut til å skje raskt. Det er derfor en reell risiko for at vi snart kan få en smittebølge nummer to i flere europeiske land, ved at viruset igjen begynner å spre seg ukontrollert og rammer større befolkningsgrupper, uttalte han til Dagbladet tidligere denne uka.

Hernández Puente er blant dem som fortviler over det hun mener er for sene tiltak fra lokale myndigheter og frykter at tida for å begrense smitten er i ferd med å renne ut.

- Man kan ikke bare håpe at dette problemet vil løse seg selv, noe det ser ut til at de gjør, sier hun til The Guardian og legger til:

- Jeg vet ikke hvor dette skal ende. Det vet jeg virkelig ikke.

Innfører tiltak

I likhet med andre land, rammer karantenereglement og smitteøkningen også Spanias helsearbeidere. Flere helsesentre i Madrid er stengt som følge av personalmangel, skriver The Guardian.

Sykepleier ved Buenos Aires medisinsk senter i Madrid, Flora Espejo, er blant dem som fortviler over de lange køene utenfor teststasjonene. Hun peker på at situasjonen i størst grad rammer byens arbeiderklasse.

<strong>TILTAK:</strong> Som følge av den høye smittespredningen i Madrid, er det nå besluttet at flere bydeler i Madrid skal stenges ned i håp om å få smitten under kontroll. Spania har hatt over 11 000 nye smittetilfeller daglig de siste dagene, hvor en stor andel av disse er i Madrid-regionen. Bildet er tatt i sentrum av Madrid fredag. Foto: Manu Fernandez / AP/ NTB
TILTAK: Som følge av den høye smittespredningen i Madrid, er det nå besluttet at flere bydeler i Madrid skal stenges ned i håp om å få smitten under kontroll. Spania har hatt over 11 000 nye smittetilfeller daglig de siste dagene, hvor en stor andel av disse er i Madrid-regionen. Bildet er tatt i sentrum av Madrid fredag. Foto: Manu Fernandez / AP/ NTB Vis mer

- Vi klarer ikke å ivareta disse menneskene som følge av den situasjonen vi står i for øyeblikket. Se deg rundt. Hvem er det som må gå på jobb? Arbeiderklassen. Hvem er det som må reise for å dra på jobb? Arbeiderklassen. Hvem kan ikke jobbe hjemmefra? Arbeiderklassen. Hvem er det som bor i alt fra 6-45 m² store leiligheter? Arbeiderklassen. De er de som lider av dette, uttalte hun torsdag til den lokale TV-stasjonen La Sexta og fortsatte:

- Vi er overfylt, men det er disse menneskene som får lide av den regionale regjeringens dårlige håndtering.

STENGER: I møte med økt spredning av coronasmitte har myndighetene på Island besluttet å stenge barer og diskoteker i hovedstaden Reykjavik i fire dager. Vis mer

Seint fredag ettermiddag ble det besluttet å innføre en delvis nedstengning av alle bydeler i Madrid som har over 1000 bekreftede tilfeller per 100 000 innbyggere.

Nedstengningen vil derfor ramme omkring 850 000 mennesker i 37 av Madrids hardest rammede bydeler.

I disse sonene vil eneste gyldige grunn til å forlate områdene være jobb, skole, eller av medisinske eller rettslige årsaker. Offentlig eller private samlinger kan ha maks seks personer og offentlige parker vil stenges, ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer