Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fulle nordmenn hånet islam

Kledde av seg og gjorde narr av Allah. Arrestert for å ha hånet islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To nordmenn og tre svensker ble i går arrestert i den egyptiske turistbyen Hurghada for å ha gjort narr av islam og Allah.

Religiøs spøk

De fem alkoholpåvirkede skandinavene skal  ha barbert seg på hodene og kledd seg i pilgrimsklær. Deretter skal de ha gått til torget i sentrum av byen og begynt å sirkle rundt en statue mens de messet: «Åh, Allah, vi tilber deg», skriver svenske Aftonbladet.Da de i tillegg begynte å kle av seg, fikk egypterne nok. En egyptisk politimann sier til avisa at politiet ble tvunget til å beskytte skandinavene, før de arresterte dem.

De fem mennene ble ført av gårde til sedelighetspolitiets avdeling, anklaget for brudd på sedelighetslovgivningen. En forbrytelse som er langt mindre alvorlig enn krenking av islam.

Da ble folk enda sintere og flere samlet seg utenfor politistasjonen og krevde å få snakke med mennene selv. Etter de sterke protestene endret sjefen for påtalemyndigheten, Mohsen Hanafi, tiltalen til også å omfatte krenking av islam.

Ambassaden kontaktet politiet

Nå er skandinavene løslatt, og vil bli satt på første fly med ledige plasser til Norge.

Da norske myndigheter fikk vite om arrestasjonene, tok Norges ambassade i Kairo kontakt med sikkerhetstjenesten i Egypt.

Fulle nordmenn hånet islam

- Vi ville først og fremst finne ut hva som er skjedd. Nå er vi glade for at de ble satt fri uten noen tiltale, sier ambassadesekretær Tor Kinsarvik Engen til Dagbladet.no

Han har selv vært i kontakt med én av nordmennene, som har liten forståelse for reaksjonene på det spesielle opptrinnet i feriebyen.

- Han oppfatter dette som veldig overdrevet, og sier det aldri var gruppens hensikt å opptre krenkende overfor Islam, forteller Engen.

Hjem raskest mulig

De to nordmennene reiste med Apollo. Reiseselskapet sier de har bistått nordmennene under fengselsoppholdet.

- De har sittet i varetekt og ble sluppet ut i går kveld, sier salgsansvarlig i Apollo, Erik Haug, til Dagbladet.no.

Han sier at de to etter planen skulle reist hjem i går, men fortsatt befinner seg i Hurghada.

-  De har fått hjelp på stedet av lokale myndigheter og Apollo. Nå jobber vi med å få plass på et fly hjem til Norge, sier Haug.

Det vil ifølge ham være avklart i løpet av dagen.

- Kunne blitt lynsjet

Ifølge islamolog Jan Hjärpe var det heldig for de fem mennene at de havnet i fengsel.

Utenfor politistasjonen samlet forargede egyptere seg og politiet ble tvunget til å beskytte skandinavene.

- Hadde de ikke blitt arrestert hadde de nok blitt lynsjet, sier islamolog Jan Hjärpe til avisa.

- Det er veldig farlig å gjøre sånt. Dette er veldig følsomt etter det Jyllands-Posten gjorde. Det svenskene har gjort er å hetse religiøse folkegrupper, noe det finnes strenge regler mot i Egypt, sier han videre.

<B>HURGHADA:</B> Det var i sentrum av turistbyen Hurghada de fulle nordmenene og svenskene gjorde narr av Allah. Bildet viser et hotellstrøk i utkanten av byen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media