Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fulle SAS-fly hjem fra Spania

Flere ekstrafly - UD ber turister registrere seg.

SØNDAG 22. MARS: Antall smittede øker kraftig. Bilder: Scanpix / Video: AP Vis mer

I dag lettet seks SAS-fly fra Las Palmas og Malaga til Skandinanavia - alle med plass til bortimot 200 passasjerer. Tre av dem dro direkte til Oslo Lufthavn Gardermoen.

- I motsetning til mange andre SAS-fly fra utlandet i disse dager, var det mellom 80 og 95 prosent fullt i flyene fra sør i Spania. Fra mange andre avgangssteder er det nesten tomme fly.

- Mange som har bestilt, møter ikke opp, sier pressesjef Kristoffer Meinert i SAS Danmark til Dagbladet.

To av søndagens SAS-fly fra Spania var satt opp ekstra i forbindelse med corona-situasjonen.

Mandag går fire SAS-fly fra ferieområdene i Spania - to fra Las Palmas til Oslo og to fra Malaga til Stockholm. Etter vanlig rutetabell ville de bare vært to SAS-fly nordover herfra.

FRA CORONA - TIL CORONA: Spania-turister får denne velkomsten på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
FRA CORONA - TIL CORONA: Spania-turister får denne velkomsten på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix. Vis mer

Søndag har SAS bestemt at det blir satt opp to ekstrafly tirsdag fra Las Palmas til Oslo og ett ekstrafly onsdag med samme rute.

Utenriksdepartementet har opplevd en eksplosiv økning oppringinger til publikumstelefonen +47 23 95 23 95 de siste dagene. Denne servicetjenesten er i utgangspunktet opprettet for nordmenn i utlandet.

Voldsom trafikk til UD-telefon

- De siste dagene har det vært over 1 500 telefoner pr. dag, mange av dem fra pårørende hjemme. Nordmenn i utlandet som har behov for akutt eller særskilt assistanse, kan kontakte nærmeste ambassade eller telefonen, sier pressetalsperson i Utenriksdepartemenet, Guri Solberg, til Dagbladet.

- Hvor mange nordmenn er det i Spania nå - fastboende og turister?

- Det har UD ikke oversikt over. De fastboende har sine lokale myndigheter og sitt nettverk. Når det gjelder nordmenn på ferie, er det frivillig å registrere oppholdssted og tidspunkter. Og mange glemmer å avregistrere seg når de kommer hjem. Derfor gir tallene for Spania, slik de er nå på, liten oversikt, sier Solberg.

MADRID: Det jobbes nå for å sette opp et alternativt sykehus med plass til over 5000 pasienter. Video: AP / Bilder: Scanpix Vis mer

- Registrer deg

Hun og Utenriksdepartementet oppfordrer alle reisende i utlandet om å registrere seg på reiseregistrering.no.

- Da kan vi raskt nå ut med beskjeder og dele informasjon om det enkelte land. Husk å oppdatere oppholdssted og planlagt hjemreisedato så lenge du er på reise.

- Vi ber også om at reisende som har kommet hjem til Norge sletter sin reise på reiseregistrering.no.

Her finner du mer oppdatert informasjon til norske borgere som er på utenlandsreise nå: https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/korona_info/id2691821/

Og om samarbeidet mellom UD/Samferdselsdepartementet og flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/utreise/id2693871/

Hele Norges coronakart