Fulle sykehus - og desperat mangel på medisiner

I løpet av de siste 48 timene er det innbrakt flere sårede til sykehusene enn i løpet av 18 dagers intens bombing. Sykehusene er overfylt og mangelen på medisin er prekær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det sier generalsekretær for Norges Røde Kors Jan Egeland.

- Sannhetens øyeblikk ser ut til å ha kommet, og de neste dager og netter blir avgjørende. Foreløpig vet vi at det er noe forhåndslagret nødhjelpsutstyr igjen, men får vi ikke fylt opp lagrene i løpet av kort tid, kan det bety store lidelser for sivilbefolkningen, sier Egeland.

Det store slaget om Bagdad har ennå ikke begynt for alvor, ifølge militære analytikere. Bakkekrigen med gatekamper har derimot begynt, og det innebærer en dramatisk stigning av sårede i en by som mangler alt fra forbindingssaker til blodplasma.

Begrenset bevegelighet

- Under bombeangrepene kunne våre internasjonale, lokale og frivillige hjelpere bringe ut nødhjelp til sykehus og institusjoner som trengte det. Røde Kors har hatt direkte linjer til amerikanere, briter og irakere for å komme fram med nødhjelp. Nå blir det langt vanskeligere. Med gatekamper begrenses bevegeligheten vår, sier Egeland.

Det internasjonale Røde Kors har i samarbeid med Røde Halvmåne delt ut kirurgisk utstyr og vannrenseutstyr til sykehusene siden første dag av krigen. Dette arbeidet pågår så lenge det er mulig. Norges Røde Kors distribuerer også daglig alt fra ulltepper til vannkanner og vannrenseenheter. UNICEF, som er hovedansvarlig for vannforsyningene i Irak, har plassert en stor mengde bensindrevne aggregater og drivstoff i Bagdad. For noen dager siden ble også 26000 vannrensetabletter delt ut til vannmyndighetene i byen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer