Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fulle sykehus - og desperat mangel på medisiner

I løpet av de siste 48 timene er det innbrakt flere sårede til sykehusene enn i løpet av 18 dagers intens bombing. Sykehusene er overfylt og mangelen på medisin er prekær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier generalsekretær for Norges Røde Kors Jan Egeland.

- Sannhetens øyeblikk ser ut til å ha kommet, og de neste dager og netter blir avgjørende. Foreløpig vet vi at det er noe forhåndslagret nødhjelpsutstyr igjen, men får vi ikke fylt opp lagrene i løpet av kort tid, kan det bety store lidelser for sivilbefolkningen, sier Egeland.

Det store slaget om Bagdad har ennå ikke begynt for alvor, ifølge militære analytikere. Bakkekrigen med gatekamper har derimot begynt, og det innebærer en dramatisk stigning av sårede i en by som mangler alt fra forbindingssaker til blodplasma.

Begrenset bevegelighet

- Under bombeangrepene kunne våre internasjonale, lokale og frivillige hjelpere bringe ut nødhjelp til sykehus og institusjoner som trengte det. Røde Kors har hatt direkte linjer til amerikanere, briter og irakere for å komme fram med nødhjelp. Nå blir det langt vanskeligere. Med gatekamper begrenses bevegeligheten vår, sier Egeland.

Det internasjonale Røde Kors har i samarbeid med Røde Halvmåne delt ut kirurgisk utstyr og vannrenseutstyr til sykehusene siden første dag av krigen. Dette arbeidet pågår så lenge det er mulig. Norges Røde Kors distribuerer også daglig alt fra ulltepper til vannkanner og vannrenseenheter. UNICEF, som er hovedansvarlig for vannforsyningene i Irak, har plassert en stor mengde bensindrevne aggregater og drivstoff i Bagdad. For noen dager siden ble også 26000 vannrensetabletter delt ut til vannmyndighetene i byen.

Rammer barna

Bagdads 2,5 millioner barn vil i langt sterkere grad bli rammet av diaré og uttørring på grunn av ureint vann hvis vannet ikke blir renset. Daglig pumper byen ut 300000 tonn kloakk i reine vannkilder.

- Hjelpeberedskapen ble overdimensjonert i nabolandene fordi man ut fra forrige golfkrig regnet med enorme flyktningstrømmer. Når vi nå opplever at 25 millioner irakere velger å bli i landet tross krigen, er det utrolig viktig at vi fikk inn medisinsk utstyr og vannutstyr før krigen begynte. Nødhjelpen er likevel begrenset, og vi må ta harde valg og prioritere sykehusene framfor sivile, sier Egeland, som mener mangelen på medisinsk utstyr også må skrives på kontoen til Saddam Husseins vanstyre og FN-sanksjonenes blinde konsekvenser.

- Sykehusene har helsepersonell, men mangler utstyr. Håpet er at helsepersonellet fremdeles går på jobben. Valget kan være å bli hjemme for å forsvare familiene sine, sier Egeland.

Han håper sikkerhetssituasjonen i Irak blir slik at en helnorsk konvoi i Jordan snart kan komme fram til Bagdad. Det samme gjelder internasjonale Røde Kors-konvoier som står i Syria, Iran og Kuwait.

Ifølge militære analytikere strammes nå grepet rundt Bagdad så kraftig at det er opp til amerikanerne å prioritere når og hvordan nødhjelpen skal nå Bagdads innbyggere.

PÅ HOSPITALET: Ei såret irakisk jente er brakt til et av Bagdads sykehus av familien sin. Jenta ble såret under et angrep i al-Rashidiya i utkanten av Bagdad.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media