Fullere poser, lavere inntekt

Pengemaskinen bak taxfreesalget på flyplassene slet i motbakke med eurokursen i fjor. Resultatet falt med 14 prosent.

I MOTVIND: Strømmen av reisende gjennom portaler som denne ble delvis forskånet for den ugunstige eurokursen i fjor. Foto: NTB Scanpix.
I MOTVIND: Strømmen av reisende gjennom portaler som denne ble delvis forskånet for den ugunstige eurokursen i fjor. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

(Finansavisen): Travel Retail Norway eies 50/50 av tyske Gebr. Heinemann og norske Norse-Trade, som igjen eies av Terje Stykket (51 prosent) og NorgesGruppen (49 prosent).

I fjor økte omsetningen i de 16 butikkene med 4,7 prosent til 5,55 milliarder kroner, ifølge Finansavisen.

Samtidig falt resultatet fra 181 til 155 millioner - en nedgang på 14 prosent.

Eurotrøbbel

- Når kronen svekkes mye, blir det vanskelig å opprettholde lønnsomheten. Det er viktig å ha konkurransedyktige priser sammenlignet med andre flyplasser, og da kan vi ikke sette opp prisene tilsvarende svekkelsen i den norske kronen, sier adm. direktør Tore Hov til Finansavisen.

160 millioner i utbytte

Travel Retail Norways leieavtale med Avinor og Oslo lufthavn utløper ved utgangen av 2022. I årsrapporten skriver selskapet ifølge avisen at det «legger til grunn at det vil bli utlyst en ny anbudskonkurranse for drift av duty-free på Avinors største flyplasser fra 2023».

Aksjonærene ble tilgodesett med et utbytte på 160 millioner kroner etter fjoråret. Det var 20 millioner lavere enn året før.

- Hvor stort var bidraget til Avinor?

- Omlag 2,8 milliarder, sier Hov til avisen.

Andre økonominyheter:

Utleiebaron selger unna leiligheter for én milliard
- Det betyr at børsene kan falle mer hvis ting eskalerer

Stig Myrseth anbefaler seks aksjer