Donald Trump:

Fullførte tirade etter ni timer

Nå krever demokrat og Trumps erkefiende, Elizabeth Warren, at presidenten stilles for riksrett.

TIRADE: Det siste døgnet skal Donald Trump ha ligget lavt og slappet av med golf, ifølge CNN. Seint fredag kveld fortsatte han sin tirade mot etterforskningen. Foto: NTB Scanpix
TIRADE: Det siste døgnet skal Donald Trump ha ligget lavt og slappet av med golf, ifølge CNN. Seint fredag kveld fortsatte han sin tirade mot etterforskningen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ett døgn etter at spesialetterforsker Robert Muellers rapport ble offentliggjort er Demokratene uenige om Donald Trump bør etterforskes videre eller stilles for riksrett.

Trump gikk torsdag hardt ut mot rapporten, men har ligget lavt og spilt golf det siste døgnet, ifølge CNN. Det skal være grunnen til at han brukte ni timer på å fullføre sin Twitter-tirade.

Twitter-tirade

«Det har blitt framsatt utsagn om meg av enkelte personer i den 'gale Mueller-rapporten' - skrevet av 18 sinte demokrater og Trump-hatere - som er fabrikkerte og totalt usanne. Se opp for personer som tar såkalte 'notater' når notatene aldri eksisterte før man trengte dem. Ettersom jeg aldri …»

« … har sagt meg villig til å vitne, har det ikke vært nødvendig å svare på utsagnene om meg som ble framsatt i 'rapporten' - hvorav noen av dem er totalt oppspinn og er bare gitt for å få andre personer til å se bra ut (eller for å få meg til å se dårlig ut). Dette var en heksejakt som ble opprettet på ulovlig vis, som aldri skulle ha skjedd - en …»

Disse to Twitter-meldingene ble publisert fredag formiddag, og den siste meldingen ble ikke fullført før fredag kveld.

« … stor, feit sløsing med tid, energi og penger. 30 millioner dollar for å være eksakt. Når er det endelig på tide at bordet snus og at det bringes rettferdighet over noen veldig syke og farlige personer som har begått veldig seriøse lovbrudd - kanskje til og med spionasje og forræderi. Dette bør aldri skje igjen!»

Anklagen om forræderi ses på som svært alvorlig, ettersom et slikt lovbrudd har en strafferamme på alt fra fem års fengsel og opptil dødsstraff.

TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer

Mueller-rapporten

I en sladdet versjon av Muellers 448 sider lange rapport dokumenteres det ti tilfeller der Trump skal ha forsøkt å hindre etterforskningen av den angivelige kontakten med Russland.

Blant annet skal Trump ha bedt Det hvite hus' sjefadvokat, Don McGahn om å fjerne Mueller som spesialetterforsker av habilitetsårsaker.

I rapporten hevdes det også at Trump fikk et utbrudd da han fikk vite at Mueller skulle ta over etterforskningen i mai 2017.

- Å herregud. Dette er forferdelig. Det er slutten på mitt presidentskap. Jeg er «fucked», skal presidenten ha sagt, ifølge Mueller-rapporten.

MULLER-RAPPORTEN: President Donald Trump fryder seg etter offentliggjøringen av den sladdede versjonen av Mueller-rapporten og fastholder at den renvasker ham. Video: CNN Vis mer

Frarådet å vitne

Selv om Donald Trump valgte å ikke gi noe vitnesbyrd til Mueller i forbindelse med etterforskningen, skal han ha uttrykt et ønske om å gjøre det ved flere anledninger, hevdes det i boka «Fear: Trump In The White House».

Det skal ha vært Trumps tidligere personlige advokat, John Dowd, som overbeviste presidenten om at selv om Mueller ikke hadde beviser mot ham, så ville et slikt vitnesbyrd sannsynligvis ha endt med at Trump ville bli tatt i å lyve.

På et tidspunkt skal Dowd til og med ha holdt en øvelsesutspørring av Trump, for å se om han var i stand til å svare på Muellers 49 spørsmål - som blant annet inneholdt detaljer om gamle hendelser som Dowd mente at Trump ville slite med å besvare.

- Du sliter med å holde deg til temaet, og det kan felle deg. Så - i et forsøk på å redde deg selv - kommer du til å si noe feil.

- Det kommer til å bli akkurat som med Michael Flynn, som ikke husket å ha hatt en samtale med Kislyak (Russlands ambassadør til USA red.anm.), skal Dowd ha sagt til Trump.

Avviser stevning

Rapporten slår imidlertid fast at Russland forsøkte å påvirke valgutfallet i Trumps favør, men konkluderer med at det ikke foreligger beviser for at Trump eller noen i hans valgkampstab medvirket aktivt til dette.

Rettsutvalget i Senatet stevnet fredag USAs justisdepartement med krav om å få tilgang til en usladdet versjon av rapporten, samt underlagsmaterialet innen 1. mai.

Natt til lørdag ble det klart at departementet avviser denne stevningen.

- Nadlers stevning er forhastet og unødvendig. Departementet vil fortsette å jobbe med Kongressen og imøtekomme legitime forespørsler i tråd med loven, sier talsperson Kerri Kupec i justisdepartementet, ifølge NTB.

Krever riksrett

I løpet av fredagen har det kommet mange reaksjoner fra Demokratene. Trumps erkefiende Elizabeth Warren var den som gikk hardest ut, og framla krav om at Trump stilles for riksrett.

- Mueller-rapporten bringer fakta som viser at en fiendtlig innstilt utenlandsk regjering angrep valget i 2016 for å bistå Donald Trump og at Donald Trump takknemlig tok imot denne hjelpen, skriver Warren på Twitter.

- Da han ble valgt, forsøkte Donald Trump å hindre etterforskningen av dette angrepet, tilføyer hun.

Vil granske videre

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har imidlertid dysset ned snakket om riksrett, ifølge Washington Post. Lederskikkelser i Demokratene argumenterer heller for at Trump granskes videre, og at funnene offentliggjøres før presidentvalget i 2020, skriver avisa.

Senator Mitt Romney uttaler at det er «gode nyheter» at det ikke finnes tilstrekkelig med bevis til å ta ut siktelse mot presidenten. Men sier likevel at han «vemmes av omfanget av den gjennomgående uærligheten og villedingen av enkeltpersoner i regjeringen, inkludert presidenten».