Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fullmåne og Oda gir ekstrem vannstand

- Rydd ut av båthuset, råder værvarslinga i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fullmåne er vakkert, men farlig i kombinasjon med ekstremværet Oda. I natt blir havet mellom Stavanger og Stad en halv meter høyere enn det som er vanlig på full flo.

- Folk har ennå noen timer på seg til å berge innbo og løsøre i båthus og på kaier, sier statsmeteorolog Ivar Hjellestad ved Meteorologisk institutt, værvarslinga for Vestlandet til Dagbladet.no.

Natt til tirsdag inntreffer et såkalt tiårsvær, som utløser et sjeldent ekstremvarsel fra Meteorologisk institutt.

Verst i 93/94

Den aller høyeste vannstanden som er målt på kysten av Vestlandet, stammer fra årsskiftet 1993/94. Da gikk havet noen centimeter høyere enn det kommer til å gjøre nærmeste døgn.

- Trøsten er at vi trolig slipper skader som vi hadde da uværet Inga satte inn for to år siden. Oda kommer med mye gunstigere vind enn Inga gjorde, sier statsmeteorologen. Da gikk folk til knes i vann på Bryggen i Bergen.

Sjelden værkombinasjon

Det er en sjelden kombinasjon av vær, vind, fullmåne og lavt atmosfærisk trykk som skaper nattens situasjon. Vannet vil gå mellom 45 og 65 centimeter høyere enn det som er vanlig - på det høyeste.

 BERGEN 12. JANUAR 2005:  Stormværet Inga feide inn over Vestlandet og la Bryggen og Fisketorget under vann. Arkivfoto: Marit Hommedal, Scanpix.
BERGEN 12. JANUAR 2005: Stormværet Inga feide inn over Vestlandet og la Bryggen og Fisketorget under vann. Arkivfoto: Marit Hommedal, Scanpix. Vis mer

-Ekstremvarselet gjelder for hele kysten i Sør-Norge fra svenskegrensa og hele veien rundt Vestlandet. Men det er mellom Stavanger og Stad det er ekstra grunn til å være OBS, sier Hjellestad.

Båter som er godt fortøyd skal ikke være i fare. Sånn sett er Oda mer vennligsinnet enn Inga.

Herjer uværet stedet der du bor? Send oss bilder på 2400@dagbladet.no

image: Fullmåne og Oda gir ekstrem vannstand

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!