-  Fullstendig avskyelig

De kinesiske barna som forsvant fra norske og svenske asylmottak skal ha blitt hjernevasket av kyniske menneskesmuglere. Barna er blitt utstyrt med mobiltelefoner og falske pass. Dollarbunker og sim-kort er sydd inn i klærne eller gjemt i skoene deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  De var som forhåndsprogrammert. Deres forklaringer om hvordan og hvorfor de kom til Sverige, var ikke troverdige. De har blitt utsatt for rene hjernevaskingen, sier etterforskningsleder Torbjørn Nelzén til avisa Expressen.

Skygget av politiet

Det var et nært samarbeid mellom norsk og svensk politi førte til at politiet kunne pågripe Yiwen (30) og Wen Jie (43). De mistenkes nå for grov menneskesmugling.

Da fire barn forsvant fra et norsk asylmottak, ble bussen de satt i skygget av politiet. Fredag kom gjennombruddet.

Norsk politi sporet dem til grensen. Der overtok svensk politi. Da barna nådde Stockholm, slo politiet til mot en leilighet og frigjorde barna. Det var ikke tilfeldig at politiet hadde kontroll med de fire ungene.

Pågripelsene i Sverige kom etter at Nye Kripos har overvåket ti kinesiske barn den siste måneden.

-  Dette er fullstendig avskyelig, sier politiets etterforsker Torbjörn Nelzén til Expressen.

Etterforskningsleder Reidar Bruusgaard i Nye Kripos sier til Dagbladet at de fire barna er tilbake i Norge. De vil nå bli avhørt.

94 barn forsvunnet

-  Vi vet ennå ikke om hvorfor de reiste og bakgrunnen deres. Det vil etterforskningen nå forhåpentlig avdekke, sier Bruusgaard.

Ifølge Expressen har 94 kinesiske barn det siste året forsvunnet sporløst etter at de søkte om asyl i Sverige.

-  Av de totalt tolv kinesiske barna som er kommet til Norge som mindreårige asylsøkere, er det fortsatt to som er forsvunnet og som politiet ikke vet hvor befinner seg, sier Bruusgaard i Nye Kripos til Dagbladet.

Internasjonalt nettverk

Expressen skriver i dag at et internasjonalt nettverk mistenkes for å organisere menneskesmuglingen i en slavehandel med kinesiske barn.

Ifølge avisa viste Wen Jie (43) ingen følelser da han ble framstilt for varetektsfengsling. Men hans kvinnelige partner og medmistenkte Yiwen (30), som driver en trendy Sushi-restaurant, ble ført gråtende ut av rettssalen.

Politiet har beslaglagt flere hundre tusen kroner i kontanter og elleve falske pass.

-  Det som gjør en mistenksom er det samlede bildet av at det kommer så mange barn med samme type klær, ryggsekk, mobiltelefon og nesten like mye penger, sier Nelzén til Expressen.

Sjekker tips

Politiet skal ifølge avisa se nærmere på tips om at barn skal være solgt som prostituerte, slaveliknende arbeid og organgivere.

-  Det er ikke utenkelig, sier Torbjørn Nelzén.

Svensk politi sjekker nå tips om at barn er solgt som billig arbeidskraft i Sør-Europa, USA og Canada.

Mange av de kinesiske barna snakker mandarin.

Andre har dialekter og språk som det er vanskelig å finne tolker for.

PÅGREPET: Mistenkte Yiwen som driver en trendy Sushi-restaurant, ble ført gråtende ut av rettssalen.
TATT: Ifølge avisa Expressen viste Wen Jie ingen følelser da han ble framstilt for varetektsfengsling.
ASYLMOTTAK: De fire barn forsvant fra Vårli asylmottak i Moss. Bussen de satt i ble imidlertid skygget av politiet.