Reagerer på Trump-opptak:

- Fullstendig avskyelig

Flere reagerer kraftig på at president Donald Trump presset valgansvarlig i delstaten Georgia, Brad Raffensperger, i et nytt opptak.

TRUMP: I en telefonsamtale presset Donald Trump valgansvarlig i delstaten Georgia, Brad Raffensperger, til å omgjøre valgresultatet i delstaten. Opptaket får mange til å reagere. Flere mener samtalen kvalifiserer til riksrettsavstemming. Foto: Reuters/NTB.
TRUMP: I en telefonsamtale presset Donald Trump valgansvarlig i delstaten Georgia, Brad Raffensperger, til å omgjøre valgresultatet i delstaten. Opptaket får mange til å reagere. Flere mener samtalen kvalifiserer til riksrettsavstemming. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

The Washington Post publiserte søndag en telefonsamtale mellom president Donald Trump og valgansvarlig i delstaten Georgia, Brad Raffensperger.

I den nylige lekkede telefonsamtalen hører man hvordan Trump presser Raffensperger til å «finne nok stemmer til å omgjøre valgresultatet i delstaten».

Trump truer blant annet Raffensperger med «vage kriminelle konsekvenser» om han nekter å gjøre noe med presidentens udokumenterte påstander om valgfusk.

- Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11 780 stemmer, noe som er én mer enn vi har. Fordi vi vant delstaten, sier Trump til Raffensperger i telefonsamtalen som avisa har publisert.

Reagerer kraftig

VETO: Donald Trump la ned veto med forsvarsbudsjettet, men representantenes hus stemte mot presidenten. Video: AP Vis mer

I etterkant av publiseringen av opptaket går flere hardt ut mot avtroppende president Donald Trump.

En av dem som reagerer på opptaket er den demokratiske kongresskvinnen Alexandria Ocasio-Cortez. Ifølge Bloomberg sier hun at hun mener samtalen kvalifiserer til riksrettsavstemming.

- Om det var opp til meg ville vi ha stemt over riksrettspunkter i Representantens hus ganske raskt, sier hun i en uttalelse.

- Ultimate «smoking gun»

Den utsagnet støtter også den anerkjente journalisten Carl Bernstein (76). I et intervju med CNN går han hardt ut mot Trump-opptaket og omtaler det som «smoking gun».

- Dette er det ultimate «smoking gun»-opptaket, sier Bernstein, som var en av journalistene som sto bak Watergate-skandalen på 1970-tallet.

Uttrykket «smoking gun» brukes om bevis som får en avgjørende rolle i en sak.

OPPMERKSOMHET: Da Donald Trump skulle overleve presidentens æresmedalje til wrestler Dan Gable, stjal sistnevntes barnebarn showet. Video: AP Vis mer

Bernstein mener opptaket viser «hva Trump er villig til å gjøre for å endre valgresultatet».

- Mye verre enn Watergate

Om det hadde handlet om noen andre enn Trump mener Bernstein at Trumps forsøk på å endre valgresultatet i Georgia kunne ha endt i en riksrettssak.

- Det republikanerne burde si nå er: «President Trump, gå av, forlat Det hvite hus. Dette er galt, og vi i partiet ditt vil ikke tolerere det». Men vi kommer ikke til å høre det. Vi har bare hørt det fra noen få, sier han til kanalen, og legger til:

- Dette er ikke déjà vu. Dette er mye verre enn det som skjedde under Watergate.

«Skamløs, kraftig maktmisbruk»

Påtroppende visepresident Kamala Harris omtalte opptaket som «skamløs, kraftig maktmisbruk» under et arrangement i Savannah i Georgia.

- Trumps handlinger avslører desperasjonens stemme, sa hun ifølge AP.

Også den republikanske kongressrepresentanten Adam Kinzinger går hardt ut mot Trump.

- Dette er fullstendig avskyelig. Ethvert kongressmedlem som vurderer å motsette seg valgresultatet, kan ikke gjøre det med ren samvittighet i lys av dette, skriver Kinzinger på Twitter.

- Angrep på det amerikanske demokratiet

Ikke uventet reagerer også demokratene på Trump-opptaket.

Den demokratiske Illinois-senatoren Richard Durbin sier til nyhetsbyrået AP at Trumps oppførsel «fortjener intet mindre enn en kriminell etterforskning».

En annen som reagerer er Bob Bauer, rådgiver for påtroppende president Joe Biden.

- Dette er et sikkert bevis på en president som presser og truer en tjenestemann fra sitt eget parti for å få ham til å oppheve en delstats lovlige, og sertifiserte opptelling av stemmer, og få ham til å fabrikkere en annen i stedet, sier han ifølge AP.

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

- Det fanger hele den skammelige historien om Donald Trumps angrep på det amerikanske demokratiet, fortsetter han.

Nekter å godkjenne nederlaget

Nyhetsbyrået har spurt Det hvite hus om de vil kommentere opptaket, men ble henvist til Trumps valgkamp-kampanje.

De har så langt ikke svart AP. Heller ikke Raffensperger har kommentert opptaket, men Trump bekreftet søndag på Twitter at han har snakket med Raffensperger.

Helt siden valgdagen 3. november har Donald Trump nektet å godkjenne nederlaget, og hevdet at det har forekommet valgfusk under det amerikanske presidentvalget. Påstandene om valgfusk har ikke blitt dokumentert.

Georgia er en av mange delstater hvor presidenten har vært kritisk til opptellingen av stemmer. Delstaten telte stemmene hele tre ganger, og påtroppende president Joe Biden gikk seirende ut hver gang.

Nederlaget i delstaten har ikke falt i god jord hos presidenten, og så seint som i forrige måned langet Trump ut mot både Georgia-guvernør Brian Kemp, viseguvernør Geoff Duncan og nevnte Brad Raffensperger.

Førstkommende onsdag samles Kongressen for å formelt godkjenne valgresultatet i USA. Etter all sannsynlighet vil Joe Biden innsettes som USAs neste president 20. januar.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer