Fullstendig avundsykt!

Bør det bli større forskjeller i Norge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mange år siden vi gjorde et stort nummer av at folk var milliardærer. Det holdt lenge med millionær når folk skulle henges ut som rikinger. Millionvilla, sto det i avisa, og leserne så straks for seg et palass i Holmenkollen. Nå får du knapt en hybel på Frogner for millionen, og Holmenkollen er så utbygd at rikingene må dra til fjells for å få plass til alle karnappene sine.Antallet norske milliardærer er doblet de to siste åra, viser Kapitals ferske liste over Norges 400 rikeste. Det er 79 av dem nå, og mange av dem har du ikke engang hørt om. De går bare rundt og er milliardærer uten at noen bryr seg. Helst vil de ikke at Kapital skal bry seg, heller. Den årlige lista fører bare til avundsyke, som en av dem sier.

Avundsyke høres enda verre ut enn den norske misunnelsen, som vi jo alle vet er sterkere enn kjønnsdriften. For dem som følger med i avisenes sexspalter, er det ikke umiddelbart innlysende at misunnelsen dermed er plagsomt sterk, men vi skjønner hva de mener, milliardærene.For tida er skipsreder John Fredriksen mest misunnelsesverdig. Han er verdt ufattelige 33,3 milliarder kroner. Men de neste på lista har også til smør på brødskiva og sikkert ei flaske bordeaux, selv om skogeier Haaken Mathiesen har problemer hos det lokale polutsalget. Der vil man ikke ta imot trestammer som betaling, påpeker han. Har han prøvd med bankkort?

Kapitals liste medfører kanskje avundsyke, men først og fremst er det en grei oversikt over hvem som sitter på kapitalen og dermed makta her i landet. Ikke minst gir det innblikk i hvordan formuer øker. Mye hardt og systematisk arbeid, men også mye flaks, viser det seg. Konjunkturene jobber for dem, akkurat som for norsk økonomi. De som har mye, får mer. Mye mer.400-lista er en god illustrasjon på valgkampens sentrale temaer, de økende forskjellene i verdens rikeste land. De rike er beviselig blitt veldig mye rikere de siste par tiåra, også i relative størrelser. Erna Solberg mener det ikke er et problem. De fattige får det ikke bedre om de rike får det dårligere, som hun påpekte. I Danmark har sosialministeren fra Venstre tatt det et skritt lenger. Hun ønsker seg større forskjeller for å skape mer dynamikk i samfunnet, sa hun til JyllandsPosten sist helg i et oppgjør med den sosialdemokratiske likhetstanken. Det skapte så rabalder at statsministeren måtte rykke ut og forsikre at det ikke var regjeringens mål å skape større ulikhet. Det bare ble slik.

Sosialministeren sa ingenting om dynamikken i økte motsetninger, klasseforskjeller og interessekonflikter. Den dynamikken er rene dynamitten. Kanskje noen bør lage ei liste over Norges 400 fattigste og se hva som skjer. Det kan bli utrolig dynamisk.