Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fullstendig feilslått anti-narkotikakampanje

Afghanistan produserer nå mer opium enn alle misbrukere i verden konsumerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Effektiv forhindring av anti-narkotikatiltak er en av grunnene til at opiumshøsten i Afghanistan neste år ser ut til å bli minst like stor som den rekordstore avlingen i år.

Plantingen av opiumsvalmuer foregår nå i de sørlige områdene av landet, og det er ventet at avlingene vil bli minst like store som i 2005-2006. Beregninger viser at det ble produsert til sammen 6100 tonn opium i Afghanistan denne sesongen.

Fjellandet leverer nå 92 prosent av verdens samlede produksjon av opium.

Produksjonen overgår konsumet

6100 tonn råopium gjør det mulig å framstille 610 tonn heroin. Dette er mer enn alle misbrukerne i verden konsumerer i løpet av et år, noe som betyr at produksjonen av opium i Afghanistan alene nå overstiger etterspørselen på verdensbasis.

Eksplosiv økning

Narkotikaproduksjonen har eksplodet i Afghanistan etter den amerikanskeledede offensiven mot Taliban for fem år siden. Manglende kontroll og styring på landsbygda gjør det vanskelig å få oversikt over hvor mye opiumsvalmuer som blir plantet, og stadig økende angrep fra Taliban-styrker i de sørlige områdene av Afghanistan, som også er kjerneområdet for opiumsproduksjonen, vanskeliggjør arbeidet.

Både politiet og offentlige tjenestemenn er dypt involvert i den korrupte handelen som truer det gryende demokratiet i Afghanistan, skriver nyhetsbyrået Associated Press. Talibanmilitiaen, som på det nærmeste hadde utradert opiumsproduksjonen i 2000, beskytter nå valmuedyrkende bønder og profiterer selv på handelen, ifølge AP.

LITT OVER EN PROMILLE AV PRODUKSJONEN: Afghanske politimenn holder vakt ved brenningen av sju tonn opium, heroin og hasj utenfor hovedstaden Kabul i oktober i år. Foto: EPA
LITT OVER EN PROMILLE AV PRODUKSJONEN: Afghanske politimenn holder vakt ved brenningen av sju tonn opium, heroin og hasj utenfor hovedstaden Kabul i oktober i år. Foto: EPA Vis mer

Advarer

Afghanistans president Hamid Karzai har advart embedsmenn om at de vil bli fjernet fra stillingene sine dersom de involverer seg i narkotikatrafikken. To regjeringsansatte i Badakhstan i den nordlige delen av Afghanistan fikk nylig sparken for å ha mottatt bestikkelser fra narkotikaprodusenter.

FN varsler om at de vil sette landet under kraftig press dersom opiumsproduksjonen ikke avtar. FNs anti-narkotikaprogram anslår verdien av Afghanistans narkotikaproduksjon det siste året til rundt 3,1 milliarder dollar.

image: Fullstendig feilslått anti-narkotikakampanje
VIKTIG INNTEKTSKILDE: Denne kvinnen trygler politiet om ikke å ødelegge opiumsavlingen hennes under en politiaksjon nord for Kabul i mai i år.
ENORME VERDIER: Narkotikatrafikken dominerer Afghanistans økonomi, og representerer rundt 60 prosent av bruttonasjonalproduktet.