DØDE: To person druknet etter at bilen deres ble funnet i Mäleren etter en politijakt utenfor Enköping. Bilen hadde passert en veisperring på bro og kjørt ut i vannet. Foto: FREDRIK SANDBERG / NTB scanpix
DØDE: To person druknet etter at bilen deres ble funnet i Mäleren etter en politijakt utenfor Enköping. Bilen hadde passert en veisperring på bro og kjørt ut i vannet. Foto: FREDRIK SANDBERG / NTB scanpixVis mer

- Fullstendig idiotisk av politiet å åpne svingbrua for å stoppe bensintyvene

Knallhard kritikk mot politiet etter dødsfallene i Enköping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To mistenkte svenske bensyntyver omkom natt til i går etter en omfattende politijakt i området Uppsala-Enköping.

Nå får politiet knallhard kritikk, fordi de prøvde å stoppe tyvene ved å åpne en svingbru. De mistenkte tyvene prøvde å ta seg over, men kjørte gjennom bommene, havnet i vannet og druknet.

- Idiotisk - Jeg har aldri tidligere hørt om at det er blitt gjort på denne måten. Det er en fullstendig idiotisk handling, sier den kjente kriminologen og forfatteren Leif G.W. Persson til Expressen.

Persson skjønner ikke hvorfor politiet skulle sette i gang en omfattende biljakt på mistenkte bensintyver.

- Det de hadde gjort rettferdiggjør ikke jakten. Det er snakk om en forbrytelse som ville blitt straffet med bot, sier Persson.

De involverte tjenestemennene vil bli gransket av riksenheten för polismål, som tilsvarer spesialenheten for politisaker. De risikerer å bli tiltalt for å ha forvoldet noens død.

- Det er klare regler for hva som skal gjøres ved veisperringer. Det skal for eksempel være politibiler med blålys der, noe det ikke har vært i dette tilfellet, sier statsadvokat Håkan Roswall til Aftonbladet.

- Avslører andre forbrytelser Uppsala-politiet mener de ikke har gjort noe kritikkverdig.

- Vi har erfaring med at vi også avslører andre typer forbrytelser når vi stopper noen som er mistenkt for bensintyveri, sier Christer Nordström i Uppsala-politiet til avisa.

Kritikken av politiet kan gi assosiasjoner til debatter vi har hatt også her i Norge. Anki Gerhardsen, universitetslektor i journalistikk ved Universitetet i Nordland, skrev nylig en kritisk kommentar om samfunnets reaksjoner etter saker om maktbruk i forsvaret og politiet hvor hun påpekte at det tilsynelatende er en forventing om at «soldater skal ta fienden, men de skal ha hvilepuls og snakke dannet».