Fullstendig isolerte indianere fotografert i 2011 har plutselig dukket fram. Det kan bety den sikre død

Isolert stamme har plutselig tatt kontakt med andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I januar 2011 dukket det opp fantastiske flyfoto av det man antar er helt isolerte indianerstammer i Amazonas-regnskogen.

Stammene, som holder til like ved Perus grenser, blir ansett for å være svært sårbare, og skal ikke ha hatt kontakt med andre mennesker.

Før nå.

Tatt kontakt Den brasilianske regjeringsoppnevnte organisasjonen for bevaring og beskyttelse av urfolk, FUNAI, kom i går ut med en bekymringsmelding: de isolerte regnskogområdene har i stadig større grad blitt tatt over av tømmerhoggerindustrien.

Dersom indianerne tar kontakt med andre sivilisasjoner, kan det føre til umiddelbar død, ifølge FUNAI.

Den isolerte stammen skal ha tatt kontakt med Asháninka-indianerne som holder til langs Envira-elva. På tirsdag kom meldingen fra de avsidesliggende områdene. De skal imidlertid ha holdt seg urovekkende nærme landsbyen de siste ukene.

Asháninka-indianernes bosted er landsbyen Sympatico i delstaten Acre. Den ligger én ukes reise til fots og med kano fra nærmeste vei.

Det skal være første gang siden 1980-tallet, da myndighetene begynte å overvåke områdene, at en isolert gruppe frivillig har tatt kontakt med andre.

I tillegg til at skogen og selve livsgrunnlaget deres hogges ned, skal også skogsområdene deres i større grad ha blitt brukt som smuglerruter for narkotika mellom Brasil og Peru.

Truet på livet Nyheten om den overraskende kontakten, kom bare dager etter at brasilianske myndigheter advarte mot den umiddelbare død og tragedie for disse stammegruppene om de tar kontakt med andre.

TATT KONTAKT: Tidligere isolerte indianerstammer i Amazonas-jungelen skal ha tatt kontakt med etablerte indianere. De kan bety umiddelbar død for stammefolket. Foto: AFP PHOTO/Gleison Miranda/FUNAI/Survival
TATT KONTAKT: Tidligere isolerte indianerstammer i Amazonas-jungelen skal ha tatt kontakt med etablerte indianere. De kan bety umiddelbar død for stammefolket. Foto: AFP PHOTO/Gleison Miranda/FUNAI/Survival Vis mer

Myndighetene sa at stammenes aktivitet førte til en økt frykt for voldelige konfrontasjoner mellom forskjellige grupper, og at smittsomme sykdommer fra bosetterne, ville knekke de isolerte indianernes immunsystem.

Vanlige sykdommer som meslinger og influensa, er så godt som den sikre død for de isolerte indianerne.

- Noe alvorlig må ha skjedd. Det er ikke normalt at en så stor gruppe indianere som har vært isolert, nærmer seg sivilisasjonen på denne måten. Dette er en helt ny og bekymringsverdig situasjon som vi ikke vet årsaken til, sier José Carlis Meirelles, som har overvåket området for FUNAI i over 20 år.

For fire år siden, da de ikoniske bildene ble tatt, hadde myndighetene en kontrollstasjon for å sørge for at indianerne skulle forbli isolert, denne ble imidlertid tatt av tømmerhoggere og smuglere seinere i 2011.

Trenger beskyttelse FUNAI har nå sendt et team med leger og eksperter til bosettingene langs Envira-elva for å hjelpe de tidligere isolerte indianerne.

ALDRI KONTAKTET: Brasilianske myndigheter frykter for indianernes vilkår i Amazonas med stadig mer ulovlig hogst og narkotikatrafikk. Foto: AFP PHOTO/Gleison Miranda/FUNAI/Survival
ALDRI KONTAKTET: Brasilianske myndigheter frykter for indianernes vilkår i Amazonas med stadig mer ulovlig hogst og narkotikatrafikk. Foto: AFP PHOTO/Gleison Miranda/FUNAI/Survival Vis mer

- Jeg er fra det samme området, og det er svært bekymringsverdig at mine slektninger kan forsvinne. De er også sårbare fordi de ikke kan kommunisere med myndighetene. Både peruianske og brasilianske myndigheter må handle nå for å stoppe at min befolkning blir utsatt for en katastrofe, sier Yawanawá-indianeren Nixiwaka Yawanawá.

- Både Peru og Brasil har lovet har lovet å stoppe den ulovlige smuglertrafikken og tømmerhoggingen. De har feilet, sier Stephen Corry, leder i organisasjonen Survival International.

Det ble i 2010 og 2011 foretatt flere flygninger i de isolerte områdene i Amazonas. Formålet var at myndighetene skulle dokumentere at disse stammene fantes, og advare mot ulovlig tømmerhogst. I 2008 ble imidlertid bilder fra en annen «ukjent» stamme, også tatt av FUNAI, avslørt som bløff. De kjente allerede til stammen og hvor den holdt til.

FLYFOTO: Det har tidligere vært eksempler på at FUNAI har kjent til isolerte stammers eksakte tilholdssted og deretter kalt de «ukjente». Det er ikke hundre prosent sikkert at stammene som nå har tatt kontakt med andre først ble oppdaget for tre år siden, men at de har levd isolert, er det ingen tvil om. Foto: AFP PHOTO/Gleison Miranda/FUNAI/Survival
FLYFOTO: Det har tidligere vært eksempler på at FUNAI har kjent til isolerte stammers eksakte tilholdssted og deretter kalt de «ukjente». Det er ikke hundre prosent sikkert at stammene som nå har tatt kontakt med andre først ble oppdaget for tre år siden, men at de har levd isolert, er det ingen tvil om. Foto: AFP PHOTO/Gleison Miranda/FUNAI/Survival Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer