Fullstendig kaos: - Fanget flyet

Det har oppstått kaotiske scener og enorme køer på flere europeiske flyplasser den siste tida.

KØKAOS: Det har vært enorme køer på Manchester flyplass i helga. Også på andre internasjonale flyplasser er det store problemer. Foto: Ioannis Alexopoulos / Shutterstock / NTB
KØKAOS: Det har vært enorme køer på Manchester flyplass i helga. Også på andre internasjonale flyplasser er det store problemer. Foto: Ioannis Alexopoulos / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter to år med pandemi er det ekstra mange som gleder seg til å reise utenlands i sommer.

Den siste tida har imidlertid leveringstida på pass og nasjonale ID-kort vært rekordlang, og passkrisa kan sette kjepper i hjulene for den etterlengtede ferien for over en halv million nordmenn.

Men heller ikke i andre europeiske land går det smertefritt for seg for reisende. I april advarte eksperter om at sommeren kom til å bli kaotisk fordi flyselskapene ikke har klart å oppbemanne raskt nok til å møte etterspørselen etter to år med pandemi og et redusert antall ansatte.

Allerede nå - en knapp måned før det store sommerrushet - rapporterer flere internasjonale flyplasser om fullstendig kaos.

Ventet i timevis

Flyplasskaoset har dominert britisk presse i lang tid - og i helga var intet unntak. Denne gangen oppsto de verste problemene på flyplassen i Manchester, der tusenvis ble rammet av enorme forsinkelser, ifølge Manchester Evening News.

- Det har bare vært kaos. Vi har flyttet oss fra kø til kø og ventet i seks timer uten å få beskjed om flyet vårt i det hele tatt ville ta av. Det er mange barn som skriker og gråter, sier Sharon Marie til avisa.

KØ FRA GARASJEANLEGG: Køen på Manchester flyplass startet i garasjeanlegget. Foto: Ioannis Alexopoulos / Shutterstock /NTB
KØ FRA GARASJEANLEGG: Køen på Manchester flyplass startet i garasjeanlegget. Foto: Ioannis Alexopoulos / Shutterstock /NTB Vis mer

Hun forteller at automatene på flyplassen er tomme for mat og at restaurantene er stengt.

- Folk er slitne, sultne og stressa. Det er helt utrolig at familiene her ikke kan få noe å spise, sier hun.

Også for Aisha Marzouq, som skulle reise fra Manchester til Kuwait søndag formiddag, ble reisen ekstra lang.

- Vi gikk om bord på flyet klokka 14.30 - to timer etter opprinnelig avgang - men på grunn av bemanningsproblemer ved baggasjeleveringen kunne vi ikke ta av. Vi var fanget inne på flyet i fire og en halv time, sier hun til Manchester Evening News.

Tidligere denne uka ble reisende tvunget til å sove på gulvet over natta som følge av store forsinkelser på Manchester flyplass.

Den enorme ventetida og dårlige kundeservicen har gjort flere reisende rasende. I en uttalelse søndag kveld beklager flyplassen ulempene de reisende har blitt påført, og understreker at de vil undersøke årsaken til problemene, ifølge avisa.

KAOS: Reisende forteller om kaotiske scener på Manchester flyplass i helga. Foto: Ioannis Alexopoulos / Shutterstock / NTB
KAOS: Reisende forteller om kaotiske scener på Manchester flyplass i helga. Foto: Ioannis Alexopoulos / Shutterstock / NTB Vis mer

KLM stanser salget

Også ved Europas tredje travleste flyplass, Schiphol i den nederlandske byen Amsterdam, har det den siste tida vært store problemer.

Køene har tidvis strukket seg helt ut på gata, og reisende har måttet vente i timevis på å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen.

Torsdag varslet det nederlandske flyselskapet KLM at de stanser salget av flybilletter for alle avganger ut av Schiphol fram til mandag. Årsaken er at flyplassen sliter med å håndtere de store folkemengdene på grunn av mangel på sikkerhetspersonell.

Nylig ble det også kjent at SAS kutter 4000 flyginger i sommer på grunn av bemanningsmangel og forsinkede flyleveranser.

- Dette er for å være føre var, for å unngå en situasjon hvor det viser seg at vi ikke kan fly og at passasjerene står uten tilbud, sa pressesjef i SAS, John Eckhoff, til Dagbladets Børsen tidligere i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer