Taliban tar kontroll i Afghanistan

Fullstendig kaos

Taliban erklærer at krigen er over.

KAOS: En video viser fortvilte mennesker som forsøker å flykte fra Taliban. Video: Nicola Careem / Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Taliban har tatt kontroll over Afghanistans hovedstad Kabul. Mandag morgen erklærer de at krigen er over.

Det kommer etter en svært kaotisk helg, hvor gruppa blant annet har tatt kontrollen over Kabul. Overtakelsen kommer i kjølvannet av at USA og Nato har trukket seg ut av landet etter 20 års krigføring.

- Denne dagen er en stor dag for det afghanske folket og mujahedin. De har sett resultatene av sin innsats de siste 20-åra, sier Taliban-talsmann Mohammad Naeem til Al Jazeera.

- Vi har oppnådd det vi var ute etter, som er landets frihet og folkets uavhengighet, sier han.

Naeem sier at Taliban snart vil kunngjøre en ny regjering. Han ber også om fredelig internasjonale relasjoner og sier at Taliban ikke ønsker å være isolert fra verdenssamfunnet.

Flykter

Gjennom hele helga har hjelpearbeidere, utlendinger og rike afghanere forsøkt å forlate hovedstaden. Mandag morgen skriver nyhetsbyrået AFP at flyplassen i byen nå er stengt for kommersielle flyginger.

Mandag er det fullstendig kaos på flyplassen. Bilder og video fra stedet viser blant annet at folk forsøkte å klatre opp på de siste flyene som forlot rullebanen før flyplassen stengte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer