Taliban tar kontroll i Afghanistan

Fullstendig kaos

Taliban erklærer at krigen er over.

KAOS: En video viser fortvilte mennesker som forsøker å flykte fra Taliban. Video: Nicola Careem / Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Taliban har tatt kontroll over Afghanistans hovedstad Kabul. Mandag morgen erklærer de at krigen er over.

Det kommer etter en svært kaotisk helg, hvor gruppa blant annet har tatt kontrollen over Kabul. Overtakelsen kommer i kjølvannet av at USA og Nato har trukket seg ut av landet etter 20 års krigføring.

- Denne dagen er en stor dag for det afghanske folket og mujahedin. De har sett resultatene av sin innsats de siste 20-åra, sier Taliban-talsmann Mohammad Naeem til Al Jazeera.

- Vi har oppnådd det vi var ute etter, som er landets frihet og folkets uavhengighet, sier han.

Naeem sier at Taliban snart vil kunngjøre en ny regjering. Han ber også om fredelig internasjonale relasjoner og sier at Taliban ikke ønsker å være isolert fra verdenssamfunnet.

Flykter

Gjennom hele helga har hjelpearbeidere, utlendinger og rike afghanere forsøkt å forlate hovedstaden. Mandag morgen skriver nyhetsbyrået AFP at flyplassen i byen nå er stengt for kommersielle flyginger.

Mandag er det fullstendig kaos på flyplassen. Bilder og video fra stedet viser blant annet at folk forsøkte å klatre opp på de siste flyene som forlot rullebanen før flyplassen stengte.

Mandag morgen opplyser øyenvitner til Reuters at det skal ha blitt løsnet skudd på flyplassen. Minst fem personer skal være drept.

Samtidig melder flere medier, blant annet BBC, at sentrum av Kabul mandag er en «spøkelsesby».

Blant dem som forlot Kabul i helga var president Ashraf Ghani. Kort tid etter publiserte Taliban en video hvor de poserer ved Ghanis pult i presidentpalasset.

TALIBAN: Søndag inntok Taliban-styrker presidentpalasset i Kabul, Aghanistan. Video: Al-Jazeera / AP Vis mer

Nordmenn evakuert

En gruppe danske soldater skal i natt ha evakuert både danske og norske ansatte fra ambassadene i Kabul.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bekrefter overfor Dagbladet at de norske er i ferd med å bli evakuert.

- Jeg ønsker ikke å gi noen ytterligere detaljer om det av hensyn til sikkerheten til dem det gjelder. Situasjonen i Kabul er nå uoversiktlig og kaotisk. Det er lite bekreftet informasjon som kommer ut derfra, men vi jobber på spreng med å få evakuert de vi skal ha ut, sier Søreide.

- Drar ikke tilbake

Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace sier til Sky News tidlig mandag morgen at han anerkjenner at Taliban nå har kontroll over landet.

- Jeg anerkjenner at Taliban nå har kontroll over landet, sa Wallace til kanalen.

- Jeg mener, du trenger ikke å være statsviter for å se at det er der vi er nå, sier han til Sky, ifølge Reuters.

Han er tydelig på at verken de eller Nato har noen plan om å sende inn styrker for å kjempe mot Taliban-offensiven i landet.

- Det ligger ikke i kortene. Vi kommer til ikke til å dra tilbake, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer