Ekstrabudsjettet

- Fullstendig på jordet

SV og Frp er hjertens enige - regjeringens kutt i el-avgiften bommer. - Veldig synd, sier Kari Elisabeth Kaski i SV. - Fullstendig på jordet, raser Frank Sve i Frp.

IKKE FORNØYD: Kari Elisabeth Kaski i SV mener regjeringen bommer.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IKKE FORNØYD: Kari Elisabeth Kaski i SV mener regjeringen bommer.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den norske stat håver inn på økte strømpriser, det raser inn med milliarder i statskassa. Folk må betale strømregninger framfor å kjøpe julegaver, sier Frp's Frank Sve til Dagbladet.

- Og så ser vi at regjeringen ikke evner å iverksette noen tiltak som faktisk monner, tiltak som faktisk kan hjelpe de som sliter. Det er noe som er fullstendig på jordet her, legger han til.

SV rister på hodet

I regjeringens «ekstrabudsjett», som presenteres klokka 12 i dag, legges det opp til en reduksjon i el-avgiften på 2,9 milliarder kroner. Det kan gi vanlige folk en redusert strømregning på opp mot en tusenlapp.

Heller ikke i SV, regjeringens foretrukne samarbeidspartner, er man særlig imponert.

- Dette er veldig lite målrettede tiltak, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

Reduksjonen er innrettet slik at de som bruker mest strøm, får mest igjen av den nye regjeringen.

Hundrelapper

Også Kaski peker på at «vanlige folk» ikke får særlig mye hjelp fra Ap og Sp.

- Det er synd at det er så lite målrettet. Det er folkene som bruker mest strøm, de som har mest penger, som får mest igjen av staten nå. Det er uheldig. De som har minst er kanskje de som merker økte strømpriser mest, og de får bare noen hundrelapper i hjelp fra staten, sier Kaski til Dagbladet.

- Nå skal vi se på helheten før vi konkluderer, legger hun til.

Kaski advarer samtidig Vedum og Støre:

- Dette er et budsjettforslag fra Ap og Sp som vi i SV ikke følger oss bundet av i det hele tatt. SV har bedre løsninger enn dette, og det er de løsningene vi går til forhandlingsbordet med, sier hun.

Lekkasjer

Statsminister Jonas Gahr Støre foreslår å bruke 322,4 milliarder kroner fra oljefondet. Det er nøyaktig det samme som Solberg-regjeringen.

Av andre viktige budsjettposter vil kommunene få 2,5 milliarder kroner ekstra i frie inntekter. Det inkluderer 1,2 milliarder kroner som settes av som tilskudd ut fra hvor mange skoler de har.

I tillegg brukes 1,1 milliarder kroner ekstra til klimatiltak, og det settes av 500 millioner kroner ekstra til pendlerne.

Det kommer også en betydelig reduksjon i ferjepriser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer