Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fullstendig skivebom å bestemme politisk hvilke arealer som skal utredes for oljeutvinning

Oljeminister Tord Lien mener det er markedet som må styre nivået på norsk oljeproduksjon, ikke politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er enig med Trine Skei Grande i at vi må satse målretta på å bygge andre industrier i Norge. Men dersom vi aktivt skulle stenge ned den suverent største og viktigste industrien vår, så vil det være toppen av selvskading, sier olje- og energiminister Tord Lien til Dagbladet.

I gårsdagens Dagbladet gikk Venstre-leder Trine Skei Grande hardt ut mot Lien, og mener at oljeministeren lurer både det norske folk og industrien når han sier at Parisavtalen ikke vil føre til redusert aktivitet i norsk petroleumsnæring.

- Samtidig som Lien sier at petroleumsnæringen ikke vil bli svekket, så deler Statoil ut sluttpakker. Lien lurer folk og han lurer næringslivet, sa Grande.

Vil ha dagens nivå Lien mener Grande tar feil, og stiller seg uforstående til kritikken. Han mener det er markedet som bør styre norsk olje- og gassvirksomhet, ikke politiske føringer.

- Jeg håper og tror at Norge kommer til å opprettholde dagens nivå på energiproduksjon, eksport og sysselsetting fra norsk sokkel.

I likhet med bransjeforeningen Norsk olje og gass, mener Lien at norsk gass er den del av løsningen, ikke problemet.

- Ved å erstatte kull med gass, så halverer du CO2-utslippet. Storbritannias plan for å nå klimamålene er å legge ned alle sine kullkraftverk innen 2025, og erstatte med gass. Her kan norsk gass bli viktig. Det er markedet som må bestemme hva som er minst lønnsomt og mest miljøskadelig, ikke politikerne.

- Kan ramme norsk olje I den anledning innrømmer Lien likevel at norsk oljeproduksjon kan bli rammet.

- Når CO2-prisen øker globalt, så vil produktene med lavest lønnsomhet og høyest CO2-utslipp slutte å bli produsert. Det vil i all hovedsak gjelde kull, men hvis vi ser veldig mange år framover, så vil det også kunne gjelde deler av olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel.

- Hvilke deler gjelder dette?

- Det er forskjell på kvaliteten på oljen på de forskjellige feltene. Produksjonen av de ressursene med høyest CO2-intensitet kan bli redusert. Dette kan for eksempel gjelde produksjon med høyt svovelinnhold.

- Fullstendig skivebom Skei Grande mener også at Parisavtalen gjør at ideen om oljeboring i Lofoten og Vesterålen må legges død. Lien kunne ikke vært mer uenig.

- Det er fullstendig skivebom å bestemme politisk hvilke arealer som skal utredes for oljeutvinning og ikke.

- Vil ikke en konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen være mange skritt i gal retning for å nå målene i Parisavtalen?

- På ingen som helst måte. Også i et bærekraftig energisystem vil det være plass til olje og gass. Vår oppgave er å legge til rette for energiproduksjon som er minst mulig karbonintensiv, og da må ressursene som ligger rett utenfor stuedøra vår selvfølgelig være med i vurderinga.

Lien er også opptatt av at Frp og Venstre, sammen med Høyre og KrF, har gjort mye viktig når det gjelder fornybar energi.

- Norge er best på dette i Europa, sammen med Island. Vi har for eksempel fått på plass flertall for avskrivingsregler for produksjon av vindkraft, lavere el-avgift på grønne datasentre har aktivt lagt til rette for økt produksjon av aluminium og silisium som er viktig for utviklingen av bærekraftig energisystemer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media