Stortinget skrotet ferskt klimatiltak:

- Fullstendig svikt i klimaforståelsen

Tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) raser etter at Ap, Sp og Frp skrotet dagens forbud mot nydyrking av myr. Han mener dette viser hva man kan vente seg for norsk klimapolitikk dersom det skulle bli regjeringsskifte.

RASER MOT AP: Tidligere Klima- og miljøminister Ola Elvestuen mener fredagens vedtak i Stortinget viser Aps sanne klima-ansikt. Foto: Geir Olsen / NTB
RASER MOT AP: Tidligere Klima- og miljøminister Ola Elvestuen mener fredagens vedtak i Stortinget viser Aps sanne klima-ansikt. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Fredag vedtok et stortingsflertall å oppheve forskriften som forbyr nydyrking av myr i Norge.

Det var Ap, Sp og Frp som til slutt kom til enighet om å oppheve forskriften som ble innført som et klimatiltak så seint som i fjor.

- Disse tre partiene er de mest klima- og naturfiendtlige partiene på Stortinget, raser tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til Dagbladet.

Han mener Aps beslutning dreier seg om ikke å tape velgere til Sp.

Ett år gammelt

Det var Elevstuen som var klima- og miljøminister da forbudet ble vedtatt i 2019. Årsaken var at myr slipper ut enorme mengder CO₂ og andre klimagasser, når den grøftes og graves opp.

Likevel kom ikke forskriften på plass før omkring ett år seinere, i fjor sommer.

Det var Sp som i utgangspunktet sto bak den nå vedtatte helomvending om å oppheve forbudet mot nydyrking av myr, men Ap kom på banen med sitt eget forslag.

Hovedforskjellen fra det opprinnelige forslaget, er at det sidestiller nydyrking og nedbygging, skriver Nationen.

FORBUDET OPPHEVET: Arbeiderpartiets forslag om å oppheve forbudet mot nydyrking av myr ble vedtatt i Stortinget fredag. Foto: Lise Åserud / NTB (FRB)
FORBUDET OPPHEVET: Arbeiderpartiets forslag om å oppheve forbudet mot nydyrking av myr ble vedtatt i Stortinget fredag. Foto: Lise Åserud / NTB (FRB) Vis mer

I tillegg er det lagt til at nydyrking av myr bare kan skje dersom hensynet til klima-, natur og kulturlandskap er ivaretatt gjennom en helhetlig kommunalt godkjent plan. I dag må disse planene godkjennes av departementet.

- Ap tåkelegger

- Arbeiderpartiet har talt med to tunger i denne saken. De hevder at de skal verne mer myr, men på Stortinget fredag kjørte de seg fast i myra, sier Elvestuen.

Han mener Sp og Frp har skjønt nettopp dette, og at det er bakgrunnen for at de stemte for Aps forslag.

- Det er Ingen tvil om at man med dette åpner opp igjen for nedbygging av myr. Det betyr økte klimagassutslipp og ødelegging av natur. Det vet også Ap, men de prøver å tåkelegge dette ved å argumentere for at det nye forslaget styrker vernet, sier Elvestuen.

Elvestuen mener dette er et eksempel på at Ap prøver å være på begge sider av en debatt. Det handler om at de vil unngå å miste velgere til Sp, hevder han.

- De prøver å være på Sps side med å åpne for dyrking på myr, samtidig som de ønsker å tilfredsstille de klimavennlige i Ap. Det viktigste for Ap i denne saken, er selvoppholdelsesdriften. Men når det er det viktigste, så går det ut over klima og natur. Det er fullstendig ryggesløst, sier Elvestuen.

Han mener videre at dette viser en fullstendig svikt i klimaforståelsen i Ap.

Ti prosent av utslippene

Myr og torvmark utgjør de største karbonlagrene i biosfæren på land.

En naturhistorisk rapport utarbeidet av NTNU i 2015, konkluderte med at ødelagt myr og torvmark sto for minst ti prosent av de totale CO₂- utslippene i Norge i 2013, men at tallet sannsynligvis var langt høyere.

85 prosent av verdens våtmarker er bygd ned. I sin rapportering til EU og FN, har Norge anslått at restriksjoner mot dyrking av myr i Norge vil gi en samlet utslippsreduksjon på 450 000 tonn CO₂-ekvivalenter for perioden 2021–2030.

Til sammenlikning viser tall fra SSB at all veitrafikk i Norge slapp ut 8,5 millioner tonn CO₂ i 2019.

Vern av myr og våtmark sikrer også bedre vern av en rekke rødlistede arter i våtmarksområder.

- Blir for dumt

Den tidligere klima- og miljøministeren mener det er liten tvil om at dagens vedtak er dårlig nytt for Klimaplanen.

- Nå ser vi hva slags klimapolitikk vi kan forvente av samarbeidet mellom Ap og Sp, som tar mål av seg å styre landet til høsten. Det er dårlig nytt for norsk klimapolitikk, for begge partiene bidrar nå aktivt til å fjerne tiltak som reduserer utslipp og tar vare på sårbar natur, sier Elvestuen til Dagbladet.

Åsmund Aukrust (Ap) sier følgende om kritikken fra Elvestuen:

- Dette blir faktisk for dumt. Arbeiderpartiet har i opposisjon fremmet en rekke forslag for klima og natur som dessverre har blitt stemt ned av Venstre og de andre borgerlige partiene, sier Aukrust og fortsetter:

- Myrvedtaket vi har stått i spissen for å få gjennom er en lovfesting av mer vern, noe som betyr mye mer enn kun å ha det i en forskrift. Dette bør Elvestuen vite. Han har tross alt hatt ansvar for regjeringens klimapolitikk. Så å kritisere Arbeiderpartiet for dette blir helt feil. Han burde heller applaudere vedtaket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer