Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fullstendig værkaos: Ber folk slutte å ringe politiet

Den kraftige vinden herjer i Sør-Norge. Flere trafikanter har fått trær over seg i ettermiddag.

GULLHÅR: En Audi-personbil fikk i ettermiddag dette treet over seg. - Han hadde gullhår. Hadde sjåføren vært 20 centimeter lengre fram, kunne det gått galt, sier innsatsleder Geir Sjursen i brannvesenet. Nødetatene har fått inn titalls henvendelser om den kraftige vinden i ettermiddag. Foto: Freddie Larsen
GULLHÅR: En Audi-personbil fikk i ettermiddag dette treet over seg. - Han hadde gullhår. Hadde sjåføren vært 20 centimeter lengre fram, kunne det gått galt, sier innsatsleder Geir Sjursen i brannvesenet. Nødetatene har fått inn titalls henvendelser om den kraftige vinden i ettermiddag. Foto: Freddie Larsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trær velter, tak blåser av, og deler av Norge opplever regelrett kaos som følge av den kraftige vinden som har slått inn i dag.

Dette betyr at nødetatene har mer enn nok å henge fingrene i nå i ettermiddag. Øst politidistrikt, som dekker Østfold, Follo og Akershus (utenom Asker og Bærum), ber nå folk om å slutte å ringe politiet.

- Det er nå svært stor pågang av telefoner til operasjonssentralen i Øst på grunn av uværet som pågår i vårt distrikt. Ber om at alle som ikke er i nød, eller som ikke må ha umiddelbar kontakt med politiet, avventer å ringe inntil videre, melder operasjonssentralen i en melding.

KRAFTIG VIND: Et takstillas raste sammen ved Tollbugata i Oslo. Video: Tarjei Joten Svensen Vis mer

Strøm og mobilnett nede

Kaoset med nedblåste trær har ført til strømbrudd flere stedet. I 18.30-tida var rundt 30 000 kunder uten strøm i Oslo, Akershus og Østfold, sier Hafslund nett til Aftenposten.

Akkurat nå er 15 basestasjoner i Østfold, 13 i Akershus og fem i Hedmark ute av drift på grunn av strømbrudd som følge av uværet, sier pressevakt Roald Orheim i Telenor til NTB klokken 18 fredag.

Hos konkurrenten Ice er tolv basestasjoner ute av drift i 18.45-tiden fredag. Hos Telia er 15 basestasjoner i hvert av fylkene Østfold og Akershus nede fredag kveld.

- Hadde gullhår

GUTT SKADET: En gutt på sykkel fikk dette treet over seg i ettermiddag. Han ble lettere forslått. Foto: Freddie Larsen
GUTT SKADET: En gutt på sykkel fikk dette treet over seg i ettermiddag. Han ble lettere forslått. Foto: Freddie Larsen Vis mer

Politiet i øst har fått en rekke meldinger om trær som har veltet, og ber folk om å være forsiktig. I Mysen fikk en gutt på sykkel rundt klokka 14.00 i ettermiddag et tre over seg. Gutten ble lettere forslått, og havnet på legevakta. Men også flere trafikanter har blitt utsatt for fallende trær i ettermiddag.

Et tre har blant annet falt over en bil i Elindveien i Fredrikstad. Politiet oppgir at fører har fått skader i hodet og at det er store skader på bilen. Også i Rakkestad har en person fått et tre i hodet. Ifølge politiet blir personen ivaretatt av helse- og brannvesenet på stedet.

En bil i Eidsberg fikk også et tre over seg i ettermiddag.

- Han hadde gullhår. Verken han eller bilen har skader, men kjøretøyet sitter fast. Hadde sjåføren vært 20 centimeter lengre fram, kunne det gått galt, sier innsatsleder Geir Sjursen i Indre Østfold brann og redning til Rakkestad Avis.

Spøkelsesbåter

GARDERMOEN-KAOS: Kortidsparkeringen på Oslo lufthavn er midlertidig stengt på grunn av vinden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GARDERMOEN-KAOS: Kortidsparkeringen på Oslo lufthavn er midlertidig stengt på grunn av vinden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Innlandet politidistrikt, som dekker Oppland og Hedmark, opplever også stor pågang.

- På grunn av vind kommer det mange meldinger om trær som har blåst ned og stenger veier. Vegtrafikksentralen er orientert og entreprenører er ute og jobber.

For politiet i Sør-Øst, som har fylkene Telemark, Buskerud og Vestfold, har det også vært nok å gjøre i dag. Politiet har oppfordret spesielt båteiere til å sjekke og sikre båtene sine og løse deler som kan falle av fra tak.

En rekke båter reker nå uten førere rundt i den norske skjærgården sørøst i Norge, skal vi tro politiloggene og Redningsselskapet. Redningsselskapet er nå fullt opptatt i Oslofjorden.

- Alle skøyter er ute på oppdrag. Det er urovekkende mange båter på sjøen. Vi ber om forståelse for at vi ikke per nå kan bistå båter som er i ferd med å slite seg. Vi velger å prioritere liv og helse, samt båter som reker på fjorden, fremfor dem som ligger til kai med problemer, opplyser redningsselskapet på Twitter.

Tidligere i ettermiddag blåste også taket av på den populære restauranten Pir 4 på brygga i Sandefjord.

- Må nedprioritere

I Oslo er det også vindkaos i ettermiddag. Like etter klokka 16.00 kom det melding om at et stillas er i ferd med å velte i Tollbugata i Oslo sentrum. Stillas kan velte Tollvesenets bygning, og politiet har sperret av og evakuert områder i nærheten.

- Vi har en haug av hendelser, og har måttet nedprioritere mange. Det dreier seg om trær som har blåst over ende, tegl- og takstein som har blåst av tak, båter som har slitt seg, og altså stillas som har veltet, sier operasjonsleder i Oslo-politiet Tor Gulbrandsen til Dagbladet.

Også brannvesenet må prioritere hardt.

- OBRE er på mange hendelser angående trær og andre ting som har falt over vei o.l. Vi er nødt til å prioritere liv og helse og må be publikum å ikke ringe 110 sentralen hvis det ikke er høyst nødvendig, skriver de.

Som Dagbladet meldte tidligere i dag, kan Østlandet, Telemark, Buskerud og Oppland vente seg kraftige vindkast i løpet av dagen og mot natta - mens Nordland får det verst i helga.

- Akkurat nå er det i ferd med å øke i styrke. Vinden har nådd rundt 20 meter per sekund, men det kommer til å ta seg til i natt, sa Magnus Ovhed, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet i dag tidlig.

Det er nå svært stor pågang av telefoner til operasjonssentralen i Øst på grunn av uværet som pågår i vårt distrikt. Ber om at alle som ikke er i nød, eller som ikke må ha umiddelbar kontakt med politiet, avventer å ringe inntil videre.