Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fullt anarki i Bagdad

Saddams regime er åpenbart i ferd med å rakne fullstendig. Folkemasser har inntatt gatene som lå tomme til i dag. Amerikanerne møter tilsynelatende ingen motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akkurat nå står rundt tjue amerikanske tanks og pansrede doninger i sentrum av Bagdad. De har tatt oppstilling på en plass i sentrum, øst for elva Tigris. Det melder Reuters korrespondent Hassan Hafidh.

- De har med seg megafoner som på arabisk forteller folk at de ikke skal skyte på dem. Soldatene virker nervøse og retter geværene mot folk i gatene, sier reporteren som selv er øyenvitne til hendelsen.

Korrespondenter fra libanesiske LBC melder via den arbabiske avisa Al Hayat at verken irakiske militære eller soldater fra republikanergarden er å se i byen. De har enten gått hjem eller desertert, melder kanalen. Uniformer, sko og våpen skal ligge strødd i gatene ifølge korrespondenten i Bagdad.

Flere medier melder om at verken den irakske informasjonsminsteren Mohammed Saeed al-Sahhaf eller noen av hans medarbeidere dukket opp på den daglige pressekonferansen på Hotell Palestina der et hundretalls journalister ventet.

Rundstjeler

FNs hovedkvarter i Bagdad skal være tatt over av plydrere. Kanalen ITV melder om at flere irakere har stukket av med FN-biler de tok fra hovedkvarteret. Og flere butikker i nærheten av bygningen til den Olympiske Komiteen blir tømt. De får herje helt fritt og det er tilsynelatende ingen fungerende politistyrker i byen, melder Reuters korrespondent Khaled Yacoub Oweis.

Det rapporteres også om at invasjonsstyrkene fra den amerikanske marinen blir heiet inn i byen av sivilbefolkningen.

Etter en pause i invasjonsstyrkenes bombing i natt, våknet irakerne i dag til en hovedstad helt uten lov og orden. Bilder som vises på CNN og Sky News viser folk som fyller opp lastebilene sine med fjernsynsapparater, møbler og kontorutstyr.

Byen er beleiret. Både lokale Baath-partimedlemmer og regulære politistyrker, som tidligere hadde full kontroll over byen, er forsvunnet. Invasjonsstyrkene har fortsatt nok med å rykke fremover i byen og har ingen aktiv politistyrke.

Som en trykkoker

- Det ser ut som om noen har tatt lokket av en trykkoker, sier ITVs korrespondent Neil Connery i Bagdad. Han forteller også om irakere som setter fyr på portretter av Saddam Hussein.

Også i andre deler av Irak har plyndring vært et stort problem. Det startet allerede da de første hjelpesendingene med mat fra Det internasjonale røde kors ble sendt inn i landet over grensa fra Kuwait til Umm Quasr. Selv om det i løpet av flere år med Olje-for-mat programmet var etablert gode rutiner for utdeling av mat, kollapset det hele med en gang. Trailerne som ble kjørt inn i byen ble overtatt av desperate folkemasser og det endte med at de sterkeste ranet til seg flere kasser med mat.

Senere ble det meldt om kaostilstander i Basra etter at de britiske styrkene tok over byen. De utbombede bygningene ble tømt for verdier og skapte mye krangel og uro i byen. Britiske styrker har uten hell forsøkt å patruljere byen for å gjeninnføre ro og orden, foreløpig uten hell. Nå har de bedt om forsyninger som er mer egnet til poltiarbeid og sivil patruljering. Man kan ikke stoppe ev tv-tyv med maskinpistoler.

- Krigen ikke vunnet

Samtidig melder amerikanerne fra sentralkommandoen i Qatar at krigen ikke er 'vunnet'.

- Det er for tidlig å snakke om slutten på denne operasjonen. Vi har flere dager med voldsomme kamper foran oss, sa kaptein Frank Thorp på en pressekonferanse i dag.

Det er foreløpig ikke kommet noen uttalelser fra operasjonsledelsen som forteller hvordan de har tenkt å gjenopprette lov og orden i Bagdad.

<B>PLYNDRER:</B> Et kjøpesenter i utkanten av Bagdad ble tømt for det meste av varer. Innvasjonsstyrkene sto like ved siden av og så på.
<B>SYMBOLSK:</B> Sivile i Bagdad river ned et stort portrett av diktatoren Saddam Hussein, en symbolsk handling.
<B>KAMP:</B> Sivile har tatt over deler av Bagdad. Nå pågår en kamp om å karre til seg flest mulig verdigjenstander.
<B>STJELER:</B> Disse irakerne plyndret olje og energidepartementets lager. De fikk blant annet med seg en ny aircondition og fikk en drosje til å frakte tyvegodset. Det er særlig i en Shia-dominert forstad nordøst for Bagdad at plyndringen foregår.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media