Fullt asylkaos: Jonas ber Erna rydde opp

Det er full forvirring på Stortinget etter at Frp i går sa nei til forhandlinger om et bredt asylforlik.

MÅ RYDDE OPP: Ap-leder Jonas Gahr Støre ber statsminister Erna Solberg (H) om å oppklare om regjeringen ønsker et bredt forlik om asylpolitikken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ RYDDE OPP: Ap-leder Jonas Gahr Støre ber statsminister Erna Solberg (H) om å oppklare om regjeringen ønsker et bredt forlik om asylpolitikken. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Erna Solberg maner til dugnad og bred politisk enighet om tiltak for å håndtere asylstrømmen, mens Frp og Siv Jensen skaper usikkerhet om hele regjeringen står bak. Det er uheldig, vi taper tid i møte med en økende tilstrømning der det er nødvendig med handling og klare signaler. Statsministeren bør raskt avklare hva som er regjeringens holdning, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. 

I spontanspørretimen i Stortinget i går formiddag sa statsminister Erna Solberg at det vil være ønskelig med et bredt forlik om asylpolitikken. Hun understreket at det haster med innstramming.

Ikke bredt forlik Men etter Frp's gruppemøte i går ettermiddag ble det klart at Frp ikke er interessert i å søke brede forlik på Stortinget om flyktning- og asylpolitikken. Nå vil Frp kjøre hardt, sette seg ned med regjeringspartner Høyre og konkretisere innstrammingstiltak. Så får de partiene som vil, støtte.

Frp ønsker åpenbart ingen gjentakelse av situasjonen før sommeren, da Høyre inngikk et bredt flyktningeforlik i Stortinget, som Frp bare måtte administrere.

- Vi kan ikke i ukesvis snakke om hvem som skal snakke sammen, vi må nå snakke substans. Grunnlaget må være innstramming, sier en Frp-kilde.

Regjeringens samarbeidspartier skjønner ikke helt hva partiet har vedtatt.

- For meg er det uklart hva Frp ønsker, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Vårt Land.

- Jeg skjønner faktisk ikke helt hva partiet har vedtatt, tilføyer Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hånd på rattet Etter Frp's gruppemøte i går ettermiddag sa parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik at partiet nå skal konkretisere innstrammingstiltakene som lanseres i tilleggsproposisjonen fra regjeringen. Frp ønsker ikke et bredest mulig forlik som kan utvanne innstrammingstiltakene.

- Det dreier seg om konkrete tiltak som strengere krav til familiegjenforening, økt bruk av midlertidig opphold, reduksjon i dagpenger, strengere krav til statsborgerskap og en rekke andre tiltak for å få bukt med situasjonen, som er altfor alvorlig. Frp går nå i bresjen med en rekke innstrammingstiltak. Så håper vi at flest mulig partier slutter seg til, sier Nesvik.

- Det er bra Frp sitter i regjering nå så vi får gjennomført vår politikk. Hadde vi ikke sittet i regjering, hadde vi ikke fått gjennomført den innstrammingen som er helt nødvendig for Norge. Det dreier seg rett og slett om å få gjennomført dette, få kontroll, og da er det viktig at Frp har en hånd på rattet, sier Nesvik til Dagbladet.

Ikke forhandlingsmøte - Men var ikke Frp med på å invitere til forhandlinger om et bredt forlik i Stortinget?

- Nei, vi inviterte til et møte for å drøfte situasjonen vi er i. Det var ikke noe forhandlingsmøte. Frp er ikke innstilt på noe generelt forlik. Det er ikke noe mål i seg selv å få et bredest mulig forlik. Vi vil fremme konkrete tiltak, så får de slutte seg til som vil det, de som vil. Jeg går alltid inn med det for øye å få forslag vedtatt, sier Nesvik.

- Hva skjer hvis dere ikke får flertall for forslagene?

- Da har Norge et problem, for vi er nødt til å gjøre noe med den situasjonen vi har. Vi sitter i en mindretallsregjering, og må til enhver tid vurdere hva får igjen for det. Vi sitter ikke der for å sitte der, men for å få gjennomført politikken vår.

KJØRER TØFT: Frp ønsker ikke et bred forlik som kan vanne ut innstrammingen. Det slår parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik fast etter partiets gruppemøte i går kveld. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET
KJØRER TØFT: Frp ønsker ikke et bred forlik som kan vanne ut innstrammingen. Det slår parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik fast etter partiets gruppemøte i går kveld. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer