Brexit-kaoset

Fullt brexit-kaos: - Hun mister stadig mer kontroll

Onsdag skal parlamentarikerne stemme over alternativer til statsminister Theresa Mays brexitavtale.

MYE Å HANSKES MED: Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS
MYE Å HANSKES MED: Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERSVis mer

Brexit-kaoset fortsetter.

Fredag er det to år siden britene stemte for utmelding av EU, og i utgangspunktet er det den dagen forholdet da opphører. EU har imidlertid godkjent at dette kan utsettes til mai, på den betingelse at regjeringen får en brexitavtale godkjent i Parlamentet.

Mandag kveld stemte Underhuset for at parlamentarikerne nå skal stemme over alternativer til statsminister Theresa Mays brexitavtale. Disse avstemningene skal etter planen holdes onsdag. Slik har parlamentarikerne tatt mer kontroll over hele prosessen.

Regjeringen sier seint mandag kveld at de er skuffet over vedtaket, og mener ifølge NTB at det «forrykker balansen mellom våre demokratiske institusjoner og skaper en farlig og uforutsigbar presedens».

Mays forslag til brexitavtale har allerede blitt stemt ned to ganger.

BBC-kommentator Laura Kuenssberg er klar i sin sak: May mister stadig mer kontroll.

Myk brexit?

For kveldens avgjørelse var rett og slett et slag i trynet for May, mener Kuenssberg.

«De frykter, slik en statsminister gjør, at å tillate en slik prosess, gjør at de fortsatt har lite kontroll igjen og at parlamentet kanskje beveger seg mot en myk brexit,» skriver hun.

Utsiktene til en mykere overgang til en framtid uten EU er ventet å bli godt mottatt av unionen.

Onsdag kan nemlig ministerne legge fram og stemme over flere saker, blant annet et tettere forhold med EU enn hva May ønsker seg, skriver hun. Men dette skal ikke tvinge gjennom noe som helst i regjeringen.

- Mistet kontrollen

På kommentatorplass skriver Sky News, signert politisk reporter Lewis Goodall, skriver at brexit handlet om å ta tilbake kontrollen.

«Én ting er sikkert: I kveld, mistet regjeringen kontrollen. Mays Parti må nå bare stå og se på mens ministerne bestemmer hva de skal stemme på og hvordan,» skriver han.

Han mener videre at det er svært uvanlig at Underhuset tar kontrollen over saker på denne måten, spesielt i en så viktig sak.

Næringslivsminister Richard Harrington, utviklingsminister Alastair Burt og junior-helseminister Steve Brine valgte mandag å trekke seg fra sine poster i den britiske regjeringen. De tre har trukket seg for å kunne gå mot sin egen sjef - Theresa May.

Hard brexit

Blir det ingen utsettelse og ingen avtale er klar, risikerer britene at de innen uka er over må forberede seg på en «hard brexit».

Frykten for at Storbritannia skal forlate EU uten avtale øker, og sikkerhetsrutinene skjerpes betraktelig.

Myndighetene har allerede offentliggjort en oversikt over de mulige kortsiktige konsekvensene av en hard brexit: Briter i utlandet kan måtte ta førertest i sitt nye land, fri bruk av mobildata i utlandet kan ikke lenger garanteres og Irland og Nord-Irland vil få en hard grense mellom seg.

Dersom det ender med at Storbritannia velger å forlate EU uten avtale, står 3500 militæransatte klare til å sette i gang «Operation Redfold», opplyser kilder til Sky News og BBC.