Fullt «Brexit»-kaos på finansmarkedet: Rekordstup for pundet

Pundet faller som en stein. Nordea varsler børsfall over hele verden.

ENORME SVINGNINGER: Det britiske pundet steg kraftig etter at YouGov meldte at 52 prosent av velgerne hadde stemt for at Storbritannia blir i EU. Etter at brexit var et faktum har pundet synket til et rekordlavt nivå. Foto: Ben Stansall/AFP/NTB Scanpix 
ENORME SVINGNINGER: Det britiske pundet steg kraftig etter at YouGov meldte at 52 prosent av velgerne hadde stemt for at Storbritannia blir i EU. Etter at brexit var et faktum har pundet synket til et rekordlavt nivå. Foto: Ben Stansall/AFP/NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Valgresultatet fra Storbritannia er klart: britene vil ut av EU. Allerede da brexit-leiren tok ledelsen i natt, stupte pundet til sitt laveste nivå på 31 år.

Sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea sier til NRK at brexit-resultatet vil føre til at børsene over hele verden vil falle kraftig.

- Spesielt i Storbritannia. Der regner jeg med et fall på mellom åtte og ti prosent. Pundet har svekket seg på det meste med ti prosent, noe som viser en veldig mistillit til Storbritannia, sier Bruce.

Han varsler også et fall på børsene i resten av verden, og sier at man allerede har sett fall i Asia.

- Framtidsprisene på amerikanske børser ligger ned tre, fire prosent, så dette skaper stor usikkerhet og negative bølger i finansmarkedet.

Fallet kom få timer etter den britiske valutaen noterte seg for årsbeste mot dollaren. Da YouGov meldte at 52 prosent av velgerne hadde stemt for å bli værende i EU, skjøt nemlig det britiske pundet i været.

Kort tid seinere, da de første bekreftede resultatene fra valget begynte å tikke inn, hadde hele oppgangen på 1,6 prosent, til 1.50 amerikanske dollar, forduftet. Da Sunderland overraskende leverte et flertall for utmelding av EU, begynte pundet å rase.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer