ENORME SVINGNINGER: Det britiske pundet steg kraftig etter at YouGov meldte at 52 prosent av velgerne hadde stemt for at Storbritannia blir i EU. Etter at brexit var et faktum har pundet synket til et rekordlavt nivå. Foto: Ben Stansall/AFP/NTB Scanpix 
ENORME SVINGNINGER: Det britiske pundet steg kraftig etter at YouGov meldte at 52 prosent av velgerne hadde stemt for at Storbritannia blir i EU. Etter at brexit var et faktum har pundet synket til et rekordlavt nivå. Foto: Ben Stansall/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Fullt «Brexit»-kaos på finansmarkedet: Rekordstup for pundet

Pundet faller som en stein. Nordea varsler børsfall over hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valgresultatet fra Storbritannia er klart: britene vil ut av EU. Allerede da brexit-leiren tok ledelsen i natt, stupte pundet til sitt laveste nivå på 31 år.

Sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea sier til NRK at brexit-resultatet vil føre til at børsene over hele verden vil falle kraftig.

- Spesielt i Storbritannia. Der regner jeg med et fall på mellom åtte og ti prosent. Pundet har svekket seg på det meste med ti prosent, noe som viser en veldig mistillit til Storbritannia, sier Bruce.

Han varsler også et fall på børsene i resten av verden, og sier at man allerede har sett fall i Asia.

- Framtidsprisene på amerikanske børser ligger ned tre, fire prosent, så dette skaper stor usikkerhet og negative bølger i finansmarkedet.

Fallet kom få timer etter den britiske valutaen noterte seg for årsbeste mot dollaren. Da YouGov meldte at 52 prosent av velgerne hadde stemt for å bli værende i EU, skjøt nemlig det britiske pundet i været.

Kort tid seinere, da de første bekreftede resultatene fra valget begynte å tikke inn, hadde hele oppgangen på 1,6 prosent, til 1.50 amerikanske dollar, forduftet. Da Sunderland overraskende leverte et flertall for utmelding av EU, begynte pundet å rase.

Siden har det vært i fritt fall:

  • Ved 3-tida var pundet nede i 1,43 per dollar. Det utgjør en svekkelse på 5,51 prosent. Innen klokka hadde slått 5 hadde det britiske pundet satt en ny rekord med et fall på over ni prosent mot dollaren.
  • Et pund kostet like før klokka 05.00 1,35 dollar, som er den svakeste pundkursen siden 1985 og tidenes største fall i løpet av et døgn.
  • Oljeprisen har falt siden midnatt, og er nå nede med nesten tre dollar.

Markedene steg rett før folkeavstemningen med forventninger om at britene ville stemme for å forbli i EU. Men da de første resultatene kom tikkende inn og viste ledelse til Brexit-siden falt Nikkei-indeksen i Tokyo med hele tre prosent.

Seniorøkonom Martin Schultz forteller om hvordan Brexit vil påvirke aksjemarkedet, her i asia. Video: AP Vis mer

De siste timene på det asiatiske markedet har i det store og det hele vært en eneste stor berg-og-dalbane, skriver E24. Oljeprisen har også falt siden midnatt, i det markedet flykter til japanske Yen og gull.