Fullt fengselsopprør i Ringerike

Krever at fengselsdirektøren går av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I oktober i fjor vedtok de ansatte i Ringerike fengsel mistillit mot ledelsen. Bakgrunnen er at de ansatte i flere år skal ha følt seg mobbet og trakassert av fengselsdirektør Sigbjørn Hagen.


Nå krever de at direktøren går av umiddelbart for å unngå en ytterligere forverring av miljøet. Dette kommer fram i en pressemelding fra Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.


Fastlåst konflikt

- Vi har en konflikt som før, der er ingen endringer. Men vi skal ha et møte neste tirsdag, og ønsker ikke å kommentere noe før da, sier hovedverneombud Inger Karijord ved Ringerike fengsel til Dagbladet.no.

Hun bekrefter at problemene ved fengselet startet for et par år siden.

I oktober skrev hovedverneombudet et brev til Kriminalomsorgen Region Sør der hun sier at de ansatte opplever å bli trakassert, overhøvlet og mistrodd av ledelsen, skriver Ringerikes Blad.

«Det vises liten vilje og innsats fra ledelsen vedrørende det å ivareta sine ansatte og sette in forebyggende tiltak både mot kort- og langtidssykefravær\', skriver Karijord i brevet.

Siden oktober har lite og ingenting skjedd med situasjonen, ifølge de ansatte. Til tross for at saken er blitt løftet opp på regionalt nivå.

KREVER SJEFENS AVGANG:: Det er fullt opprør blant de ansatte i Ringerike fengsel, som krever at direktøren må gå av umiddelbart etter påstått mobbing og trakassering over lengre tid. Foto: SCANPIX
KREVER SJEFENS AVGANG:: Det er fullt opprør blant de ansatte i Ringerike fengsel, som krever at direktøren må gå av umiddelbart etter påstått mobbing og trakassering over lengre tid. Foto: SCANPIX Vis mer

Mange har sluttet

Mye av problemene i Ringerike fengsel, som er et høysikkerhetsfengsel med plass til 160 innsatte, skyldes mangel på informasjon og kommunikasjon.

Mange ansatte har sluttet, og hovedverneombudet skriver at turnusen må ta deler av skylda for høyt sykefravær og tomme vakter. I fjor skal 1000 vakter ha blitt stående tomme fordi fengselsbetjentene ikke ble erstattet når de var borte.

Pressemeldingen som krever sjefens avgang er sendt av de tre lokalforeningene som er representert i fengselet, Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) og Kriminalomsorgens Lederforbund (KL), som alle har reagert på ledelsens oppførsel. Fagforeningene innkaller nå til fellesmøte på Sundvollen hotell, der representanter for regionsledelsen er invitert. Det samme er alle medlemmene av de tre fagforeningene i regionen.

Fagforeningene har i lengre tid samarbeidet for å få til et bedre arbeidsmiljø i fengselet, men konstaterer at ingen av virkemidlene har ført fram. Derfor krever de nå sjefens avgang.

Sitter fortsatt

Men fengselsdirektør Sigbjørn Hagen sitter fortsatt på kontoret når Dagbladet.no ringer.

- Jeg anser dette som en intern arbeidsmiljøsak som bør behandles internt, sier Hagen til Dagbladet.no, og vil ikke kommentere konflikten ytterligere.

- Håndteringen av saken er nå løftet opp til regionalt nivå, sier Hagen, og henviser til Kriminalomsorgen Region Sør og konstituert regionsdirektør Siv Hvidsten.

- Vi har en konflikt som dreier seg om arbeidsmiljøet på Ringerike, og har brukt mye tid og energi på å få partene i dialog. Deretter må vi bli enige om hvilke virkemidler som kan skape et bedre arbeidsmiljø både på kort og lang sikt med tanke på hvilke virkemidler som kan hva som kan gjøres, sier Siv Hvidsten til Dagbladet.no.

- Ikke grunnlag for avgang

Interne konsulenter hyret inn for å få fred i fengselet, og det jobbes nå med en grundig gjennomgang av arbeidskulturen i et av Norges største fengsel.

- Er det ikke ganske alvorlig at de ansatte krever direktørens umiddelbare avgang?

- Her er ikke grunnlag for å reise krav om avgang for noen ansatte ut fra de opplysninger vi har hentet inn i denne saken, sier Siv Hvidsten.

NORGES TRYGGESTE:</B> Ringerike fengsel er et såkalt høysikkerhetsfengsel, og har derfor mange tyngre fanger bak murene.