Fullt Grønland-kaos: - Forferdelig amatørmessig

Plutselig lekket Det hvite hus at USA ønsker å kjøpe Grønland. Siden har Trump snudd verden på hodet.

MISFORNØYD: Donald Trump er misfornøyd med den danske statsministerens uttalelser. Video: AP. Vis mer

Torsdag: Wall Street Journal kom med nyheten om at USAs president Donald Trump har ytret interesse for å kjøpe verdens største øy, Grønland. Avisa siterer anonyme kilder i Trumps administrasjon, som forteller at presidenten har snakket om temaet, men at de ikke er sikre på om han er seriøs.

Søndag: Donald Trump kommenterer saken selv for første gang da han var på vei tilbake fra New Jersey. Han bekrefter at han er interessert, og at Grønland kan være et strategisk kjøp for USA.

Før det hadde hans nærmeste økonomiske rådgiver Larry Kudlow uttalt det samme til Fox News. De omtalte Grønland som interessant strategisk og på grunn av deres rike naturressurser. Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som da var på besøk på Grønland, svarte at hun ikke håpet forslaget var seriøst:

KALD SKULDER: Donald Trumps ønske om å kjøpe Grønland har blitt møtt med en kald skulder. Presidenten ble såpass fornærmet over svaret at han nå avlyser sitt planlagte Danmark-besøk. Foto: REUTERS/Leah Millis/NTB Scanpix
KALD SKULDER: Donald Trumps ønske om å kjøpe Grønland har blitt møtt med en kald skulder. Presidenten ble såpass fornærmet over svaret at han nå avlyser sitt planlagte Danmark-besøk. Foto: REUTERS/Leah Millis/NTB Scanpix Vis mer

- Fiffig påfunn

- Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen til den grønlandske avisa Sermitslaq.

Det komplette kaos var i gang, og verden har sperret opp øynene over påfunnet. Mette Frederiksen har sittet som statsminister i under to måneder, men fått en brutal start med Trumps vrede over seg. I natt annonserte han at han avlyser sitt planlagte besøk til Danmark 2. og 3. september, altså om halvannen uke. Han mente Frederiksens kommentar var «nasty» og at man ikke snakker til USA på den måten.

IRRITERT OG OVERRASKET: Danmarks statsminister Mette Frederiksen møtte pressen i forbindelse med at Donald Trump avlyser sitt Danmarksbesøk. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Ekspert på amerikansk utenrikspolitikk og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, er forundret over det som nå skjer.

Selv etter drøyt to og et halvt år med Trump ved roret, har han vanskelig for å forstå presidentens utenrikspolitikk.

- Man prøver å se om det er noe strategisk rasjonelt bak dette, men det er nesten ikke til å komme unna at dette med å kjøpe Grønland virker som et fiffig påfunn. Det er mulig han har eller blitt fortalt om Kina og Russlands økende rolle i Arktis, og at Grønland kan være interessant i så måte. Hadde dette vært et ledd i en gjennomtenkt amerikansk strategi eller plan med utgangspunkt i å demme opp for kinesiske og russiske framstøt, kunne det vært forståelig, sier Melby til Dagbladet.

- Forferdelig amatørmessig

Han mener imidlertid at saken ikke ville vært håndtert med en lekkasje til Wall Street Journal, men heller gjennom offisielle politiske og militære kanaler, for eksempel i Nato, eller direkte med Danmark.

Da Trump bekreftet at han ønsket å kjøpe Grønland søndag, sa han samtidig at det overhodet ikke var grunnen til at han skulle besøke Danmark. Likevel har akkurat det overskygget alt annet ved det planlagte besøket.

- Når presidenten går ut som han har gjort og lager ståhei, skjer det på en udiplomatisk måte overfor et lite alliert land. Det skaper naturligvis reaksjoner i USA og Danmark. Om det er noen strategisk tanke bak dette, er dette en forferdelig amatørmessig håndtering, sier Melby.

Trumps prøveballong

CNN-kommentator Chris Cillizza mener saken illustrerer Trump-presidentskapet perfekt, og oppsummerer med følgende punkter.

  • Finn på en sprø idé med et snev av at USA får det som de vil
  • Det hvite hus lekker ideen som en prøveballong, med forutsetningen om at rådgiverne ikke er sikre på om han virkelig mener det
  • Snakk ideen ned og insister på at mediene overdriver, men hold døra åpen i tilfelle den andre sida er med
  • Ta med deg ballen og dra hjem når ideen er avvist og risiker forholdet til en langvarig strategisk alliert, skriver kommentatoren, og sammenlikner det med uttalelsene om at Mexico skal betale for grensemuren.

Melby påpeker at Trump oppnår masse politisk støy, men også ødelegger tillitsforhold med viktige allierte.

- Det som er ille er at Trump har fått for vane å kjefte opp og gå til angrep på sine allierte og USAs beste venner. De får all gruffet, og her har særlig Tyskland fått smake. Vi vet også at den svenske statsministeren fikk kjeft for noen uker siden, og nå er det den danske. Sånn holder det på. Samtidig har han tilsynelatende vennlige forhold til autokrater, sier forskeren.

- Svekker tillit

Han mener en av de få røde trådene i Trumps utenrikspolitikk er en naiv tro på at USA kan operere nesten på egen hånd for å nå sine må og at andre føye seg etter.

- Sånn fungerer ikke verden, og USA har aldri kunnet opptre slik, sier Melby.

Han beskriver at USAs maktposisjon har kommet som følge av velsmurte allianser og nettverket av venner i Europa og Nato.

- Det er problematisk at han ødelegger tillitsforholdet som er limet i dette systemet, sier forskeren.

Flere danske politikere har reagert på at Trump avlyser besøket til Danmark, og han har blant annet blitt kalt «et barn». Grønland er et selvstyrt territorium under danske myndigheter, som tar hånd om Grønlands utenrikspolitikk. Myndighetene på Grønland har også avvist Trumps framstøt, men Melby mener det hele representerer et større problem.

- En kapital feilslutning

- Hvilke land kan lenger stole på USA? Det har vært fastpunktet og en stabiliseringsfaktor i internasjonal politikk i årtier. De har gjort kritikkverdige ting, men det har vært forutsigbart. Trump representerer med viten og vilje det motsatte, og uttalte jo i valgkampen at verden skal slutte å ta USA for gitt, sier han.

FORSKERFUNN: I en ny video illustreres Grønland-øya uten is. Video: British Antarctic Survey Vis mer

Han tror det vil føre til at allierte land nå må begynne å tenke alternativer til å basere utenriks- og sikkerhetspolitikken på et nært forhold til USA.

- Til sjuende og sist vil USA erfare hvor viktig allianse- og samarbeidssystemet har vært for å sette dagsorden og gjennomføre ting som de vil. Det er en kapital feilslutning å kjøre utenrikspolitikk etter den linja Trump gjør i dag, mener Melby.

Frykter Russland og Kina

Den stigende temperaturen i Arktis og Russland og Kinas intensiverte tilstedeværelse i området, bringer varsler om at potensielle sikkerhetspolitiske utfordringer kan stå i kø i nordområdene framover.

Fra Russland har man det siste tiåret sett en kraftig modernisering og en økende militær tilstedeværelse i Barentshavet. Norsk etterretning frykter også økt kinesisk tilstedeværelse i Arktis.

Melby ved Institutt for forsvarsstudier sier at både Norge og Danmark ønsker amerikansk nærvær og interesse i nordområdene. USA har i mange år hatt den store flybasen Thule lengst nord på Grønland, og den er et viktig ledd i USAs globale nettverk av radarer og andre sensorer til forsvar mot raketter og til overvåking av rommet.

- Norge og Danmark har jobbet på spreng for å få amerikanske politikere til å interessere seg for disse områdene. Man ønsker nok økt amerikansk nærvær både militært og økonomisk på Grønland, og det finnes i dag åpne kanaler for å lufte dette, sier Melby.