Fullt hemmelighold rundt Hvaldimir

Selv om de vet hvor den kjendishvalen befinner seg, er de svært hemmelighetsfulle av hensyn til roen og freden hans. Likevel kan lederen i NOAH avsløre at han er svært folkekjær.

HEMMELIG ADRESSE?: Lederen i NOAH er bekymret for Hvaldimir og ønsker ikke å gi et konkret svar på hvor han befinner seg akkurat nå. Foto: OneWhale
HEMMELIG ADRESSE?: Lederen i NOAH er bekymret for Hvaldimir og ønsker ikke å gi et konkret svar på hvor han befinner seg akkurat nå. Foto: OneWhale Vis mer
Publisert

Den populære hvithvalen kjent som «Hvaldimir» oppholder seg for tida i indre Oslofjord. Onsdag sendte Fiskeridirektoratet ut en pressemelding der de påpekte viktigheten av at folk holder avstand, samt lar hvalen være i fred.

- Vi oppfordrer spesielt folk i båter til å holde god avstand for å unngå at hvalen blir skadd eller i verste fall drept av båttrafikk, sa fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i pressemeldingen.

Dyrerettighetsorganisasjonen NOAH samarbeider med organisasjonen OneWhale, som har satt opp et team dedikert til Hvaldimir. Både NOAH og OneWhale har sendt et brev til Fiskedirektoratet hvor de skriver at de er bekymret for hvalens situasjon, nå som han er i Oslofjorden.

- Det er en bekymringsfull situasjon for hvalen. Det er mye båtmotorer og lite mat i Oslofjorden, og vi mener derfor at flytting kan være nødvendig, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

Vet hvor Hvaldimir er

Både Fiskedirektoratet og NOAH er svært hemmelighetsfulle på spørsmål om hvor Hvaldimir er akkurat nå.

Han har tidligere blitt sett i både Drammen og Moss.

Fiskedirektoratet svarer at de verken har overvåkning eller sporing på hvalen, men at de får inn meldinger om hvor den befinner seg fra egne ansatte som er ute på sjøen, næringslivet og publikum.

Lederen i NOAH derimot forteller at OneWhale, som de samarbeider med, stort sett vet hvor hvalen er.

- Vi ønsker ikke å si nøyaktig hvor han er, fordi det er viktig at han får ro. Av og til sover eller hviler han, og det er derfor viktig at han får være i fred og ikke blir oppsøkt og forstyrret av folk, sier Martinsen.

UVENTET: Denne yrkesdykkeren skulle bare ut å sjekke noen ledninger da en hvit skikkelse plutselig dukket opp. Vis mer

Hvaldimir har vært eid av mennesker før og er dermed vant til mennesker, forteller hun og opplyser at det kan hende han selv søker kontakt.

- Plasseringen hans blir fort kjent når han dukker opp blant folk, men vi vil likevel ikke oppgi den for at han skal få fred når han selv måtte ønske det, forklarer Martinsen.

Avhengig av mennesker

Helt fra han dukket opp i Norge, har NOAH og OneWhale fulgt med på Hvaldimir.

- NOAH følger med på hvordan dyr som kommer til Norge blir møtt, og i dette tilfellet har han blitt møtt med en positiv holdning. Det er mange nordmenn som bryr seg om ham, sier Martinsen.

BEKYMRET: Veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen. Foto: Privat
BEKYMRET: Veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen. Foto: Privat Vis mer

NOAH så det ikke som nødvendig å gripe inn da han kom, forteller hun. De ble kontaktet av OneWhale etter hvert, da hvalen begynte å svømme nær mennesker og båter.

- Vi er redde for at han skal komme veldig tett på mye folk og båter. Han har jo vært i fangenskap, og er fortsatt avhengig av menneskesamfunnet i og med at han for det meste fanger fisk rundt oppdrettsanlegg, forteller Martinsen.

- En kontinuerlig fare

Lederen i NOAH mener at den nåværende situasjonen til Hvaldimir er ille.

- Det er ille at han er nær båter, fordi at det er en kontinuerlig fare for at noen er uforsiktig. Båtpropellene er den største akutte faren for han, sier Martinsen.

Det er derfor kjempeviktig at folk skrur av propellene når de ser ham, og ikke forfølger eller oppsøker ham med båt, påpeker hun.

TILBAKE: Kjendishvalen «Hvaldimir» besøkte i går redningsskøyta «Odin» i Hammerfest. Denne gangen med en venn. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Jan-Olaf Johansen Vis mer

Martinsen beskriver den nåværende situasjonen med det gigantiske hangarskipet som også er i Oslofjorden som bekymringsfull.

- All trafikk er et problem. Vi mener egentlig at en profesjonell rehabilitering som innebærer opphold på et reservat hadde vært gunstig for ham, sier hun og påpeker at en flytteplan bør diskuteres, samt være på agendaen.

Ny Freya-situasjon?

Fiskedirektoratet derimot sier at det nok er tilfeldig at hangarskipet og hvithvalen er i Oslofjorden samtidig.

- Vi har ikke noen grunn til å tro at hangarskipet representerer noen større risiko for den aktuelle hvalen enn annen skipsfart i Oslofjorden, skriver Olav Lekve, kommunikasjonsrådgiver i Fiskedirektoratet i en e-post til Dagbladet.

Hvalrossen Freya var en stor snakkis gjennom fjorårets sommer. Hun ble avlivet av myndighetene søndag i Oslofjorden 14. august 2022.

Lekve i Fiskedirektoratet svarer ikke konkret på om de er bekymret for at en liknende situasjon kan skje igjen, men sier:

- Dette er en ny situasjon og vi ønsker alle at den aktuelle hvalen skal få leve i fred. Vi håper folk respekterer oppfordringene om å holde god avstand og ikke forstyrre den.

Kommer med oppfordring

Martinsen på sin side forteller at det er nettopp Freya-situasjonen som er grunnen til at NOAH har prøvd å få til møter med Fiskedirektoratet.

- Vi er i kontakt med dem, og de har sagt at de ikke har planer om å ta livet av ham. Samtidig ble det samme sagt om Freya også, påpeker hun.

- Det som er viktig for oss er å ha en tett og god dialog med myndighetene slik at tiltakene for Hvaldimir faktisk blir tiltak for å hjelpe ham, forteller Martinsen.

MISTET MOBILEN: Isa Larsson og venninnene tok turen innom brygga utenfor Rolfsøya i Finnmark på vei hjem fra byen natt til søndag. Da ei av jentene mistet mobilen i vannet, kom hjelpen fra uventet hold. Video: Isa Larsson Vis mer

Lederen i NOAH oppfordrer alle til å unngå bruk av propellbåter i nærheten av hvalen, ikke mate han med noe, ikke gi ham gjenstander eller stikke noe borti ham da han før har blitt skadet på den måten.

- Man må heller ikke oppsøke hvalen selv, fordi han kan være opptatt med å finne mat eller sove. Det er veldig viktig at Hvaldimir får fred til å gjøre disse tingene. Man bør ikke bade med ham fordi det kan skape en stressende situasjon for ham, oppfordrer Martinsen.

Og selv om det er mye en skal unngå for å ta hensyn til at Hvaldimir har det best mulig, er det noe man også kan gjøre.

- Han er veldig folkekjær, så man trenger ikke å la være å hilse på en varsom måte hvis han oppsøker det selv. Hvis han selv kommer bort, kan man hilse og nyte øyeblikket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer