STREIKERAMMET 17. MAI-BALKONG: Stor stemning på balkongene på Grand Hotel i fjor. I år streiker 35 ansatte ved det ærverdige hotellet.
STREIKERAMMET 17. MAI-BALKONG: Stor stemning på balkongene på Grand Hotel i fjor. I år streiker 35 ansatte ved det ærverdige hotellet.Vis mer

Fullt hus 17. mai til tross for streik

Mens de ansatte streiker, holder restauranter og hoteller åpent i pinsen og på 17. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag blir 269 nye medlemmer av Fellesforbundet tatt ut i streik. Totalt streiker nå 7250 hotell-, restaurant- og kantineansatte. Det gjør det vanskelig å få tak i hotellrom og restaurantbord i pinsehelga og på 17. mai.

Her kan du lese hvilke hoteller og restauranter der ansatte streiker

17. mai får noen heldige panoramautsikt til barnetoget på balkongene på ærverdige Grand Hotel.

Hotellets rom ut mot Karl Johan, der barnetoget passerer på vei til Slottsplassen, er bortbestilt flere år i forveien. Men i år kunne det ha blitt lukkede vinduer og tomme balkonger på grunn av streiken.

Men til tross for at 35 ansatte ved hotellet er i streik, vil hotellet holde åpent og 17. mai-pyntede gjester vil få plass på balkongene. Dette fordi at det bare er restaurantdelen av hotellet som er tatt ut i streik, og ikke driften av selve hotellet.

Kommersiell direktør på Grand Hotel Angelica Montez de Oca, sier til Dagbladet at de avventer situasjonen når det gjelder 17. mai, og planlegger deretter.

- Vi er i dialog med våre gjester, og vil holde dem informert, sier Montez de Oca.

Redusert meny Mange velger å spise på restaurant på grunnlovsdagen. Og i de store byene står folk hvert år timesvis i kø utenfor de mest populære spisestedene. I år blir køene ekstra lange.

På Hard Rock Café i Karl Johans gate streiker 25 av rundt 75 ansatte.

- Denne streiken er dårlig timet for oss. Først masse fint vær og så denne helgen med pinse og 17. mai. Men våre ansatte som ikke er
organiserte er fleksible og jobber hardt, sier Rasmussen til Dagbladet.

Daglig leder Frank Rasmussen sier at særlig 17. mai vil bli en tøff dag, men at restauranten vil holde åpent som normalt med en noe begrenset meny.

- 17. mai er en av de beste dagene i året i vår restaurant. Vi har ikke bordbestilling den dagen, så da er det førstemann til mølla, sier restaurantsjefen.

Ber folk holde seg unna streikerammede hoteller og restauranter Leder i Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer restaurant- hotell- og kantinemedarbeidere i Oslo og Akershus, Tore Skjelstadaune oppfordrer folk til å ikke gå på restauranter der ansatte er tatt ut i streik.

- Det vil stå streikevakter i refleksvest utenfor disse restaurantene og hotellene hele pinsen, så vet man hvilke steder det er snakk om, sier Skjelstadaune til Dagbladet.

Vis mer

I Oslo streiker alle som er medlem i Fellesforbundet, opplyser han. Organisasjonen har i Oslo og Akershus fått over 300 nye medlemmer etter at streiken startet i april.

- De streikende vil få fri på 17. mai, men det betyr ikke at de er tilbake på jobb, forsikrer Skjelstadaune.

Også YS advarer mot å bruke streikerammet virksomhet YS-leder Jorunn Berland advarer også folk mot å bruke restauranter og hoteller rammet av streik, uansett om det er hverdag, pinse eller 17. mai.

- Når vi nå ser økende streikebryteri og at NHO ikke vil komme de ansatte imøte på grunnleggende krav, oppfordrer vi alle våre forbund og medlemmer til ikke å benytte hoteller og restauranter i streik, sier Berland.

Hun mistenker at NHO spekulerer i bransjen, som har lav organiseringsgrad og høy turnover. Det gjør at restauranter og hoteller fortsatt kan holde oppe, selv om nesten alle fagorganiserte hotell-, restaurant- og kantineansatte nå er tatt ut i streik.

Får tilbakebetalt rompris Ifølge Forbrukerombudet har kunder som rammes av streiken, rett til å få tilbakebetalt prisen for reservasjoner som ikke kan benyttes på grunn av streiken, men ingen annen kompensasjon.

I alt er 7.250 kantine-, restaurant- og hotellmedarbeidere tatt ut i streik. 17. mai blir femti flere tatt ut og 25. mai blir ytterligere 333 tatt ut.

BER FOLK BOIKOTTE: Fellesforbundet oppfordrer folk til å følge med, og ikke spise 17. mai-middag på et spisested som har ansatte ute i streik. Foto: Pressebilde
BER FOLK BOIKOTTE: Fellesforbundet oppfordrer folk til å følge med, og ikke spise 17. mai-middag på et spisested som har ansatte ute i streik. Foto: Pressebilde Vis mer