Togstans på Ål stasjon:

Fullt kaos: - Barn blir klemt mot bussen og gråter

Togstans på Bergensbanen rammet 400 mennesker lørdag ettermiddag - men kaos brøt først ut da transporten endelig kom.

KAOS: Det var kaotiske tilstander på Ål stasjon da toget kom for å hente passasjerer som hadde ventet flere timer på transport. Foto: Privat
KAOS: Det var kaotiske tilstander på Ål stasjon da toget kom for å hente passasjerer som hadde ventet flere timer på transport. Foto: PrivatVis mer

Lørdag ettermiddag fikk de 400 reisende med Bergensbanen en uhyggelig beskjed. Toget, som var på vei fra Oslo til Bergen, hadde store problemer.

- Da vi kom til Ål fikk vi beskjed om at toget ikke går videre. Siden da har det vært kaos.

Det sier Frankie Grosvold (56) som var stranda på Ål stasjon i Hallingdal fra klokka 16.30 lørdag. Han og kona med tre barn samt mormor hadde satt seg på Bergensbanen fra Oslo for å nyte en byferie i Bergen.

SLITNE: (f.v.) Frankie Grosvold med sønnen Edwin (13). De skal på byferie i Bergen med mormor, mamma, og barna Wincent (10) og Louise (3). Foto: Privat
SLITNE: (f.v.) Frankie Grosvold med sønnen Edwin (13). De skal på byferie i Bergen med mormor, mamma, og barna Wincent (10) og Louise (3). Foto: Privat Vis mer

Men familien fra Arendal merket raskt at det kunne ta lengre tid enn planlagt.

- Lokomotivet begynte å få problemer tidlig. Vi har stoppet et par ganger underveis, og strømmen gikk i et par vogner, sier han til Dagbladet.P

Grosvold forteller at folk rundt var sultne, varme og desperate på å komme seg videre. Det var flere hundre mennesker som ventet på stasjonen i den brennende varmen.

- Folk er frustrerte

Han forteller at noen busser hadde kommet for å plukke opp familier og andre reisende i 18.30-tida, og at flere taxier hadde kommet for å plukke opp spesielt barnefamilier.

- Men det mangler barneseter, sier 56-åringen og legger til at passasjerene igjen måtte vente lenger på at barnesetene skulle komme.

- Folk er frustrerte, men det er forholdsvis rolig. Ikke noe håndgemeng. Folk er nok trøtte av varmen, sa Grosvold.

- Barn klemt mot bussen

En times tid seinere skulle situasjonen vise seg å bli en helt annen. For da toget som skulle frakte med seg de ventende passasjerene kom, var stemningen alt ifra rolig, ifølge Grosvold.

- Kranglingen har begynt, og det bygger opp til håndgemeng, skriver han i en tekstmelding til Dagbladet.

VENTING: Toget fra Oslo til Bergen fikk tekniske problemer og måtte stanse på Ål stasjon. Det rammet 400 mennesker. Foto: Privat
VENTING: Toget fra Oslo til Bergen fikk tekniske problemer og måtte stanse på Ål stasjon. Det rammet 400 mennesker. Foto: Privat Vis mer

Ifølge 56-åringen, som beskrev situasjonen som kaotisk fra før, skal det ha blitt paniske tilstander da toget som skulle frakte de resterende, ventende til Bergen endelig kom.

- Barn blir klemt mot bussen og gråter, skriver han til Dagbladet.

Han forklarte at folk begynte å dytte hverandre og presse seg fram for å komme først inn på toget.

Sultne og varme

Grosvold er tydelig på at han ikke synes Vy taklet situasjonen godt. De fikk vann forsynt fra et hotell, men det var ikke noe mat i nærheten. Det var bare et sted hvor de tok imot kontanter og ingenting annet.

Han synes Vy burde løst saken mye raskere og bedre for de reisende.

- De har ikke kontroll, de er ikke drilla på det her, sier han.

Han forteller at folk hadde samlet seg i større grupper der det var skygge på område, frustrerte over å ikke vite når neste buss eller tog kom.

FRUSTRASJON: På en av de varmeste dagene denne sommeren måtte passasjerene vente i flere timer på transport. Foto: Privat
FRUSTRASJON: På en av de varmeste dagene denne sommeren måtte passasjerene vente i flere timer på transport. Foto: Privat Vis mer

- Folk sto jo ganske sammenstimla. Det var ganske snodig å se, som sønnen min sa: «en gjeng sauer som ikke har peiling», forteller Grosvold.

- Frustrerende

Pressevakt i Vy, Gina Scholz, sier til Dagbladet at toget til Bergen fikk tekniske problemer ved 16.30-tida. Hun bekrefter at det rammet 400 mennesker.

- Det er en lang og varm dag for dem som var på toget som fikk teknisk feil, sier Scholz, og legger til:

- Det er en fortvilet situasjon, og absolutt ikke sånn vi vil ha det.

Scholz sier hun ikke har vært i kontakt med dem som jobbet i Vy på stedet, og har dermed ikke fått tilbakemeldinger angående tilstandene blant de ventende.

- Det er kjempeleit, og vi oppfordrer folk til å ta hensyn, sier hun om Grosvolds observasjoner.

Scholz sier hun har forståelse med at folk må ha vært varme og utålmodige på stasjonen, og at de prøvde å jobbe så raskt de kunne for å få tak i transport.

BEKLAGER: Pressevakt i Vy, Gina Scholz, sier til Dagbladet at reisende må ta kontakt angående refusjon. Foto: Vy
BEKLAGER: Pressevakt i Vy, Gina Scholz, sier til Dagbladet at reisende må ta kontakt angående refusjon. Foto: Vy Vis mer

- Det er frustrerende dager for oss, sier hun, og forteller at det er vanskelig å få tak i busser.

Hun nevner buss for tog som allerede eksisterer på andre ruter, og Norway Cup som booker en del transportmidler. Samtidig gjør ferietidene det vanskelig.

- Vi beklager, og vi ber om at reisende tar kontakt angående refusjon, sier Scholz.

For trebarnsfaren var kaoset unødvendig, og han forholdt seg selv rolig. Selv om det ikke ble togtur fra Oslo til Bergen, tror han helga blir fin - til tross for en forsinkelse på omkring sju timer.

- Nå er det femtimers tur med buss for tog til Bergen. Kona og barna sitter i en taxi for buss for tog til en hyggelig hotellhelg i Bergen, skriver han.