I KAMP:  Soldater fra den frie syriske hæren, opprørernes væpnede gren, kjemper mot regjeringsstyrkene i byen Idlib. Det hersker kaos blant opprørerne, som i natt også mistet kontrollen over byen ved den tyrkiske grensa. Foto: (AP Photo/Rodrigo Abd)
I KAMP: Soldater fra den frie syriske hæren, opprørernes væpnede gren, kjemper mot regjeringsstyrkene i byen Idlib. Det hersker kaos blant opprørerne, som i natt også mistet kontrollen over byen ved den tyrkiske grensa. Foto: (AP Photo/Rodrigo Abd)Vis mer

Fullt kaos blant de syriske opprørerne

Regjeringsstyrkene har tatt kontroll over Idlib mens sentrale skikkelser forlater opprørsrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens verdenssamfunnet fortsatt diskuterer hvordan Syria-krisa skal løses, har kampene fortsatt å rase i landet. Etter en fire dagers offensiv kunne regjeringsstyrkene til Bashar al-Assad igjen ta kontroll over Idlib, nordvest i landet.

- Siden i går kveld har det ikke vært noen kamper. Den frie syriske hæren (opprørsstyrkene) har trukket seg tilbake og regjeringsstyrker har stormet byen. De søker nå gjennom hus for hus, sier en aktivist til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge aktivistene ble mer enn 100 personer ofre for regjeringsstyrkenes kuler i går. De fleste falt i Idlib og Homs, melder Al Arabiya.

 DRØMMEN:  Den tyrkiske grensa er drømmen for mange syriere nå for tida. Ifølge Al Arabiya skal Syrias regjeringsstyrker ha minelagt deler av grensa, områdene folk bruker til å krysse den til fots i skjul Foto: (AP Photo/Burhan Ozbilici)
DRØMMEN: Den tyrkiske grensa er drømmen for mange syriere nå for tida. Ifølge Al Arabiya skal Syrias regjeringsstyrker ha minelagt deler av grensa, områdene folk bruker til å krysse den til fots i skjul Foto: (AP Photo/Burhan Ozbilici) Vis mer

Idlib ligger nær grensa til Tyrkia og mange har flyktet til nabolandet gjennom denne byen. Ifølge internasjonale medier har Bashars styrker intensivert angrepet på byen denne uka, og angrepet boligområder med så vel granater som maskingevær.

Aktivister forteller at en gruppe skadde sivile ble regelrett henrettet da de var på vei til et sykehus utenfor Idlib.

Opprørerne har også slått tilbake, og det kommer ut meldinger om overgrep fra begge parter. Ifølge Al Arabiya skal opprørerne ha drept minst 22 soldater i løpet av det siste døgnets kamper i Idlib.

Annan-besøk feilet Meldingene som kommer ut fra Syria er imidlertid vanskelige å få bekreftet. De stammer ofte fra aktivistene selv, som legger ut stadig flere videoer av de grusomme overgrepene på YouTube. Myndighetene nekter både presse og nødhjelpsgrupper tilgang til byene som er hardest rammet.

 I KAMP:  Opprørssoldater kjemper i fjellområdene ved Idlib. Ifølge aktivister er det rundt 100 væpnede opprørere i området, men de har møtt hard kamp fra Bashar al-Assads styrker de siste fire dagene. Foto :AFP PHOTO/RICARDO GARCIA VILANOVA
I KAMP: Opprørssoldater kjemper i fjellområdene ved Idlib. Ifølge aktivister er det rundt 100 væpnede opprørere i området, men de har møtt hard kamp fra Bashar al-Assads styrker de siste fire dagene. Foto :AFP PHOTO/RICARDO GARCIA VILANOVA Vis mer

Ifølge menneskerettsgruppen Human Rights Watch forsøker terrorregimet i landet nå å hindre folk i å flykte. Grensene til Libanon og Tyrkia skal ha blitt minelagt, ifølge gruppa.

Samtidig sliter verdenssamfunnet med å finne en løsning på konflikten. Tidligere FN-sjef Kofi Annans er FNs og Den arabiske ligaens spesialutsending til landet, men klarte ifølge CNN ikke å få med seg Assad på et fredsforslag.

Annan møtte også representanter for Syrias nasjonale råd, stiftet av opprørere som vil kaste Assad. Men ifølge Al Arabiya er også dette rådet preget av dype, indre forskjeller.

Sinte på opprørsrådet I går valgte tre personer å trekke seg fra rådet. Haitham al-Maleh, en tidligere dommer, Kamal al-Labwani, tidligere opposisjonsleder og Catherine al-Talli, menneskerettsadvokat, trakk seg fordi det ifølge dem hersker «fullt kaos» i opprørsrådet.

 KNUST:  Dette huset i Karm al-Zeitoun nær Homs står ødelagt igjen etter granatangrepene. Foto: REUTERS/Handout
KNUST: Dette huset i Karm al-Zeitoun nær Homs står ødelagt igjen etter granatangrepene. Foto: REUTERS/Handout Vis mer

- Folk er sinte på rådet. Vi vet ikke hva de gjør og det er ikke klart hvordan de bruker pengene de har fått, eller hvor mye de har fått, sier Salam Shawaf, en syrisk aktivist bosatt i Kairo.

Al-Maleh har vært en kritiker av Assad-familien i fire tiår. Han sier til Reuters at han er frustrert over organiseringen og den manglende åpenheten.

- Jeg har trukket meg fordi det hersker mye kaos i gruppa nå og lite sikkerhet om hva de kan oppnå. Vi har ikke kommet langt i arbeidet med å væpne opprørerne, sier han.

 GJEMMER SEG:  Barna i Syria rammes kraftig av konflikten. Her hgjemmer en gruppe barn seg bak sandsekker på gata i Homs, byen som har vært under nærmest kontinuerlige granatangrep den siste tida. Foto: AFP PHOTO/STR
GJEMMER SEG: Barna i Syria rammes kraftig av konflikten. Her hgjemmer en gruppe barn seg bak sandsekker på gata i Homs, byen som har vært under nærmest kontinuerlige granatangrep den siste tida. Foto: AFP PHOTO/STR Vis mer