<strong>ASYLSØKERE:</strong> Heimta sier opp avtalen med UDI om å ta hånd om utagerende asylsøkere etter bare én måneds drift.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ASYLSØKERE: Heimta sier opp avtalen med UDI om å ta hånd om utagerende asylsøkere etter bare én måneds drift. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Fullt kaos da ny Aleris-eier skulle ta over utagerende asylsøkere

Da omsorgsselskapet Heimta skulle ta over ansvaret for utagerende asylsøkere fra Aleris i høst, ble resultatet fullt kaos. Nå sier selskapet opp kontrakten, og UDI står på bar bakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har tidligere omtalt UDIs tiltak for utagerende asylsøkere som kan være farlige for omgivelsene sine. Disse var inntil september i år drevet av Aleris Ungplan & BOI.

Etter en anbudsrunde skulle omsorgsselskapet Heimta overta ansvaret for de utagerende asylsøkerne. Da gikk det meste galt.

Opprinnelig skulle asylsøkerne plasseres i et tiltak på Sølvskottberget i Øyer kommune. Like før flyttingen kom det fram at selskapet manglet brukstillatelse på bygningen, og ikke kunne ta den i bruk som planlagt.

Nå har selskapet sagt opp avtalen med UDI etter bare én måneds drift av kontrakten.

I en pressemelding kobler UDI oppsigelsen til at de ikke kunne godkjenne Heimtas ønske om å plassere asylsøkerne andre steder. Heimta, derimot, mener kontrakten ikke kan drives på en faglig forsvarlig måte.

- Framstår uryddig

I en pressemelding mandag sier UDI at de nå vil utlyse en ny anbudsrunde på avtalen. KOA Helse og Omsorg, som kom på annenplass i anbudskonkurransen, reagerer på prosessen.

Heimta-saken

  • Heimta eies av svenske Ambea.
  • Ambea kjøpte for kort tid siden opp Aleris Omsorg Norge, og vil også ta over driften av tiltakene der.
  • Avtalen om å drive tiltaket for utagerende asylsøkere har vært drevet av Aleris fram til september i år.
  • Heimta vant anbudsrunden da avtalen ble lyst ut på nytt. Aleris la ikke inn anbud.
  • I ettertid kom det fram at Heimta ikke hadde brukstillatelsen på bygget de skulle bruke i orden.
  • Etter en tvist mellom Heimta og Øyer kommune om tolkningen av dokumentasjon fra kommunen, har saken endt med at Heimta sier opp kontrakten med UDI.

- Det er omstendelig og kostbart å være med i en anbudsrunde, så da er det ganske bittert at vi kanskje må gjennom samme prosess på nytt fordi Heimta ikke klarte å levere det de lovte, sier kommunikasjonssjef Hans Henrik Sørensen i Humana til Dagbladet.

Humana eier KOA Helse og Omsorg.

- Ut fra det vi leser i media, så framstår dette som en uryddig prosess, fortsetter Sørensen.

Før det ble kjent at Heimta sa opp avtalen, klagde Humana til UDI. Selskapet krevde å få ta over kontrakten som nummer to ettersom Heimta ikke leverte det de lovte, men klagen ble avvist.

Nå vil selskapet be om et møte med UDI.

- Vi kan ta over asylsøkerne på ganske kort varsel, og har lokaler og fagpersonell tilgjengelig, sier Sørensen.

Ble avvist

Et tredje selskap, Ostra Consult, ble avvist fra konkurransen fordi de ikke kunne legge fram brukstillatelse på sitt bygg.

- Det er selvfølgelig uheldig at en driftsoperatør som ikke klarer å levere det de faktisk har tilbudt, blir tildelt en kontrakt av UDI, sier daglig leder Olav Calidonio Strand til Dagbladet.

Strand vil ikke kommentere at selskapet hans ble avvist på samme grunnlag som Heimta nå viser seg å ikke kunne levere.

Fungerende regiondirektør Sissel Mehammer i UDI mener dokumentasjonen de fikk av Heimta i utgangspunktet var i orden.

- Heimta leverte dokumentasjon fra kommunen som bekreftet at de hadde en brukstillatelse, og at denne brukstillatelsen var i tråd med tiltakets formål, sier hun.

Mehammer forklarer at anbudet må lyses ut på nytt på grunn av anbudsreglene.

- Vi vil lyse ut nytt anbud så snart det lar seg gjøre, og regner med å ha en ny avtale på plass innen oppsigelsestida til Heimta går ut, sier Mehammer til Dagbladet.

Det betyr at Heimta vil ha hånd om asylsøkerne i seks måneder framover.

- Ikke faglig forsvarlig

Asylsøkerne kontrakten gjelder for, er for utagerende til å bo i vanlige asylmottak. De kan ha psykiske lidelser eller traumer som gjør at de må være i tiltak hvor de får hjelp av spesielt kvalifiserte miljøterapeuter.

Da bygningen i Øyer kommune ikke kunne tas i bruk, ble asylsøkerne i stedet spredt på andre Heimta-tiltak da flyttingen fra Aleris skjedde i slutten av september.

Etter problemene med bygningen i Øyer, ønsket Heimta å benytte dette som en permanent løsning, men fikk ikke lov av UDI. Onsdag ble det kjent at Heimta vil si opp kontrakten.

Asylsøkerne blir likevel boende inntil en ny leverandør er på plass.

Ifølge daglig leder Truls Navestad i Heimta, er det ikke striden rundt brukstillatelsen i Øyer kommune som gjør at kontrakten sies opp.

- Avtalen sies opp fordi vi mener det ikke lar seg gjøre å drive den på en faglig forsvarlig måte. Brukstillatelsen er ikke bakgrunn for vår oppsigelse og vi mener ikke at den er et problem, skriver Navestad i en e-post til Dagbladet.

- Hvis det er slik at det ikke går an å drive dette faglig forsvarlig på den måten som ble lagt i anbudet, visste dere ikke dette da dere la inn anbud?

- UDI som oppdragsgiver er informert om bakgrunn for vår oppsigelse. Ellers har jeg ingen ytterligere kommentarer.

Mange utrykninger

Ett av stedene som fikk nye beboere i september, var et tiltak på Greåker i Sarpsborg kommune.

Sarpsborg Arbeiderblad har i flere artikler beskrevet hvordan lokalbefolkningen føler seg utrygge, og politiet gjentatte ganger har måttet rykke ut til stedet.

Avsnittsleder Helge Gulbrandsen ved forebyggende på Sarpsborg politistasjon, bekrefter til Dagbladet at politiet hadde mange utrykninger til boligen på Greåker i en periode, men sier at situasjonen har roet seg nå.

- Det er ikke uvanlig at det er litt økt trykk rundt slike boliger. Utfordringen for oss var at vi ikke hadde fått noen informasjon om at de var plassert her. Når vi fikk mange utrykninger på kort tid så lurte vi litt på hva dette var for noe, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

UDI har likevel bedt Heimta om å flytte én beboer fra Sarpsborg, ifølge Mehammer.

- Han har ikke vært til skade for andre enn seg selv, men naboene er bekymret. Tiltaket er også nær en barnehage og vi har derfor pålagt Heimta å flytte denne beboeren til en bolig som er bedre egnet, sier Mehammer.

- Det at de fikk ha asylsøkerne rundt omkring i andre tiltak, var egentlig ment som en kortsiktig løsning. Er det greit at dette forlenges i seks måneder?

- Det er Heimta som har det fulle og hele ansvaret for beboerne, og de har forsikret oss om at de vil få det samme tilbudet som er beskrevet i anbudet der de er, sier Mehammer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer