Fullt kaos etter unntakstilstand på Maldivene. Soldater stormer høyesterett

Landets president har kunngjort 15 dagers unntakstilstand.

UNNTAKSTILSTAND: Det er erklært 15 dager unntakstilstand på Maldivene. Foto: REUTERS/Stringer
UNNTAKSTILSTAND: Det er erklært 15 dager unntakstilstand på Maldivene. Foto: REUTERS/StringerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er innført 15 dagers unntakstilstand på Maldivene av landets president, Abdulla Yameen. Det opplyste presidentens rådgiver, Azima Shukoor via statlig tv mandag ettermiddag.

Kunngjøringen ble også postet på utenriksdepartementets hjemmeside.

- Maldivenes regjering ønsker å forsikre det maldiviske folk og det internasjonale samfunn om at sikkerheten til alle som bor i landet skal ivaretas, heter det i kunngjøringen.

Unntakstilstanden gir omfattende fullmakter til sikkerhetsstyrker til å innhente folk de har mistanke til, uten grunn.

- Søker tilflukt

Få timer etter at unntakstilstanden ble innført, trengte soldater seg inn i høyesterettsbygningen i hovedstaden Male. Opposisjonspolitikeren Ahmed Maloof hevder at flere dommere søker tilflukt inne i bygningen.

I MALE: Soldater fra forsvaret patruljerer i gatene i hovedstaden Male. Foto: AP Photo/ Mohamed Sharuhaan)
I MALE: Soldater fra forsvaret patruljerer i gatene i hovedstaden Male. Foto: AP Photo/ Mohamed Sharuhaan) Vis mer

Unntakstilstanden kommer etter en lengre periode med politisk krise. President Yameen har nektet å føye seg etter orde fra høyesterett om å løslate politiske fanger.

Nasheed, som er halvbroren til den sittende presidenten, har tidligere tatt til orde for at han må gi fra seg makten. Nasheed ble valgt til landets første folkevalgte leder i 2008. Etter bare fem år måtte han gi fra seg makten til sin halvbror, Abdulla Yameen.

Kort tid etter at president Yameen erklærte unntakstilstand, ble ekspresident Nasheed pågrepet i sitt hjem i hovedstaden Male, ifølge Gayooms datter, skriver NTB.

Yameen har siden da fengslet flere fra opposisjonen. Han har også innført nye lover for å fjerne kritikere og meningsmotstandere, skriver The Guardian.

I 2015 ble han dømt til 13 års fengsel i en kontroversiell rettsprosess.

Miste innflytelse

Høyesterettskjennelsen forrige uke banet også vei for at Nasheed kunne vende tilbake fra eksil og stille til valg når Yameens presidentperiode utløper seinere i år, ifølge NTB.

New York Times skriver at presidenten ikke ønsker å løslate de politiske fangene, fordi han da risikerer å miste sin innflytelse i departementet. Avisa skriver også at presidenten risikerer å bli avsatt hvis fangene løslates.

Utenriksdepartementet i Oslo har foreløpig ikke endret sitt reiseråd for Maldivene. Danske myndigheter oppfordrer sine borgere til å være forsiktige og unngå større forsamlinger hvis de er i hovedstaden Male, skriver NTB.

- Det er ingen rapporter om at turistområder eller Male lufthavn er berørt, heter det fra det danske utenriksdepartementet.