Bomkrisen fortsetter

Fullt kaos: Gir skissen terningkast én

Venstres stortingsgruppe mener regjeringsforhandlingene om bompenger ikke er avsluttet. Men Frp anser fortsatt saken som ferdig forhandlet.

BOMPENGER: Venstre-politiker Abid Raja etter Venstres krisemøte om bompenger. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det eneste som ble avklart etter Venstres krisemøte om bompengesaken onsdag ettermiddag er at krisen som river i regjeringssamarbeidet fortsetter med uforminsket styrke.

Gruppemøtet ble avsluttet etter tre timer.

Det konkluderte med at Venstre vil forhandle videre, selv om Frp fortsatt holder fast ved at de anser saken som ferdig forhandlet:

- Vi anser oss fortsatt ferdig med forhandlingene, sier Atle Simonsen, statssekretær for Frp-leder Siv Jensen, til Dagbladet.

Han legger til at det er vanskelig å kommentere konkret på et innhold de ikke kjenner, men understreker:

- Venstre har hatt to måneder på seg til å legge sine ting på bordet.

Vil forhandle videre

Venstre vil derimot gi en tilbakemelding til de tre andre regjeringspartnerne - Høyre, Frp og KrF, om hva partiet mener må endres i skissen som ble lagt på bordet i helga.

Finanspolitisk talsperson Abid Raja forteller at de har sett på skissa, og sier at «den er som kjent ikke bra nok.»

- Vi har gått gjennom med rød penn og gule streker og laget en ny skisse som Trine har med seg tilbake og skal diskutere med de andre partilederne. Så håper jeg at det kan gi fortgang i samtalene.

- Krever Venstre nye forhandlinger?

- Det har ikke vært forhandlinger som har vært avsluttet, så vi er villige til å forhandle videre.

Avbryter valgkampturné

Kort tid etter at Venstre avsluttet møtet, ble det klart at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad avbryter en valgkampturné på Sørlandet fordi Erna Solberg har bedt ham om å komme til Oslo. Det opplyser han til NRK.

Ropstad sier til Dagbladet at han er beredt til å sette seg ned ved forhandlingsbordet på nytt:

- KrF skal bidra til en løsning på bompengesaken. En løsning som er bra for miljøet og sikrer utbygging av kollektivtrafikk, og som samtidig senker bompengebelastningen som er vel høy enkelte steder.

VIL FORHANDLE: Etter møtet i Venstres stortingsgruppe på Thon Hotell fortalte Abid Raja at venstre ikke er ferdige med bompengeforhandlingene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL FORHANDLE: Etter møtet i Venstres stortingsgruppe på Thon Hotell fortalte Abid Raja at venstre ikke er ferdige med bompengeforhandlingene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Terningkast én

Abid Raja forteller at han for første gang har fått full innsikt i skissen som Siv Jensen presenterte på søndag.

- Terningkast?

- Terningkast, njaa, én på den skissa, sier Raja til Dagbladet.

- Er den så dårlig?

- Den er ikke bra hvis man er opptatt av at klimagassutslipp skal ned, opptatt av nullvekstmålet for bilene, opptatt av renere luft og å stake kursen videre for framtidige generasjoner. Da må den sterkt forbedres.

- Kommer folk flest til å få lavere bompenger med Venstre sin skisse?

- Folk flest kommer til å få enda renere luft, enda bedre kollektiv, enda bedre løsninger og kommer til å få en del lavere bompenger. Det har regjeringa bidratt til å gjøre flere ganger. Så det kommer man til å fortsette å gjøre. Målet er ikke å straffe befolkninga med bompenger, svarer Raja.

- Var det godt å rense lufta der inne?

- Det var utrolig deilig, skal jeg si deg. Så det var et konstruktivt og godt møte. Vi er veldig samla som et lag.

KRISEMØTE: Det var et stort presseoppbud utenfor Thon Hotell i Universitetsgata hvor Venstre har holdt krisemøte. Foto: Dagbladet
KRISEMØTE: Det var et stort presseoppbud utenfor Thon Hotell i Universitetsgata hvor Venstre har holdt krisemøte. Foto: Dagbladet Vis mer

Bra terningkast

Frps stortingsrepresentant Roy Steffensen mener at et terningkast 1 fra Venstre er gode nyheter.

- At Venstre sier bompakken ikke er god nok, har jeg en avslappet holdning til. De har ment så mye forskjellig de siste dagene. Hva de mener i ettermiddag kan fort være noe annet enn hva de mener senere i dag. Jeg tenker at nå vår vi avvente til vi hører fra Erna (Solberg), sier Steffensen.

- Og når Abid gir terningkast 1 til bomskissen, så kan ikke det bety annet enn at bilistene vil komme godt fra det, om det er dette vi lander på, legger han til.

Ikke flere biler

Venstres stortingsrepresentant Guri Melby slår fast at det «er ganske åpenbart at den skissen er et stykke unna Venstres primærstandpunkt».

- Vi skal ikke ha flere biler i byene våre, sier

LØSNING: Det viktigste er at løsningen blir bra, sier Guri Melby etter møtet i Venstres stortingsgruppe. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LØSNING: Det viktigste er at løsningen blir bra, sier Guri Melby etter møtet i Venstres stortingsgruppe. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

De siste dagene er det blitt bekreftet at det var statsminister Erna Solberg (H) som fredag ba alle partiene om å forankre skissen i sine organer. Men Melby gjør det klart at Venstre ikke har det travelt:

- Det viktigste er at løsningen blir bra, ikke når den kommer. Jeg oppfattet skissen som et forsøk på å få en avklaring og på et tidspunkt. Den skissen var ikke god nok, og da må vi jobbe videre.

Hun understreker at alle partiene som er med å styre har et ansvar for å komme fram til enighet.

- Vi er åpne for å se på ulike løsninger, men prinsippet om null trafikkvekst i byene må ligge fast, understreker Melby.

Godtok ikke skisse

Venstre har aldri godtatt noen skisse, sier også parlamentarisk leder Terje Breivik.

- Vi har fått orientering både om skissen som lå til grunn søndag, og det som har skjedd de siste dagene, sier Breivik, som sier de har brukt tid på Venstres tilbakemeldinger.

IKKE GODTATT: Parlamentarisk leder Terje Breivik sier Venstre aldri har godtatt noen skisse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE GODTATT: Parlamentarisk leder Terje Breivik sier Venstre aldri har godtatt noen skisse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Å sikre renere luft i byene, buss, bane sykkel og tog, samtidig som vi skal være konstruktive overfor de andre partiene for å finne en løsning, sier han.

- Hva tenker du på at dere har blitt bedt av Erna om å ta stilling til en skisse som Venstre-leder Trine Skei Grande ikke har godkjent?

- Det har jeg ikke brukt en kalori på å tenke på, sier Breivik.