Fullt kaos i flytrafikken

- Det er ikke tegn til samtaler på nåværende tidspunkt, sier leder i Norsk Arbeidsmandsforbund.

 Mer kaos:  Det kan bli enda mer kaos på flyplasser rundt om i landet dersom flyteknikere og andre flyplassansatte tas ut i streik lørdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Mer kaos: Det kan bli enda mer kaos på flyplasser rundt om i landet dersom flyteknikere og andre flyplassansatte tas ut i streik lørdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vekterstreiken har nå pågått i syv dager, og i følge leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen, er streiken fortsatt fastlåst.

- Det er ikke tegn til samtaler på nåværende tidspunkt, sa hun til Dagbladet i går ettermiddag.

Nå er det fare for enda mer kaos på flyplassene. I dag starter meklingen for de LO-organiserte i Avinor, og de har frist ved midnatt fredag kveld.

- Dersom partene ikke kommer til enighet vil vi ta ut 170 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og EL og IT Forbundet, sier forbundssekretær i NTL Tor Erik Granum.

Mange stengte flyplasser Streiken vil eventuelt starte klokken 08.00 lørdag, og det vil være elektromontører, teknikere, lufthavnsbetjenter og brann- og havarimannskap som vil bli tatt ut.
Denne streiken vil ramme flyplasser i Førde, Hovden, Vigra, Brønnøysund, Leknes, Evenes og Kirkenes. Streikeuttaket vil føre til stans i all kommersiell trafikk så lenge streiken pågår. Også Sola flyplass stenger fra mandag klokken 07.00.

Også Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) starter mekling i dag. Dersom partene ikke er kommet til enighet innen midnatt fredag vil 477 flyteknikere tas ut i streik fra mandag.

- Det vil i praksis si alle flyteknikerne i Norwegian, Widerøe og SAS, sier leder i NFO, Roger Handeland.

— Reparasjoner som trengs etter hvert vil ikke bli utført. Noen fly kan fly tre dager i strekk, andre syv dager, før de trenger vedlikehold. Så selv om flyene ikke vil stå umiddlebart vil det ikke ta lang tid, sier han.

Pasienter rammes — En stort andel vår flytrafikk består av pasientreiser bestilt av helseforetakene i Nord-Norge, der vi flyr pasienter fra distriktene til oppfølging og behandling ved sykehus i sentrale strøk.

Opptrappingen av vektersteiken rammer denne tredjeparten hardt, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerø til Dagbladet. Han viser til at så lenge Leknes og Bodø lufthavn holder stengt, er hele Lofoten avskåret fra flytrafikk. Og så lenge streikekaoset fortsetter ved Tromsø og Alta lufthavn, blir det vanskelig å gjennomføre pasientreiser i store deler av Nord-Norge, forteller han.

- Og dersom alle flyteknikerne tas ut i streik, som varslet, vil det ikke gå lang tid før alle våre fly må settes på bakken, sier han.
- Må være bevisst ansvaret Han understreker at ambulansetrafikken uansett vil ta seg av de akutte pasientene; Widerøe flyr pasienter til planlagte operasjoner, oppfølging og behandling.

- Men det rammer likevel de sykeste og svakeste av disse pasientene hardest, fordi de har gjerne ikke har helse til å kjøre buss i flerfoldige mil, sier Kongsteien.

- Er det snakk om fare for liv og helse?

- Det er ikke opp til meg å vurdere. Men jeg vil være tydelig på at partene i konfliften må være bevisst dette ansvaret. De bør komme seg til forhandlingsbordet, for det er altså ikke bare arbeidsgiverne som blir berørt av denne streiken. Det er snakk om ganske mange mennesker som også rammes hardt.
- Svært alvorlig situasjon Pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen, sier at situasjonen vil bli svært alvorlig dersom det blir en konflikt.

- Dersom vi får to pararelle streiker gående vil vi få en svært alvorlig situasjon, sier han.

- Norsk flytrafikk er allerede hardt rammet. Dersom det blir streik på lørdag vil dette få store konsekvenser for passasjerene, og flyselskapene vil tape masse penger. Det går dessuten utover de ansatte ved flyplassene som fortsatt jobber og som forsøker å bøte på de problemene som har oppstått, sier Ånonsen.

Unio trapper opp I dag trappes også streiken i Unio stat opp. Ytterligere 344 medlemmer er tatt ut i streik, dette rammer i hovedsak politi og universiteter og høgskoler.