Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fullt kaos i Gøteborg etter væpnet ran og bombealarm

Tente på biler og plasserte ut bombelignende gjenstander etter væpnet ran av postterminal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svensk politi har sperret av store områder i Gøteborg sentrum etter et svært dramatisk ran av hovedpostterminalen i Kruthusgatan som startet i 01.30-tida i natt. Ranerne er på frifot.

Minst fem bombelignende gjenstander ble utplassert i nærheten av politihuset av ranerne, flere biler er satt i brann og gater er overstrødd med spanske ryttere (spikerhindringer) i det som åpenbart var et svært nøye planlagt anslag.

En antatt bombe i Färgaregatan, like ved politihuset, så ifølge Aftonbladet.se ut til å være tidsinnstilt på klokka 05.15, men det skal ikke ha gått av noen sprengladninger så langt. I forkant av tidsfristen begynte poltiet å evakuere rundt 150 personer som bor like ved en eller flere av gjenstandene.

«Bombekoffert» uskadeliggjort

En koffert som var utplassert i Follkungargatan har ordet "BOMB" skrevet med spraylakk på utsiden, og et stort område rundt den er nå avsperret.

P olitiet har nå skutt i filler kofferten som viste seg å være ufarlig.

Lammet politiet

Politiet har ifølge Expressen.se innkalt alle tilgjengelige mannskaper, men har så langt vært nødt til å konsentrere seg om kaoset rundt bombetruslene og er vingeklippet i jakten på ransmennene.

image: Fullt kaos i Gøteborg etter væpnet ran og bombealarm

- Fokuset ligger nå på å sørge for allmennhetens sikkerhet og å undersøke disse gjenstandene så ingen utsettes for risiko. Nå arbeider vi metodisk, sier pressetalsmann Frans Dahlén i gøteborgspolitiet til Expressen.se.


I morgentimene i dag er store deler av kollektivtrafikken rammet av alle avsperringene sentralt i Gøteborg. Busser må legge om rutene sine og flere tog er innstilt

Store områder sperret av 

Politiets bombeeksperter er i formiddag på plass  for å få kontroll over situasjonen, som i 09.30-tida ennå var uavklart.

Ifølge Expressen.se har store deler av sentrum blitt sperret av, og de evakuerte beboerne har i mange timer blitt sittende i busser rekvirert av politiet.

- Vi vet ikke hvor lenge de må sitte i bussene. Det tekniske teamet skal straks begynne med å undersøke en gjenstand, sa en polititalsmann tidligere i dag.

- Jeg fikk panikk

Vettskremte gøteborgere som ikke er evakuert har fått beskjed om at de må holde seg innendørs og ikke oppholde seg i nærheten av vinduene sine.

- Vi våknet akkurat av at mamma ringte og sa at det er en bombe ved huset vårt, jeg fikk panikk, og babyen min bare gråter, sier 34 år gamle Charlotte Ahremark til Expressen.se.

Hun bor i området sammen med ektemannen og en 9 måneder gammel datter.

- Mannen min beholdt roen og ringte politiet. De sa at vi skulle forbli innendørs, forteller Ahremark.

Barnefamilien følger nå utviklingen i dramaet på tekst-tv.

Ansatte ble ransofre

Selve ranet av hovedpostterminalen ble gjennomført av minst to menn bevæpnet med geværer. Det skal ha vært ti ansatte tilstede da de ble overfalt av ranerne, som fikk med seg et ukjent pengebeløp.

Ranerne stakk fra stedet i en mørk bil som ble funnet i full fyr et bygningsområde i Slakthusgatan litt utenfor sentrum av byen.

I samme tidsrom som ranet startet så politifolk fra sin egen arbeidsplass at det ble parkert en bil utenfor politihuset med en bombelignende gjenstand.

I 07-tida var rundt 15 politifolk i bygningen mens de måtte vente på en avklaring fra kolleger på utsiden.

En annen lignende innretning ble oppdaget hengende fra en lyktestolpe utenfor politibilenes utrykningsport, og ytterligere én mistenkelig gjenstand ble oppdaget i nærheten av flere utbrente biler ved postterminalen.

- Helt sjokkert

En svensk vennegjeng som tilfeldigvis var like ved postsentralen ble vitner til ransdramaet.

- En mørk kombibil kom kjørende i en jævla fart med en taxi på slep, sier øyenvitnet Romeo Zogaj til Expressen.se.

Han, Hanna Lignell og Robin Gagner hadde akkurat parkert da de så den dramatiske ransflukten. De så en taxibil ta opp jakten på ranerne.

- Jeg så ikke engang hva slags firma det var. Jeg var helt sjokka. Det kom politibiler og ambulanser som stoppa all trafikk, sier Hanna, som forteller at hun bare har sett lignende på film.

Ingen av ranerne var i 07.30-tida pågrepet.

Ingen sjekk ved norskegrensa

Det har vært spekulert i om ranerne kan ha flyktet til Norge, men Dagbladet.no får opplyst at det ikke er iverksatt ekstra tiltak ved grenseovergangene til Norge.

- Vi har ingen mannskaper ved Svinesund. Vi har heller ikke fått noen anmodning fra svensk politi om det, opplyser operasjonssentralen i Østfold polit idistrikt.

Dagbladet.no har også vært i kontakt med både Tollvesenet i Norge og Sverige. De har heller ingen ekstra beredskap etter ranet utenom sine normale kontrollrutiner.

Dagbladet.no kommer med mer.

SKJØT I FILLER KOFFERT: Politiet forbereder seg på å uskadeliggjøre kofferten som mistenktes å være en bombe.
<B>EFFEKTIVT:</B> Over åtte timer etter postranet var det ennå ikke avklart om gjenstandene som var utplassert av ranerne inneholdt sprengstoff.
<B>FLUKTBILEN:</B> Ranerne tente på fluktbilen de stakk av i, og var i 09-tida ennå på frifot.
<B>EVAKUERT:</B> Vettskremte beboere ble i natt hentet ut av boligene sine midt i bombedramaet.
<B>VENTER I BUSSER:</B> Rundt 150 personer har siden i 04-tida i natt sittet i busser rekvirert av politiet uten mulighet til å komme seg ut av området.
<B>AVSPERRET:</B> Ranernes anslag har skapt fullstendig kaos i den svenske storbyen i morgentimene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media