Fullt kaos i retten

I to timer har lagmannsretten forsøkt å behandle Per Orderuds ønske om å kvitte seg med Harald Stabell. Da dommeren avslo hans krav, prøvde Per seg på en ny variant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tok lagmannsretten nær tre timer å avvise samtlige av Per Orderuds forsøk på å skåne kona og kvitte seg med Harald Stabell som forsvarer.

Han har gjentatte ganger sagt at han ikke har tillit til sin ene forsvarer Harald Stabell. I tillegg har han krevd at Cato Schiøtz skal avgi en garanti om at han ikke skal prosedere subsidiært. I kortversjon betyr det at Per ikke vil at forsvarerne hans skal åpne for at Per visste om drapsplanleggingen men at han ikke trodde det ville bli gjennomført.

Etter utallige runder avslo lagmannsretten samtlige av Pers krav nå i formiddag.

Desperat

Per Orderud fremstår som en desperat mann som på alle måter vil skåne Veronica. Etter at førstelagmann Odd Jarl Pedersen blankt hadde avslått alle Pers krav om å bytte forsvarere, brøt Veronicas forsvarer Frode Sulland inn, og spurte om han kunne få stille Per et spørsmål.

- Er du sikker på at du vil bryte inn i denne situasjonen, undret Pedersen.

Sulland fikk fram at Per nå vil fortsette med Cato Schiøtz alene, selv om han ikke vil gi noen garanti om å droppe subsidiær prosedyre. Altså at Schiøtz kan gjøre som han selv finner best, bare Harald Stabell blir fjernet.

Ny runde

Det avgjørende for om Per Orderud skal få bytte forsvarere er om et bytte eller frafall av en forsvarer vil forsinke rettssaken. To uker før dommen faller er det åpenbart at Cato Schiøtz ikke kan holde tempoet oppe alene.

- Det er slik at under saksforberedelsene og hovedforhandlingene har Harald Stabell og jeg delt på oppgavene. Det sier seg selv at jeg ikke uten videre kan hoppe inn i Stabells oppgaver. Det er helt klart at det vil føre til forsinkelser. Jeg vil sterkt anbefale at jeg også i framtiden vil fortsette å samarbeide med Harald Stabell, sa Schiøtz til dommeren, før retten trakk seg tilbake nok en gang. Etter en kort pause ble det klart at Per Orderud er nødt til å finne seg i at både Harald Stabell og Cato Schiøtz skal forsvare ham, og at de kommer til å gjøre det slik de finner best.

Det er tydelig at retten er pinlig nøyaktig i måten de håndterer den svært delikate striden. De vil trolig for enhver pris unngå at Per Orderud senere kan anke til Høyesterett på grunn av saksbehandlingsfeil.

Farlig vitne

Umiddelbart etter at Pers begjæringer ble avvist, ble rettspsykolog Gisli Gudjonsson innkalt til vitneboksen. I går forklarte han seg om sine observasjoner rundt Per Orderud. Han hevdet blant annet at Pers stahet og motvilje mot å innrømme løgner, kan stamme fra en hjerneskade. Han anbefalte at en nevrolog undersøkte ham nøyere.

I dag er turen kommet til Veronica Orderud. I rapporten kommer det blant annet fram at Veronica samler aggresjon og at det kan være grunnen til hennes hatske utfall mot ektemannen og svigerfaren i dagbøkene sine.

Det er ventet at Harald Stabell vil stille kritiske spørsmål om Veronica, noe Per er sterkt imot.

DESPERAT: Per Orderud forsøker desperat å bli kvitt Harald Stabell, som han hevder han ikke har tillit til.