Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fullt kaos med Metallica

Til helga er de klare for Oslo Spektrum TILBAKE FRA FRISØREN: Metallica har besøkt både frisør og skredder siden sist gang de besøkte Norge. Her er James Hetfield, Jason Newstedt, Kirk Hammett og Lars Ulrich i forbindelse med MTV Awards i London i forrige uke. LONDON (Dagbladet): Mennesker tar fyr, scenestillaser raser sammen og det generelle kaos råder på verdensturneen til Metallica. Til helga inntar verdens største rockeband Oslo Spektrum to kvelder på rad, og nye katastrofer er på gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt går galt for oss for tida, konkluderer vokalist James Hetfield. Før han lar latteren runge. For kaoset som avrunder samtlige konserter på «Load»-turneen er planlagt i detalj. For Metallica er dette bare enda en måte å tøye sceneshowets grenser på.

Lakksko

- Hårete, stålharry og et sinnssykt show, meldte Dagbladets Anders Grønneberg og kastet terningkast fem etter Metallicas turnéåpning i Wien i begynnelsen av september. Lørdag og sønsdag spiller Metallica for et Oslo Spektrum der det ennå er billetter igjen.

Dagbladet treffer på bandet i London i forbindelse med MTV Awards. At det er de samme fire karene vi så på scenen i Spektrum for snart fire år siden, er nesten ikke til å tro.

Den gangen besto Metallica av fire uflidde harry-tapper med slitt heavyhår og pinstramme jeans. Fire fæle fyrer med andre ord. Nå har stilen inntatt Metallica-leiren.

80-tallets store thrashmetal-gitarist Kirk Hammett tusler rundt backstage med hvite lakksko, skreddersydd dress, hvit mafia-hatt, en rødvinsflaske i den ene neven og en feit sigar i kjeften. Bassist Jason Newstedt stiller i hvit skjorte, slips og dress. Trommis Lars Ulrich og James Hetfield er noe mer fritidsorienterte i antrekket, men heller ikke de har overlatt noe til tilfeldighetene.

105 mann på slep

Tilfeldigheter er heller ikke det som preger resten av Metallica-sirkuset som har turnert Europa siden begynnelsen av september.

- Vi har med oss 105 mann, 19 semitrailere og åtte turnébusser, forteller James Hetfield.

- Sånn sett er ikke dette en turné vi tjener penger på. Men det er da heller ikke derfor vi reiser på turné. Vi har kommet så langt og gjort det så bra at penger ikke lenger er noe tema, forklarer Hetfield.

Metallicas forrige album solgte 15 millioner, drøye seks millioner har kjøpt årets «Load»-album.

- Det viktigste for oss når vi reiser på turné er å unngå kjedsomhet. Derfor valgte vi å ha scenen midt inne i publikumsmassen på den forrige turneen og derfor kjører vi to scener og masse effekter på denne turneen. På den måten blir det gøy for oss og gøy for publikum, konkluderer Hetfield.

Metallica ble til da Lars Ulrich og James Hetfield møttes på begynnelsen av 80-tallet. Ulrich var en lidenskapelig heavy-fan og en drivende god organisator, mens Hetfield hadde aggresjonen som skulle til for å lage verdens tyngste og sinteste band. Hetfield kom fra et hjem med fanatisk religiøse foreldre, som for eksempel ikke tillot bruk av legehjelp. I deres verden lindret Gud all smerte.

Møtte far igjen

- På «Load» har jeg flere tekster med klare referanser til barndommen min. Både «Mama Said» og «Hero Of The Day» handler om barn som forsøker å komme seg vekk fra foreldrene sine. De forkaster foreldrenes idealer for å finne seg sine egne helter. Kanskje ender de opp med feil helter og finner ut at det er på tide å vende hjem.

Metallica-vokalisten ble nylig gjenforent med sin far etter at det hadde vært brudd på linja mellom de to i åtte år.

- Det var ganske sterkt. Vi fant blant annet ut at begge likte country! Begge var fans av Waylon Jennings, Dwight Yoakam og Junior Brown. Så på sett og vis har jeg vendt hjem musikalsk sett også. Min far har alltid hørt på country, forteller Hetfield, som på tross av karrieresuksess og privat harmoni ikke har falt helt til ro.

- Det er større kaos i livet mitt enn noensinne. De ubesvarte spørsmålene står i kø.

Ute etter bråk

Metallica er blitt fire stilfulle herrer som gjerne går i dress, men alt ved den gamle stilen har ikke helt sluppet taket.

- I går natt var Kirk og jeg ute og kjørte van. Vi var klare for bråk og faenskap, men fant ikke noe før vi kom tilbake til hotellet i firetida. Hotellet var stengt og vi måtte bryte oss inn. Alarmen til hele hotellet ble utløst, flirer James Hetfield.

På nachspielet etter MTV-prisutdelingen oppdager vi Hetfield nok en gang. Denne gangen med vrikkende hofter til tonene av 70-tallshiten «Kung Fu Fighting». Han er ikke akkurat noen funkkonge der han spretter bortover parketten, men de samme bevegelsene vil uansett vekke oppsikt hvis de gjentar seg i Spektrum til helga.

Se derfor opp for både country og funk når heavy-sjefene i Metallica gjør Oslo på lørdag og søndag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media