Fullt kaos og uenighet om Libya

Det har gått tre dager siden militæroperasjonen i Libya begynte. Allerede nå er samarbeidspartnere uenige - og krangler både innad og utad.

FULL FORVIRRING: Bildet viser biler som tilhører Muammar Kadhafi, som blir sprengt i lufta under et flyangrep fra de internasjonale styrkene, på en vei mellom Benghazi og Aidabiyah. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic
FULL FORVIRRING: Bildet viser biler som tilhører Muammar Kadhafi, som blir sprengt i lufta under et flyangrep fra de internasjonale styrkene, på en vei mellom Benghazi og Aidabiyah. Foto: REUTERS/Goran TomasevicVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  For en uke siden stemte ti land i Sikkerhetsrådet for FN-resolusjonen, som åpnet opp for å ta i bruk alle nødvendige midler for å beskytte sivilbefolkningen i Libya.  

Med FNs støtte har Storbritannia, Frankrike og USA, i første omgang startet flyangrep mot Libya.  

Angrepene er foreløpig orkestrert av USA, men selv sier USA at de er klare til å gi fra seg kommandoen.  

President Barack Obama sa i går at han håper dette vil skje innen få dager, fordi man allerede har klart å ødelegge Kadhafis luftstyrker

Full forvirring om kommandoen Hvem som skal overta kommandoen har vært uklart - NATO eller Storbritannia og Frankrike er aktuelle.  

NATO skulle egentlig annonsere i går at de tar over kommandoen, men på grunn av indre stridigheter måtte det utsettes

 Siden ingen vet hvem som skal lede operasjonen, har det blant annet medført at norske fly foreløpig står på bakken.

Norge, som har sagt seg villig til å bidra, vil ikke gjøre dette før det er klart hvem som skal lede operasjonen.  

VIL GI FRA SEG: Her blir president Barack Obama briefet om situasjonen i Libya. USA vil gi slipp på kommandoen i operasjonen i landet, men det er ikke avklart hvem som overtar. Dette frustrere amerikanerne. Foto: The White House.
VIL GI FRA SEG: Her blir president Barack Obama briefet om situasjonen i Libya. USA vil gi slipp på kommandoen i operasjonen i landet, men det er ikke avklart hvem som overtar. Dette frustrere amerikanerne. Foto: The White House. Vis mer

Likevel sier Storbritannia at NATO vil bli ansvarlig for den videre operasjonen i Libya:  

- La meg forklare hvordan denne koalisjonen virker: den opererer under USAs kommando, og med den intensjon om at kommandoen skal overføres til NATO, sier Storbritannias statsminister, David Cameron. 

Men dette er altså ikke alle samarbeidspartnerne enig i. 
  Uenighet i NATO Arabiske land er kritiske. Tyrkia er blant NATO-medlemslandene som er  sterkt i mot at NATO skal overta kommandoen. På den andre siden har Italia hintet om at det ikke ville stille sine luftstriper til disposisjon, om ikke NATO får lede operasjonen.  

Tyskland fremholder at de ønsker ingen innblanding i situasjonen i Libya:

- Tyskland har et godt samarbeid med Europa, men vi vil ikke sende soldater til Libya, sa utenriksminister Guido Westerwelle til The Guardian.  

Statsministeren i Bulgaria kaller de vestlige styrkenes operasjon i Libya et militært eventyr drevet av et ønske om å kontrollere oljekilder.

- Vi deltar ikke i dette av den enkle grunn at det ikke er blitt formulert verken mål eller midler for å nå dem. Jeg vil ikke sende pilotene våre ut på et slikt eventyr, sa den bulgarske statsministeren Boyko Borisov i et intervju med fjernsynsstasjonen TV7 mandag.  

Han legger til at han håper NATO snart overtar kommandoen over styrkene, slik at man «i det minste vet hvem som har ledelsen».

   Utålmodige amerikanere Ifølge en kilde i NATO som Washington Post har snakket med, krangler nå NATO-medlemmene om operasjonen beveger seg bort fra å stanse Kadhafis angrep på egen befolkning, til å bli straffhandlinger rettet mot hans militære styrker.  

UENIG: Storbritannias statsminister, David Cameron, er uenig med sin egen forsvarsstab. Han har uttrykt at Kadhafi kan være et legitimt mål for den militære operasjonen. Det mener ikke den britiske forsvarssjefen. Foto: REUTERS/David Moir
UENIG: Storbritannias statsminister, David Cameron, er uenig med sin egen forsvarsstab. Han har uttrykt at Kadhafi kan være et legitimt mål for den militære operasjonen. Det mener ikke den britiske forsvarssjefen. Foto: REUTERS/David Moir Vis mer

Denne krangelen er være med på å utsette overtagelsen av ledelse fra USA til NATO.  

Dette gjør amerikanerne utålmodige:

- Jeg kan ikke gi en bestemt dato. For det første som må på plass, er å identifisere hva slags organisasjon dette er, sa nåværede øverste leder for operasjonen, general Carter Ham under en pressekonferanse.  

Fordi den amerikanske hæren allerede har nok å stri med, gitt deres engasjement i Afghanistan og Irak, sa de seg villig til å lede operasjonen i Libya på et premiss: at andre skulle ta over. 

Irriterte på Frankrike Frankrike er blant de landene som er skeptisk til at NATO skal overta kommandoen. Frankrike er redde for å miste den arabiske støtten til operasjonen.

- Den arabiske liga ønsker ikke å ha operasjonen fullstendig underlagt NATO. Det er ikke NATO som har tatt initiativet til nå, sier den franske utenriksministeren Alain Juppé.

Men, til tross for at Tyrkia og Frankrike deler syn på NATOs rolle, kritiserer Tyrkia Frankrike for deres rolle i operasjonen i Libya. De stiller seg undrende til at landet har fått en prominent rolle.

- Det er vanskelig for oss å forstå hvorfor Frankrike er så prominente i prosessen. Vi har vanskeligheter med å forstå hvorfor de oppfører seg som det er dem som skal håndheve FNs beslutning, sier forsvarsminister Vecdi Gönül. 
  Uenighet om målet Natt til i går ble Khadafis residens bombet av koalisjonens styrker. I går var det også full forvirring om Kadhafi selv er et mål for operasjonen:  

Laurent Teisseire, talsmann for det franske forsvaret, avfeide dette, og USAs forsvarsminister, Robert Gates, sa han tror det er uklokt at koalisjons styrkene prøver å drepe Kadhafi.   

FRUSTRERT: General Carter Ham er øverste leder for operasjonen i Libya. Han har uttrykt frustrasjon for at NATO ikke har kunnet overta kommandoen for operasjonen. Foto: AFP PHOTO/HO/US ARMY
FRUSTRERT: General Carter Ham er øverste leder for operasjonen i Libya. Han har uttrykt frustrasjon for at NATO ikke har kunnet overta kommandoen for operasjonen. Foto: AFP PHOTO/HO/US ARMY Vis mer

- Jeg tror det er viktigere at vi opererer innenfor mandatet til FNs sikkerhetsråd, sier han.  

Men den britiske forsvarsministeren, Liam Fox, sa at Kadhafi kan være et mål hvis sivile tap kan unngås.     

Kamp mellom militære og byråkrater Dette skapte problemer innad i Storbritannia.  

 Også statsminister David Cameron mener at Kadhafi kan være et mål, mens forsvarsminister David Richards hadde en annen oppfatning: «Overhode ikke», var hans svar.

- Det er ikke tillat under FN-resolusjonen, og det er ikke noe jeg vil diskutere videre, sa Richards.

Cameron på sin side la vekt på at man ikke skulle handle ut over resolusjonen, men sa likevel:

- Det er etter vårt syn helt klart at Libya har ingen fremtid med Kadhafi ved makten. 

Kritikere på hjemmebane    Selv om USA har sagt at et regimeskifte ikke er målet, men heller å beskytte det libyske folket, så sa USAs president Barack Obama igår at Kadhafi er «nødt til å gå».

Han forsøkte senere å rette opp inntrykket ved å forklare at det ikke er noen motsigelse at Pentagon sier at å fjerne Kadhafi ikke er et mål, mens byråkrater fra det Hvite Hus er det.

LUFTANGREP: Denne tanksen tilhører Kadhafis støttespillere. Den ble ødelagt i et luftangrep fra de internasjonale styrkene Foto: REUTERS/Suhaib Salem
LUFTANGREP: Denne tanksen tilhører Kadhafis støttespillere. Den ble ødelagt i et luftangrep fra de internasjonale styrkene Foto: REUTERS/Suhaib Salem Vis mer

- Vi har en stort spekter av verktøy som kan støtte en slik politikk, sa Obama. 

 På hjemmebane stille flere nå spørsmål og USAs rolle og mål - andre mener Obama har handlet ubesluttsomt, og er redde for at USA nok en gang vil bli sittende fast i en hengemyr i nok et muslimsk land.

Både republikanere og demokrater skal være skuffet for at Obama ikke rådførte seg med Kongressen før han sendte amerikanske tropper ut i en ny krig. 

Russisk uenighet I går gikk Russlands statsminister, Vladmir Putin, hardt ut, og kalte angrepet på Libya for et korstog. Han mente resolusjonen er full av feil og mangler.  

Nå tar Russlands president, Dimitri Medvedev en annen tone - han sier en slik ordbruk ikke er akseptabelt.   Det er valg i Russland til neste år - hvor både Putin og Medvedev stiller.   

Kritiske unioner Den arabiske ligaen var heller ikke fornøyd med angrepene på Khadafis bolig:

  Lederen Amr Moussa kom med krasse anklager og mente de internasjonale styrkene ikke handlet etter FN-mandatet. Etter møter med Ban ki-Moon i Kairo i går, modifiserte han riktignok kritikken.  

Også den afrikanske union fordømmer angrepene på Libya: - Vestlige land er alltid dobbeltmoralske, sier Ugandas presidet, Yoweri Museveni. 

  Kina vil ha avslutning Kina er heller ikke utelukkende positiv.

Også de avsto fra stemme i FNs sikkerhetsråd, og i det kinesiske kommunistpartiets hovedorgan, het det i går at operasjonen undergraver FN-pakten.

VIL IKKE Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle har gitt klart uttrykk for at Tyskland ikke vil involveres i Libya. Foto: AP Photo/Yves Logghe
VIL IKKE Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle har gitt klart uttrykk for at Tyskland ikke vil involveres i Libya. Foto: AP Photo/Yves Logghe Vis mer

Ifølge Al Jazeera sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartement, Jiang Yu, at Kina ønsker en snarlig slutt på kampene i Libya.                       

UENIGE: Vladmir Putin har gått hardt ut mot operasjonen i Libya. Han kaller det et korstog. nå svarer Dimitri Medvedev - han mener denne uttalelsen ikke er akseptabel. Foto: Scanpix
UENIGE: Vladmir Putin har gått hardt ut mot operasjonen i Libya. Han kaller det et korstog. nå svarer Dimitri Medvedev - han mener denne uttalelsen ikke er akseptabel. Foto: Scanpix Vis mer