LOVER INGENTING: - Avtalen kan i verste fall få store konsekvenser, derfor er det viktig at vi tenker oss godt om, sier Siv Jensen i dag. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
LOVER INGENTING: - Avtalen kan i verste fall få store konsekvenser, derfor er det viktig at vi tenker oss godt om, sier Siv Jensen i dag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Fullt kaos om flyktningavtalen

Siv Jensen kan ikke love å følge opp avtalen i regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-leder Siv Jensen sier avtalen som Høyre har inngått med opposisjonen på Stortinget er full av uklarheter og hull. Hun kan av den grunn ikke forsikre at Frp i regjering vil følge opp avtalen.

Utfordrende Etter et fire timer langt gruppemøte i ettermiddag kom partilederen i det ene regjeringspartiet ut og sa at Høyre har skapt en krevende situasjon for mindretallsregjeringen ved å inngå denne avtalen med Ap, KrF, Venstre, Sp og Miljøpartiet De Grønne.

- Avtalen kan i verste fall få store konsekvenser, derfor er det viktig at vi tenker oss godt om. Stortingsgruppa har ikke hatt muligheter til å drøfte saken i sin helhet.

- Vi mener dette er en avtale så full av forbehold at det er vanskelig å overskue konsekvensene av den. Derfor mener jeg avtalepartene nå må klagjøre hva som ligger i avtalen. Da vil det være enklere for Frps stortingsgruppe å ta stilling til avtalen, sier Jensen til Dagbladet.

Vil ikke svare - Så per nå er ikke du som finansminister rede til å si at du kan følge opp avtalen som ligger i Stortinget?

- Det er naturlig at Frps stortingsgruppe får anledning til å drøfte den avtalen som de andre partiene har inngått. Det har Frps gruppe ikke hatt anledning til, for den ble lagt fram mens vi satt og drøftet skattereform.

- Så vår gruppe må få anledning til å sette seg inn i avtalen, og vurdere konsekvensene. Igjen så mener jeg at det er en avtale som tar mange forbehold og skaper mange uklarheter.

- Er du overrasket over regjeringspartner Høyre?

- Det er krevende for en mindretallsregjering å være i en situasjon der et stortingsflertall vil noe annet. Men fortsatt er det mange uavklarte spørsmål vi må få svar på, sier Jensen.

Hun regner med at det «skjer snart».

Uklare punkter - Hva er uklart i avtalen?

- Det er flere forhold. De erkjenner at det er utfordringer med bosetting av flyktninger, og det blir krevende å ta imot flere flyktninger i 2015. Og de erkjenner at situasjonen kan endre seg underveis. Det er en ærlig sak, og det illustrerer jo mange av advarslene Frp har fremsatt hele veien, fra landsmøtet vårt til nå. Ikke minst ligger det en erkjennelse av at det beste er å hjelpe flyktningene i nærområdene, sier Jensen.

Carl I. Hagen sa til Dagbladet tidligere i dag at Høyre har brutt budsjettavtalen med Frp, Venstre og KrF Hagen. Han anklaget Høyre og Erna Solberg for uansvarlighet.

Uklarheter - Det er i alle fall skapt en ufordrende situasjon. Derfor er det viktig få avklart hva som ligger i avtalen. Den er full av hull og uklarheter, Derfor er det vanskelig å overskue konsekvensene, sier Jensen.