Fullt kaos om millionprosjekt

I to år har et norsk millionfilmprosjekt stått dønn stille i Polen. Over 12 millioner kroner i offentlig støtte er bevilget til tegnefilmen «Drengen og Draugen», men hittil er det bare laget en prøvefilm på ti minutter. Det store filmmysteriet er: Hvor er det blitt av alle pengene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Drengen og Draugen» skulle lages av norske Regionalfilm AS, med det statseide polske Studio Miniatur og den danske filmprodusenten Herremagasinet som samarbeidspartnere.

Nå beskylder partene hverandre for å ha rotet. Ingen vil påta seg skylda for at prestisjeprosjektet, med et totalbudsjett på 24 millioner kroner, har stoppet helt opp. Ingen har fullstendig oversikt over hvor mange av de 24 millionene som er brukt opp - eller hva de er brukt til.

- Vi har brukt 10- 12 millioner, sier Trond Gaute Lockertsen i Regionalfilm AS.

- Nei, så mye er det ikke, sier Inge Tenvik, hans partner i produksjonsselskapet.

- Hva? Ti millioner? Det har vi i alle fall ikke brukt her i Polen, sier Wlodzimierz Matuszewski, direktør i Studio Miniatur.

Uenighet

I den grad noen kan bidra med konkret informasjon om det havarerte filmprosjektet, er den i beste fall lite sammenhengende.

Lockertsen og Tenvik i Regionalfilm AS påstår at problemene oppsto da den polske medprodusenten ikke greide å framskaffe de seks millionene de skulle skaffe i 1995. Men Wlodzimierz Matuszewski vil ikke skrive under på den forklaringen.

- Det er mange årsaker til at produksjonen stoppet, noen av dem er finansielle, men ikke på vår side. Det var ikke problemer å få tak i penger, men vi manglet en finansieringsplan, sier han.

...mer uenighet

Matuszewski hevder at den viktigste årsaken til at arbeidet med filmen stoppet, var en uenighet mellom ham selv, regissør Andrew Szcepessy og Regionalfilm. Polakken hevder at filmen skulle tegnes for hånd og at det ble umulig for hans studio å delta som planlagt, da det seinere ble bestemt å lage den på datamaskiner.

- Det er nok riktig sett fra Matuszewskis side. I utgangspunktet var vi enige om å lage en klassisk animert film, så ble vi uenige - vi ville ha inn computere for å gjøre det raskere, sier Inge Tenvik.

- Så det er dere som har rotet her?

- Nei, jeg tror ikke vi har rotet.

- Matuszewski påstår det?

- Jo, Matuszewski vil nok se det på den måten, sier Tenvik.

Sterk skepsis

En annen som ser det på den måten, er Søren Klock i Herremagasinet. Danskene ble engasjert i prosjektets startfase - for nettopp å bidra med databasert fargelegging av tegnefilmen.

- Eksisterer dette prosjektet ennå, da? Det siste jeg hørte fra Regionalfilm var at de ville revurdere hele greia, sier Klock - som mener at manus og opplegg så lovende ut, men at gjennomføringen ble verre:

- Hele prosjektet manglet noen med ryggradsfølelse for tegnefilmproduksjon. Regionalfilm visste ingenting om tegnefilm, Lockersen og Tenvik var for naive. Jeg vil sterkt vurdere min videre deltakelse, og i hvert fall forlange en hard produksjonsstyring av noen som kan tegnefilm, sier Klock.

Litt enighet

Det eneste de involverte partene synes å være enige om, er at Andrew Szcepessy ikke var et heldig valg som regissør for filmen.

- Han laget et godt opplegg, men så kjørte han filmen i senk. Han blandet seg borti alt og da skar det seg, sier Søren Klock.

- Han leverte ikke film ifølge kontrakten og vi vil vurdere hans framtid, sier Inge Tenvik.

Mens Wlodzimierz Matuszewski kan fortelle at Szcepessy allerede er forsvunnet og erstattet med en annen polakk og norske Gro Strøm.

...og mer penger, takk

- Szcepessy var et problem, men nå når han er borte ser jeg lysere på framtida, sier Matuszewski.

Så lyst, faktisk, at han tror «Drengen og Draugen» kan stå opp fra manuset og få liv på kinolerretet. For de seks millionene er ikke noe problem, sier han, og Regionalfilm har han et fint forhold til igjen.

- Ja da, filmen skal bli ferdig, sier Trond Gaute Lockertsen - det er bare en hake ved det hele:

- Slik det var da vi stoppet, lå det i kortene at vi trengte mer penger. Så vi vil måtte søke om mer støtte - også offentlige midler - her i Norge...

Inge Tenvik og Trond Gaute Lockertsen i Regonalfilm AS har brukt over ti millioner kroner på å planlegge tegnefilmen "Drengen og Draugen".