Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fullt kaos på Sørlandet: - Hold dere hjemme hvis dere ikke må ut

Stenger flere veier på grunn av massivt regnvær.

STYRTREGN: Styrtregn på sør- og østlandet fører til store problemer. På Grim i Kristiansand har både gående og kjørende problemer, og noen har til og med tatt årene fatt for å komme seg fram. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om uværet der du er? Kontakt Dagbladet på 24 00 00 00, 2400@db.no eller SMS/MMS til 2400.

Vegtrafikksentralen har besluttet å stenge E18 i vestgående retning ved Oddernestunnelen og Baneheitunnelen. Det skriver politiet i Agder på Twitter. Årsaken er at de kraftige regnbygene som har vært meldt, nå har ankommet Sørlandet og Kristiansand for fullt.

REGN: Det varslede regnet har nådd Kristiansand for fullt. Her fra Grim, der vannet står høyt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
REGN: Det varslede regnet har nådd Kristiansand for fullt. Her fra Grim, der vannet står høyt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Klokka 17.30 meldes det at også Vågsbygdporten tunnel på fylkesveg 456 i Kristiansand er stengt på grunn av flom. Det samme gjelder riksvei 9 ved Krossen. Også fylkesvei 42 ved Sveindal og E39 vest for Kristiansand er preget av oversvømmelser.

Det varslede styrtregnet som har truffet Sørlandet og har retning mot Østlandet ble i formiddag oppjustert fra gult til oransje farenivå. Det skjedde etter at helt ferske prognoser tydet på at det kommer enda mer regn enn meteorologene først trodde.

Politiet oppfordrer alle i sør om å ta en ekstra sjekk rundt huset før de legger seg i kveld, for å forsikre om at ikke kjeller oversvømmes eller at det oppstår andre skader som følge av nedbøren.

- Hold dere hjemme

- Vi får veldig mange henvendelser på grunn av været nå. Vi oppfordrer folk som ikke må ut om å holde seg hjemme, sier operasjonsleder hos politiet i Agder, Linn Andresen.

Det kraftige regnværet skal fortsette utover dagen og i morgen i sør, og politiet ber folk om å ta forholdsregler. Politiet opplyser at det er problemer både på motorveien og omkjøringsveier, og ber folk ta det rolig når de er ute og kjører.

- Det er vanskelige kjøreforhold, også for høye biler på grunn av mye vann i veibanen en rekke steder, sier Andresen.

Veier og hus rammes

Politiet har fått meldinger om at det også er vanskelige kjøreforhold og kaos på grunn av regnet i Arendal og Lillesand. Foreløpig er det imidlertid Kristiansand som er hardest rammet.

E18, som er hovedfartsåren fra øst og inn mot Kristiansand, er stengt. I tillegg er det køer på omkjøringsveiene. Det har også kommet henvendelser fra folk som har fått vann i kjellere og hus

- Smør dere med tålmodighet og kjør etter forholdene. Brannvesenet er ute med pumper, og det er køer hos redningsbilene, så forbered deg på venting, sier Andresen.

60 millimeter på tre timer

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Gunnar Livik, sier til Dagbladet at nedbøren som nå kommer inn over landet vil variere veldig lokalt. De siste to timene har det ved Kjevik utenfor Kristiansand falt 26,6 millimeter. Ved Lista, litt lenger vest, kom det derimot over 60 millimeter på tre timer.

- Nedbøren vil trekke mot Telemark og Buskerud i løpet av kvelden. Det blir imidlertid ikke oppholds så lenge, for omkring midnatt vil en det komme en ny periode med nedbør i sør, sier Livik.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!