Skeptisk:  Handelsbankens Kari Due-Andresen mener Norges Banks rentebane er lite troverdig. Foto: Iván Kverme/FA
Skeptisk: Handelsbankens Kari Due-Andresen mener Norges Banks rentebane er lite troverdig. Foto: Iván Kverme/FAVis mer

- Fullt mulig at Norges Bank må i gang med stimulansetiltak

- Vi ser det som fullt mulig at Norges Bank kan måtte ty til andre virkemidler, slik som Fed, Bank of England, ESB og Riksbanken har måttet gjøre, skriver Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets? ferske konjunkturrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Analytikerne i Handelsbanken Capital Markets har tidligere vært ute og kalt rentebanen til Norges Bank «lite troverdig».

Da Olsen & Co ga både valutamarkedet og analytikerstanden et solid rentesjokk i  mars, var økonomene i Handelsbanken lynraskt ute med å minne om at det er bedre å være føre var enn etter snar.

- Bare se til Sverige, hvor Riksbanken kjemper med ryggen mot veggen og prøver å rette opp tidligere feil rett. Slik vi ser det, er ikke denne rentebanen ikke troverdig, sa meglerhusets analytikerteam den gangen.

Vi har fått få norske makrotall siden mars. På den ene siden har kronekursen vært noe lavere enn det Norges Bank har lagt til grunn, men i den dagsferske rapporten fra Handelsbanken, påpeker analytikerteamet at omtrent samtlige andre faktorer taler for en lavere rentebane.

Dermed ser de teknisk sett mer enn 50 prosents sannsynlighet for et kutt i mai.

I konjunkturrapporten fra Handelsbanken skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen at hun er enig med Norges Bank i at oppbygging av finansielle ubalanser må tas hensyn til og reageres på. Men heller enn å bruke et upresist våpen som pengepolitikken er, mener hun det er bedre å benytte seg av tilgjengelige, målrettede tiltak som kapitaldeknings- og likviditetsreservekrav.

- Dersom Norges Bank holder renten for høy og blir tvunget til å handle på et senere tidspunkt, kan rentevåpenet raskt bli oppbrukt. Selv om styringsrenten i Norge på 1,25 prosent er vesentlig høyere enn i våre naboland og viktige handelspartnere, er det ikke veldig langt ned til rentegulvet, sier hun og legger til at hun ser det som fullt mulig at Norges Bank kan måtte ty til andre virkemidler, slik som Fed, Bank of England, ESB og Riksbanken har måttet gjøre.

Kjøp av statsobligasjoner vil i så fall ha begrenset effekt mener hun, i og med at det dreier seg om et lite marked.

- Neste utvei kan bli valutaintervensjon for å forsøke å svekke kronekursen. Slik som den sveitsiske sentralbanken kan Norges Bank til slutt bli tvunget inn i en situasjon hvor kronekursen igjen blir et mål, ikke bare implisitt, men eksplisitt. Å sette et mål for kronekursen kan være risikabelt og invitere til spekulasjon, men kan også bli den eneste måten å få nok gjennomslag for pengepolitikken.

Den sveitsiske sentralbanken måtte som kjent oppgi sitt valutakursmål, noe som resulterte i et kaos man må tilbake til fastkursenes sammenbrudd for å finne lignende eksempler på.

- Problemene til både den svenske og sveitsiske sentralbanken understreker hvor store utfordringer Norges Bank kan komme til å møte, mener Due-Andresen.

Handelsbanken Capital Markets forventer at styringsrenten blir liggende uendret på 0,75 prosent ut 2018, men ser en vesentlig nedsiderisiko for denne prognosen.