Nobelstriden på Stortinget ruller videre

Fullt nobelkaos: - Blir mer og mer klart at det ikke handler om prinsipper

Stortinget vedtar i dag trolig regler som kan knuse Carl I. Hagens nobeldrøm, men Frp vil fortsatt ikke bøye av.

ORDKNAPP: Det var en ordknapp Carl I. Hagen som møtte i vandrehallen i forbindelse med nobelstriden denne uka. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ORDKNAPP: Det var en ordknapp Carl I. Hagen som møtte i vandrehallen i forbindelse med nobelstriden denne uka. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nobelstriden på Stortinget ruller videre i dag, når Stortinget i plenum etter alt å dømme vil vedta en ny regel som sier at stortingsrepresentanter eller varaer ikke kan velges til Nobelkomiteen.

Dermed har opposisjonen lagt noen solide skjær i sjøen for Frp og Carl I. Hagens drøm om en plass i Nobelkomiteen, men foreløpig har verken Hagen eller Frp gitt opp kampen.

- Stortingspresidenten har sagt at han ikke vil spekulere i hva som skjer de neste dagene, det vil heller ikke jeg, sa Carl I. Hagen til pressekorpset i vandrehallen tirsdag.

En ordknapp Hagen ville ikke svare på om tok nobelstriden de siste ukene personlig, men kommenterte det på følgende vis:

- Jeg prøvde å google, men fant ingen tegn på at ordet vararepresentant er blitt diskutert når det gjelder nobelkomiteen. Det dukket først opp etter at Frp hadde foreslått mitt navn.

Snur ikke

Fra stortingets talerstol argumenterte opposisjonen mandag for at det ville være problematisk å la en vararepresentant sitte i Nobelkomiteen - til tross for at det har skjedd før.

Frp på Stortinget har ingen planer om å bøye av.

– Det blir mer og mer klart at denne saken ikke handler om prinsipper, men om person og Frps kandidat til Nobelkomiteen, sa parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i Frp fra talerstolen i Stortinget.

- Jeg tror ingen i Frps stortingsgruppe har andre planer enn at vi skal opprettholde vårt forslag på Carl I. Hagen, og vi mener at vi har den forslagsretten uavhengig av hva Stortinget måtte vedta i dag, sa parlamentarisk leder Hans Andreas Limi foran pressekorpset i vandrehallen på Stortinget etterpå.

Hva partiet vil foreta seg rent teknisk, framstår fortsatt litt uklart, og vil ifølge Limi avhenge av valgkomiteens arbeid.

Avhenger av valgkomiteen

- Det gjenstår å se hva som skjer når valgkomiteen setter i gang arbeidet sitt, noe de sannsynligvis vil gjøre i morgen, forklarer Limi til Dagbladet.

Som Dagbladet skrev i går, mener han at opposisjonen må fremme en motkandidat for at Carl I. Hagens nobeldrøm skal være knust.

Det handler om at Hagen ved en skriftlig votering ikke trenger et flertall av stemmene - og at blanke stemmer ikke telles som en motstemme.

Altså ligger Hagen bare an til å miste sin forespeilede plass i komiteen dersom det fremmes en motkandidat, mener Frp.

- Vil ikke spekulere

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) avviser ikke forklaringa, men vil heller ikke gå god for den.

- Jeg vil ikke spekulere i det, men det jeg i alle fall kan si er at det ikke er noe med dette forslaget som tar fra Frp forslagsretten, forklarer Thommesen til Dagbladet tirsdag.

- Men for at dette skal bli vedtatt må Stortinget være nødt til å bryte en regel man vedtok bare noen dager før?

- Stortinget kan alltid bryte sine egne regler, sier Thommesen.

Kan ende med drama

Det er altså en mulighet for at striden om Carl I. Hagens plass i nobelkomiteen ender med en dramatisk avstemning i salen førstkommende fredag.

Som Dagsavisen skrev i går, er det også mulig at valgkomiteen ikke innstiller noen på Frps faste plass i komiteen, dersom partiet ikke fremmer en annen kandidat enn Hagen.

Dermed kan Frps plass i komiteen bli stående tom fram til partiet fremmer en annen kandidat, og Høyres Kristin Clemet (1.vara) rykker ventelig opp.

Skulle det vise seg at en motkandidat er nødvendig for å unngå at Hagen blir valgt, er det uklart hva som skjer.

NTB skrev i går ettermiddag at KrF ikke hadde tatt stilling til spørsmålet, at Sp og Venstre sier nei, mens Ap ikke var like avvisende.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer