Fullt opprør i Fatah-partiet

Illsinte Fatah-medlemmer raser mot sine egne ledere og krever at de trekker seg etter valgtapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAMALLAH (Dagbladet): Tusener demonstrerte lørdag mot Fatah-lederskapet på den okkuperte Vestbredden og Gazastripen.

I Ramallah, der den palestinske nasjonalforsamlingen holder hus, klatret flere av militsmennene til Fatah opp på taket av nasjonalforsamlingen og skjøt med skarpt i lufta. Derfra fortsatte hundrevis av demonstranter videre til hovedkvarteret til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas mens de skjøt i lufta.

-  Vi krever at eksekutivkomiteen går av, ropte den rasende folkemengden til Abbas.

Komiteen er det øverste ledersjiktet i Fatah der også president Mahmoud Abbas er medlem, men demonstrantene nevnte ikke hans navn, noe flere gjorde i byen Hebron. Deretter ba demonstrantene ved graven til Yassir Arafat.

Det var under Arafat, at de samme lederne som Fatah-medlemmene nå ønsker dit pepper\'n gror, fikk utfolde seg og skape sine maktbaser. Flere Fatah-ledere etablerte også sine egne militser, som har utviklet seg til å bli en betydelig indre sikkerhetsrisiko i det palestinske samfunnet.

Drapstrusler

Enkelte av militsene til Fatah, al-Aqsa martyrenes brigader, truer med å drepe Fatah-politikere dersom de går inn i en koalisjonsregjering med Hamas. Fatah-ledere sier de ikke har planer om å være med i Hamas-regjeringen.

-  Den som deltar i en Hamas-regjering vil vi skyte i hodet, sa en militsmann i Tulkarem til nyhetsbyrået AP.I Gaza kjørte rundt 100 væpnede al-Aqsa-menn og rundt 1000 Fatah-aktivister til presidentboligen og krevde at alle korrupte ledere trekker seg. I Betlehem okkuperte militsmenn kontorene til Fatah med det samme kravet.

 STORMET PARLAMENTET:  Fatah-milits, her al-Aqsa martyrenes brigader, truer med å drepe Fatah-politikere dersom de går inn i en koalisjonsregjering med valgvinneren Hamas. I går stormet al-Aqsa-medlemmer parlamentet i Ramallah for å vise sin protest. Foto: Muhammed Muheisen/AP
STORMET PARLAMENTET: Fatah-milits, her al-Aqsa martyrenes brigader, truer med å drepe Fatah-politikere dersom de går inn i en koalisjonsregjering med valgvinneren Hamas. I går stormet al-Aqsa-medlemmer parlamentet i Ramallah for å vise sin protest. Foto: Muhammed Muheisen/AP Vis mer

Splittelse

-  Stemningen er svært spent her, sa to soldater i presidentgarden som står vakt utenfor presidentens hovedkvarter i Ramallah.

Mens de militante elementene i Fatah tar til våpen for å uttrykke sitt sinne, virker de fleste vanlige Fatah-medlemmer litt resignert og avventende.

Men også fra dem kommer de samme anklagene om korrupsjon og juksekultur mot partitoppene. Fatah-medlemmer sier til Dagbladet at de forstår hvorfor Fatahs kandidater tapte. Striden var stor i Fatah før valget om hvem som skulle få stille til valg.

Det er uklart hva rollen til Marwan Barghouti, den populære Fatah-lederen som sitter fengslet i Israel, har i det indre opprøret. Før valget dannet Barghouti egen liste. Han trakk den imidlertid og Fatah stilte med en felles liste.

Nabil Shaath, som ledet Fatahs valgkampanje, legger skylda for tapet på Fatah-folk som stilte til valg som uavhengige. Seks av disse ble i går utvist fra partiet.