Sammenslåing av Troms og Finnmark

Fullt opprør mot Mæland

- Det er et maktovergrep og et ledd i å knele Finnmark i denne saken, sier fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap). Nå får hun støtte fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO-lederen møtte oppgitte finnmarkinger i Vadsø. Video Lars Eivind Bones / Kirsten KarlsenVis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vadsø/Oslo (Dagbladet): Konflikten om sammenslåingen av Troms og Finnmark til et nytt storfylke har spisset seg til de siste dagene.

Torsdag vedtok fylkestinget i Finnmark at de ikke vil sende representanter til fellesnemnden som skal gjennomføre sammenslåingen. Like etter meldte kommunalminister Monica Mæland (H) at hun endrer forskriften slik at sammensetningen av utvalget følger folketallet i fylkene. Det gir Finnmark så få representanter at Troms vil være vedtaksdyktige alene.

- Det er et maktovergrep og et ledd i å knele Finnmark i denne saken. De prøver å presse oss inn i en nemnd som vi ikke ønsker å delta i, sier fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik til Dagbladet.

Etter folkeavstemningen hvor 87 prosent av de frammøtte stemte nei til sammenslåingen, mener Vassvik hun har en klar marsjordre fra innbyggerne å følge opp, til tross for presset fra regjeringen.

- Er det aktuelt å snu i det vedtaket dere gjorde i går?

- Nei, det er det ikke, sier Vassvik.

Fastlåst situasjon

Selv om Mæland møtte ulydigheten fra Finnmark med å endre sammensetningen av nemnda, er det likevel ikke sikkert at hun får det som hun vil.

Troms og Finnmark

  • I mai 2017 ble det klart at Troms og Finnmark skulle bli ett fylke.
  • Etter vanskelige forhandlinger og mekling mellom partene, kom Troms og Finnmark fram til en avtale i februar i år.
  • 15. mars stemte Finnmark fylkesting nei til avtalen med Troms, og vedtok å gjennomføre en folkeavstemning om sammenslåingen.
  • 16. mai ble det klart at 87 prosent av de frammøtte finnmarkingene stemte nei til sammenslåing.
  • Kommunalminister Monica Mæland vil likevel gjennomføre sammenslåingen ved tvang.
  • Torsdag ble det klart at Finnmark nekter å oppnevne medlemmer til fellesnemda for sammenslåingen. Like etter endret Mæland forskriften for nemda slik at Troms vil være vedtaksdyktige alene.
  • Fredag meldte Sp i Troms at de ikke vil stille i nemda så lenge Finnmark ikke er til stede. Ap vil møte, men ikke fatte vedtak uten finnmarkingene.
  • Første møte i fellesnemnda er satt til 13. august.

NRK melder fredag at Senterpartiets fylkeslag i Troms ikke vil stille i nemnda så lenge finnmarkingene uteblir. Arbeiderpartiets fylkeslag i Troms vil stille, men ikke fatte vedtak uten representantene fra Finnmark. Dermed er det et åpent spørsmål om det planlagte møtet i fellesnemnda 13. august vil kunne fatte beslutninger i det hele tatt.

Vassvik stiller også spørsmål ved om en fellesnemnd med bare representanter fra Troms vil være lovlig.

- Jeg har juridiske betenkninger som sier at en slik nemnd ikke vil kunne ta beslutninger på vegne av Finnmark, fordi vi ikke har avgitt noen myndighet, sier hun.

- Dårlig politisk håndverk

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var i Vadsø fredag for å møte medlemmer og tillitsvalgte i Helseforetakenes Innkjøpsservice. Etterpå møtte han Ap-politikere og tillitsvalgte i fylkeskommunen for å diskutere krisen. Gabrielsen er bekymret for hva regjeringens håndtering kan føre til lokalt.

- Dette er to gode naboer som historisk har hatt mye samarbeid. Det er en utrolig uklok framferd som man nå ser resultatene av. Regjeringa har tvunget denne reformen igjennom på tross av stor folkelig motstand. Det kan skape store og varige sår, sier Gabrielsen til Dagbladet. Han fortsetter:

- Dette er et resultat av dårlig politisk håndverk. Det er helt uakseptabelt at man nå skyver ansvaret over på Troms. Det setter Troms i en veldig skvis. Ansvaret ligger hos Mæland, og det ansvaret må hun ta.

Frykter konsekvensene

Bjørn Johansen, LO-sekretær i Finnmark og Ap-representant på fylkestinget, frykter for konsekvensene for hele landsdelen om sammenslåingen blir gjennomført.

- Jeg frykter de samme konsekvensene og ringvirkningene som da Syd-Varanger gruve ble lagt ned i sin tid, for fylkeskommunen er på mange måter en hjørnesteinsbedrift her. Situasjonen nå skaper stor usikkerhet. Folk slutter og flytter. Hvem gidder å planlegge et liv med en horisont på fem år?, sier Johansen på møtet.

Noe av frustrasjonen bunner i at Troms ønsket både politisk og administrativ ledelse lagt hos seg. Finnmark ønsket opprinnelig å dele, slik at den administrative ledelsen fortsatt skulle ligge i Vadsø, men da samarbeidsavtalen mellom de to fylkene kom i land i februar, var det Troms som fikk viljen sin.

- Jeg tror dette hadde gått greiere hvis Troms hadde vært villige til å dele på dette, men når de skal raske til seg alt, så er det klart folk blir forbanna. Når vi så blir møtt med en minister som skal true oss, så er det feil medisin på oss her oppe, sier Johansen. Han fortsetter:

- Det jeg på sikt frykter aller mest, er at vi kan ende opp med ingen stortingsrepresentanter fra Finnmark.

Mæland: - Prosessen går videre

Kommunalminister Monica Mæland står imidlertid fast på at stortingsvedtaket om sammenslåing av de to fylkene skal gjennomføres.

- For innbyggerne, de ansatte og næringslivet er det viktig at denne prosessen går videre. Jeg vil innkalle til nytt møte i fellesnemnda 13. august og jeg håper Finnmark stiller på det møtet, skriver hun i en epost til Dagbladet.

- Gjør du deg noen refleksjoner rundt at flere partier i Troms ikke vil være med på maktbruken overfor Finnmark?

- Stortinget har vedtatt denne sammenslåingen to ganger. Ved å ikke delta, frasier Finnmark seg muligheten til å være med og påvirke sin egen fremtid. Jeg forstår at Troms fylkeskommune synes det er krevende å starte arbeidet i fellesnemnda alene. Selvfølgelig skulle de gjerne hatt med seg Finnmark inn i dette arbeidet, skriver hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer