Fullt rør og kaos på Oslos beste vestkant

Tidligere leder for Forbrukerrådet, Kristin Moe, i iskald vannkrig med naboen.

KRIGER OM VANNET: På Oslos beste vestkant kriger tidligere leder for Forbrukerrådet, Kristin Moe (56), og naboen Per-Kristian Rekkedal (70) om vannet. Moe hevder Rekkedal har brutt seg inn i hennes loftsbod og koblet seg på hennes vanntilførsel. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
KRIGER OM VANNET: På Oslos beste vestkant kriger tidligere leder for Forbrukerrådet, Kristin Moe (56), og naboen Per-Kristian Rekkedal (70) om vannet. Moe hevder Rekkedal har brutt seg inn i hennes loftsbod og koblet seg på hennes vanntilførsel. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det pågår en heftig nabokrangel i sameiet Svoldergata 9 på Oslos beste vestkant på Frogner i Oslo, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Informasjonsrådgiver og tidligere politiker og leder for Forbrukerrådet, Kristin Moe (56), hevder naboen, eiendomsinvestoren Per-Kristian Rekkedal (70), har brutt seg inn i loftsboden hennes og tjuvkoblet seg på hennes vannrør.

- Rabiat Takstmann Jarle Stærnes har også sett på saken, og i en rapport konkluderer han med at bodens netting har blitt åpnet og at det er montert et vannuttak. Dette går videre opp langs taket, gjennom flere boder og inn i Rekkedals leilighet, ifølge han. Både Moe og Stærnes opplyser at det er snakk om kaldvann.

«Kristin Moe har egen stoppekran i våtromsskap på eget bad. Når denne stenges stenges også vanntilførsel til den som har "snikkoblet" seg på hennes anlegg. Dette er ingen akseptabel løsning,» skriver han.

Moe forteller til Dagbladet at hun stengte stoppekranen i sin egen leilighet på grunn av en reparasjon.

- Like etterpå sto en rabiat Rekkedal på ringeklokken og brølte inn i porttelefonen at jeg måtte skru på vannet øyeblikkelig. Jeg skjønte først ikke hvorfor han sto der, men forsto etter mye fram og tilbake at han ikke fikk vann om jeg skrudde av vannet i min leilighet, sier Moe, som understreker at hun kort tid senere slo på vannet.

Ringte politiet Men konfrontasjonen var så ille at hun ringte politiet, som ifølge Moe beordret Rekkedal til å holde seg borte fra henne i 24 timer. Til Dagens Næringsliv sier Rekkedal at beordringen var gjensidig. Det nekter Moe for overfor Dagbladet.

Moe forteller at sameiet deretter skulle ha et møte om saken, men at hun var på ferie da dette skjedde. Da hun var på ferie skal Rekkedals advokat, Hans Kristian Skarpholt, ha bedt henne komme hjem fra ferie for å gi dem tilgang til bod og leilighet.

- Da svarte jeg i flere mailer at styret måtte godkjenne en endring av vanntilkobling og at jeg kom hjem i august og at alt de trengte var å finne en dato for å få på plass en løsning for å få Rekkedal ut av boden min. Jeg sendte flere mailer, men fikk ikke svar på en eneste en, sier Moe.

Rekkedals advokat, Hans Kristian Skarpholt hevder påstandene om at han skal ha bedt henne komme hjem for å låse opp ikke er riktig, men bekrefter at de sendte henne et brev med forespørsel om å få tilgang til hennes leilighet slik at de kunne få flyttet kranen. Han hevder også bestemt å ikke ha mottatt mail fra Moe.

- Et slag i ansiktet Men Moe hevder at de videre truet med å gå rettens vei om hun ikke kom hjem.

- De kan ikke forvente at jeg skulle avbryte ferien min med sønnen min på grunn av dette. Vannet var på, og det var ikke nødvendig. Dessuten var jo innbruddsstedet i loftsboden fremdeles åpent, så de trengte ikke min medvirkning til å komme seg inn til røret og stoppkranen, mener Moe.

NABOKRANGEL: Naboforholdet mellom Kristin Moe iskaldt. (Dagbladet har sladdet navnene fra ringeklokkene til venstre) Foto: Erling Hægeland/Ddgbladet
NABOKRANGEL: Naboforholdet mellom Kristin Moe iskaldt. (Dagbladet har sladdet navnene fra ringeklokkene til venstre) Foto: Erling Hægeland/Ddgbladet Vis mer

Hun opplevde dagens forside i Dagens Næringsliv som et slag i ansiktet.

- Det er dumt, fjollete og snudd på hodet. Hadde jeg dummet meg ut, hadde jeg sagt det. Sønnen min sprang først ned i morges og fant et eksemplar av avisa utenfor en av naboene. Da jeg kom satt han og leste den. Det var utrolig lite hyggelig, men når man har barn så vil man være medgjørelig. Det er jeg som er forulempet, men jeg er ute etter å finne en løsning på dette, sier hun til Dagbladet.

- Ute etter konflikt Hun mener Rekkedal gir forskjellige versjoner, og at hun ikke vet hva de krever.

- For mitt vedkomne vil jeg bare ha han ut av boden min. Vi kan løse dette med eller uten min medvirkning, siden boden uansett er revet opp. De trenger ikke ha noe mer med meg på gjøre, og jeg med dem, men jeg tror folk er mer ute etter en konflikt enn en løsning, sier Moe.

Men Rekkedals advokat har et annet syn på det:

- Overgrep fra maktmenneske - Dette er et overgrep fra et maktmenneske. Hele saken har bakgrunn i en vannskade som er mellom partenes leilighet, som min klients forsikringsselskap ikke var villig til å erstatte. Hun utnytter nå at hun har min klients stoppekran til å tvinge gjennom en løsning på denne tvisten, hevder Rekkedals advokat, Hans Kristian Skarpholt, overfor Dagbladet.

Dette avviser Moe, og sier hun aldri har krevd noe som helst.

- Min klient har selv to varmtvannsbereder som rommer 200-300 liter, og det er bare kaldvannet som går forbi hennes leilighet.

- Moe opplyser at det skal være kaldvannet som er tjuvkoblet?

- Da har hun endret sin forklaring. Man kan ikke stjele kaldvann. Det er uriktig, svarer advokat Skarpholt.

- Vil gjøre det ubehagelig I slutten av juli gikk advokaten til Oslo tingrett med krav om at retten måtte ta stilling i den såkalte vannkrigen. Den midlertidige kjennelsen i nabostriden gir Rekkedal fullt medhold og pålegger Moe å holde stoppekranen åpen inntil de er flyttet. Dommen, avsagt av dommer Carl-Hugo Lund, slår fast at Rekkedal har et krav på å ha uhindret adgang på egne stoppekraner og har et ubetinget krav på å ha kontroll over vanntilførsel til sin eierseksjon, skriver Dagens Næringsliv.

- Tingrettsdommeren slår fast at Moe ikke kan hindre min klient vann. Hva er problemet? Hun ønsker å gjøre saken så ubehagelig at min klient, som hun vet er en formuende mann, blir villig til å betale.

STRID OM VANN: Informasjonsrådgiver og tidligere politiker og leder for Forbrukerombudet, Kristin Moe (56), hevder naboen, eiendomsinvestoren Per-Kristian Rekkedal (70), har brutt seg inn i loftsboden hennes og tjuvkoblet seg på hennes vannrør. Foto: Privat
STRID OM VANN: Informasjonsrådgiver og tidligere politiker og leder for Forbrukerombudet, Kristin Moe (56), hevder naboen, eiendomsinvestoren Per-Kristian Rekkedal (70), har brutt seg inn i loftsboden hennes og tjuvkoblet seg på hennes vannrør. Foto: Privat Vis mer

Videre i saken vil nå advokat Skarpholt i et rettsmøte legge ned et krav om at stoppekranene nå settes på fellesarealene, fordi de ifølge han er i strid med eierseksjonloven. Begge skal ha tilgang til å stenge vannet dersom det skjer noe, sier han han.

- Jeg vil ha løsning Til slutt kommer Kristin Moe med et forsoningsforslag:

- Jeg ønsker at vi nå kommer oss ut av skyttergravene og finner en løsning. Jeg vil ha en løsning, og det virker det som at Rekkedal også vil. I tillegg må han la være å komme med påstander som ikke har forankring, blant annet om at jeg skal ha truet dem. Dette akselererer bare en konflikt. Å true mennesker er langt fra det jeg står for. Og så beklager jeg at han ikke tok imot mine tilbud om løsninger, sier Moe.

FULLT RØR: Her mener Kristin Moe naboen skal ha brutt seg inn og koblet seg på hennes vanntilførsel. Foto: Privat
FULLT RØR: Her mener Kristin Moe naboen skal ha brutt seg inn og koblet seg på hennes vanntilførsel. Foto: Privat Vis mer