Fullt sprik om innvandring

- Ett parti må gi seg, sier Venstres Guri Melby.

HELLAS: Frp-nestleder Per Sandberg vil bygge en asylmur i Hellas langs EUs yttergrense mot Tyrkia for å hindre asylsøkere og immigranter i å komme til Schengen og Norge. Her vil også låse inne asylsøker på lukkede mottak. Det godtar ikke KrF og Venstre. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
HELLAS: Frp-nestleder Per Sandberg vil bygge en asylmur i Hellas langs EUs yttergrense mot Tyrkia for å hindre asylsøkere og immigranter i å komme til Schengen og Norge. Her vil også låse inne asylsøker på lukkede mottak. Det godtar ikke KrF og Venstre. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fire partiene som vil ta regjeringsmakt sammen, spriker i alle retninger i synet på innvandringspolitikk.

Mer liberal Venstre og KrF vil ha en mer human og liberal innvandrings- og asylpolitikk.
Frp vil stoppe innvandringen og ha lukkede asylmottak. Høyre toner ned motsetningene.
Men tirsdag sa Høyre-ordfører Fabian Stang til Dagbladet at Frp representerer et mindretall i folket, og at det ikke er Frp som skal styre innvandringspolitikken.

- Ikke Stang som bestemmer Frp's nestleder Per Sandberg fnyste og sa det ikke er Stang som skal bestemme hva slags politikk som skal velges de neste fire åra. Sentralstyremedlem og stortingskandidat for Venstre, Guri Melby, er imidlertid glad for det Stang sier.

- Jeg tar det som et godt signal. Vi håper Høyre nå ser at det er opp til dem hvilken innflytelse de er villige til å gi Frp. Jeg håper velgerne merker seg den store avstanden mellom partiene. På dette området handler det om at ett parti må gi seg, sier Melby til Dagbladet.

Lukkede mottak Melby peker på lukkede asylmottak som eksempel på de heftigste stridsspørsmålene.
- Det er uaktuelt for Venstre å gjøre kompromiss med Frp på dette punktet. Lukkede asylmottak er inhumant, sier Melby.

- For stor avstand KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Bekkevold sier at velgerne må få si sitt, men at KrF er blitt mer og mer skeptiske til å samarbeide med Frp om innvandringsspørsmål.

- Vi er åpne for å snakke med alle partiene. Men jeg håper virkelig ikke det er Frp som skal bestemme innvandringspolitikken. Her er avstanden mellom oss og dem veldig stor, sier Bekkevold til Dagbladet.

- Frp skal påvirke Innvandringspolitisk talsmann for Frp, Morten Ørsal Johansen, har tidligere sagt til Dagbladet at Frp ikke er redd for å bryte internasjonale asyl- og flyktningekonvensjoner.

UAKTUELT: Venstre godtar ikke lukkede mottak, sier Venstres Guri Melby. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
UAKTUELT: Venstre godtar ikke lukkede mottak, sier Venstres Guri Melby. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Hvis det er tvil om det er i strid med internasjonale konvensjoner, kan vi innføre politikken vår først, og så få en eventuell dom på det, sa Johansen i juni.

- Venstre mener det er én av dere som vil måtte gi seg i forhandlingene, blir det dere?

- I forhandlinger er det snakk om å gi og å ta, og hvis et parti bare må gi seg så er det ikke reelle forhandlinger vi snakker om. Hva Fabian Stang mener om hvem som skal styre innvandringspolitiken, bryr jeg meg fint lite om. At vi ikke skal ha noen påvirkning i innvandringspolitikken i en eventuell regjering tror jeg han kan glemme, sier Morten Ørsal Johansen.

- Ikke ultimate krav Innvandringspolitisk talsmann for Høyre, Michael Tetzschner, sier det skal mye til for ett parti å få gjennomslag for en politikk de er helt alene om.
- Det er opp til partiledelsen etter et valg å vurdere hvilke saker vi må få gjennomført i regjering. Vi kan ikke drive å formulere ultimate krav til en forhandling fra våre sommerhus, sier han.

- Må respektere avtaler Tetzschner tror det er mulig å få til et godt samarbeid i innvandringspolitikken uansett hvilke av de fire borgerlige partiene som eventuelt danner regjering.

AVSTAND:KrFs Geir Bekkevold sier det er for stor avstand mellom KrF og Frp i innvandrings- og asylpolitikken.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
AVSTAND:KrFs Geir Bekkevold sier det er for stor avstand mellom KrF og Frp i innvandrings- og asylpolitikken. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ser ikke det store behovet for å snu opp ned på innvandringspolitikken. Vi må respektere internasjonale avtaler, og Frp må ikke forvente at en regjering vil føre en flyktningpolitikk som kolliderer med internasjonale konvensjoner som for eksempel flyktningkonvensjonen, sier han.

AVTALER: Høyres Michael Tetzschner sier at internasjonale avtaler om flyktningepolitikk må holdes. Foto: Berit Roald / Scanpix
AVTALER: Høyres Michael Tetzschner sier at internasjonale avtaler om flyktningepolitikk må holdes. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
SKAL PÅVIRKE: Frp-representant Morten Ørsal Johansen sier at Frp skal påvirke innvandringspolitikken i en borgerlig regjering. Foto: Jacques Hvistendahl
SKAL PÅVIRKE: Frp-representant Morten Ørsal Johansen sier at Frp skal påvirke innvandringspolitikken i en borgerlig regjering. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer