Sykehjemsbeboer coronasmittet:

Fullvaksinert for en måned siden

En beboer på Ellingsrudhjemmet i Oslo er coronasmittet til tross for å ha fått andre dose av vaksinen for flere uker siden.

SMITTE: Etter uker uten smitte på Oslos sykehjem, ble en beboer på Ellingsrudhjemmet bekreftet smittet mandag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SMITTE: Etter uker uten smitte på Oslos sykehjem, ble en beboer på Ellingsrudhjemmet bekreftet smittet mandag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 69 500 +341
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 113 000 000+444.5K
døde 2 500 000 +12.1K
Se mer

Smitten ble oppdaget etter at prøve nummer to av en fullvaksinert beboer var positiv. En tidligere prøve hadde gitt negativt svar, ifølge NRK, som først omtalte saken.

Kommunikasjonsrådgiver Tone Spieler i Sykehjemsetaten i Oslo kommune sier til Dagbladet at beboeren fikk andre dose av coronavaksinen 25. januar, og dermed har vært å regne som fullvaksinert i flere uker.

- Personen er ikke syk, føler seg ikke dårlig og har sovet godt i natt, sier Spieler.

Oppdaget tilfeldig

Hun forteller at det ble oppdaget coronasmitte ved sykehjemmet 18. februar. Rutinen tilsier da at alle nærkontakter skal testes.

- Og da ble det oppdaget på den ene prøven i går, at en beboer er smittet. Vi tester videre utover denne uka hver tredje dag.

Ifølge Spieler er dette første gang det er oppdaget smitte hos en fullvaksinert beboer i Sykehjemsetaten i Oslo.

STOPPET: Statsminister Erna Solberg (H) orienterte om coronasituasjonen onsdag 25. november. Da Dagbladets reporter stilte et spørsmål om sykehjemmene, måtte helseminister Bent Høie ta over. Vis mer

- Vi vil jo fortsette å teste og se utviklingen, men dette er første tilfelle, så får vi se hva vi gjør videre.

Også to ansatte ved sykehjemmet har testet positivt. I tillegg er 23 medarbeidere og 22 beboere i karantene etter utbruddet, skriver NRK.

Studie: 95 prosent effektiv

FHI har tidligere uttalt at de registrerer alle disse tilfellene. De har så langt ikke mottatt meldinger om alvorlig sykdom hos personer som er fullvaksinert.

- Formålet med vaksinasjon er å beskytte mot sykdom, og den beskyttelsen er veldig god, men ikke 100 prosent. Det er ikke sikkert at beskyttelsen mot å bli smittet uten å bli syk er like god. Det kan derfor skje at man kan ved smitteoppsporing kan finne viruset hos vaksinerte som har milde eller ingen symptomer, skriver overlege Preben Aavitsland i FHI i en epost til Dagbladet.

12. februar serverte helsebyråd Robert Steen i Oslo gladnyheten om at ingen sykehjemsbeboere i Oslo var smittet på to uker.

- Dette tyder på at når gruppene blir ferdig vaksinert, blir også smitten borte, sa Steen til Dagbladet.

Oslo har nå vaksinert alle innbyggere over 85 år, og er i gang med vaksineringen av aldersgruppen 75 - 84.

Israelske studier har tidligere vist at vaksinen fra Pfizer og Biontech er 95 prosent effektiv ei uke etter andre dose. Det blir imidlertid fortsatt forsket på om personer som har fått begge doser av coronavaksinen kan smitte andre.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer