Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fundamentalistene vil tape

Spår Ayatollah Khomeinis barnebarn, Zahra Eshraghi. Hun er feminist og reformist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hun er barnebarn av den iranske revolusjonens far, Ayatollah Khomeini.

Men Zahra Eshraghi (44) har lenge vært en av reformlederne som ønsker et annet Iran.

Hun ønsker at det ikke lenger skal være obligatorisk for kvinnen å bære hodeplagg. Hun ønsker å svekke mullaenes makt. Og hun vil at konstitusjonen skal endres, slik at også kvinner kan stille til presidentvalg i Iran.

Enn så lenge er den tidligere, reformvennlige presidenten Mohammad Khatami den eneste som kan utfordre den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad, mener hun.

- Han er den eneste som kan seire over Ahmadinejad, sier Eshraghi til nyhetsbyrået Associated Press i forkant av morgendagens parlamentsvalg.

Der vil alt annet enn seier til Ahmadinejads allierte og andre konservative slå ned som en bombe.

Opposisjonen og reformvennlige krefter er kneblet i Iran. Av de 1700 kandidatene som er blitt diskvalifisert av landets religiøse lederskap er flertallet reformister.

- Hadde bestefar sett dette ...

Eshraghi er feminist, reformist og en hardt arbeidende tobarnsmor.

Foto: /SCANPIX
Foto: /SCANPIX Vis mer

Ved parlamentsvalget i 2004 da kvinner fikk lov til å stille som kandidater, ble Eshraghis kandidatur strøket av det mektige Vokterrådet. Det religiøse lederskapet kunne ikke akseptere hennes liberale standpunkter når det gjelder kvinners klesdrakt, og det faktum at hun hilste nobelprisvinner Shirin Ebadi velkommen da hun kom hjem med fredsprisen i 2003.

Hun mener at retningen den islamske republikken har tatt siden den ble opprettet for snart 30 år siden, ikke er hva dens grunnlegger Ayatollah Khomeini ville ønsket.

- Vår konstitusjon sier at det er mannen som er sjefen og at kvinnen er en lojal kone som ofrer seg for familien. Men samfunnet har endret seg, spesielt de siste ti årene. Hvis min bestefar var her nå, er jeg sikker på at han ville hatt andre ideer, sa Eshraghi i et intervju med Daily Telegraph i 2005.

Eshraghi er gift med eks-president Khatamis yngre bror, Mohammed Reza. Han har gått fra å være revolusjonær til reformist. I 1979 var han med på å storme den amerikanske ambassaden og holdt de ansatte som gisler i 444 dager.

Gisselaksjonen ble av Khomeini karakterisert som «Irans andre revolusjon».

Tror på de yngre generasjonene

Når Ahmadinejads allierte og de konservative stiller til valg fredag er det under slagordet «Ursulgerayan» - «fundamentalister» på farsi, og de sverger lojalitet til Khomeines revolusjon.

Eshraghi mener de har feiltolket og forrådt Khomeinis ideer, som ifølge henne var ment å bringe frihet til Iran.

- Dette strider mot målene med revolusjonen og går på tvers av imam Khomeinis synspunkter. Med denne utviklingen er det ingenting igjen av republikken, og det er ikke mye frihet igjen heller, sier hun til AP.

image: - Fundamentalistene vil tape

På tross av pessimismen har Eshraghi likevel tro på framtida og de yngre generasjonene. Den frustrasjonen som brer seg blant de unge, tror Eshraghi truer fundamentalistenes grep om Iran.

Siden revolusjonen for 29 år siden er Irans befolkning doblet. To tredeler av de 65 millioner innbyggerne er under 30.

Antallet med høyere utdannelse har eksplodert, men samtidig er halvparten av unge mellom 25 og 29 arbeidsledige, viste offisielle tall i 2006.

- I denne kommunikasjons-æraen og med den tilgangen vi har på informasjon, vil ikke de yngre generasjonene akseptere at noen få fundamentalister skal bestemme deres skjebne, sier Zahra Eshraghi til AP.

UTFORDREREN:</B> Tidligere president Mohammad Khatami holdt tale i en moské i Islamshahr tirsdag denne uken. Kanskje er han den eneste som kan utfordre den ultrakonservative Ahmadinejad.
- FORRÅDER REVOLUSJONEN: Irans president Mahmoud Ahmadinejad på 18.årsdagen for Khomeinis død. Khomeinis barnebarn mener presidenten har forrådt bestefarens revolusjonære ideer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media