Fundamentalt

Hva er det egentlig som er politisk korrekt for tida?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«ANNENGENERASJONS innvandrere utgjør en terrortrussel mot Norge», kunne sjefen for politiets sikkerhetstjeneste Jørn Holme fortelle tidligere denne uka. Han mente det nok godt. Det var en oppfordring til gode krefter om å passe på landets unge mennesker - så de ikke sklir ut og faller ned i terrorhulene til skjeggete fundamentalister. Men hvor stor er faren for det? Og blir den større eller mindre ved at politiet går ut og advarer mot en hel generasjon norske statsborgere?

I DANMARK SLITER man med den samme balansegangen. Og myndighetene har forsøkt forskjellige triks for å sørge for at fundamentalismen ikke skal få festet grepet om borgerne. Det har i stor grad dreid seg om å ikke være naive . For, som kulturminister Brian Mikkelsen har advart: «Midt i vårt land - vårt eget land - er det i ferd med å utvikle seg et parallellsamfunn, hvor minoriteter praktiserer sine middelalderske normer og udemokratiske tankeganger.» Her står kulturkampens front. På tirsdag var siste våpen i kampen ferdigsmidd - en kulturkanon, en innholdsrik oversikt over de viktigste deler av den danske kulturarv. Flere samfunnsdebattanter har tolket kanonen som et tegn på den generelle fremmedfiendtlige kulturen de danske myndigheter bidrar til - «Feiringen av en kulturell selvtilstrekkelighet rettet mot innvandrernes kultur», som avisa Politiken skrev på lederplass denne uka. I vinter trykket tolv danske forfattere et opprop i flere skandinaviske aviser, der de tok sterk avstand fra den «snikende umenneskeligheten» Danmark behandler utlendinger med. I går trykket vi et oppfølgingsinnlegg på debattsidene her i avisa, der Carsten Jensen og hans kampfeller igjen advarte mot «mistenkeliggjøringen av våre muslimske medborgere», en mistenkeliggjøring som «følges opp med krav, påbud, kontroll og forskjellige former for avstraffelse.»

SÅ FINNES DET DEM som mener de «muslimske medborgere» på sett og vis slipper for billig unna. Ayaan Hirsi Ali, kvinnen bak filmen «Submission» som var den utløsende faktor for at Theo van Gogh ble drept i Nederland for et år siden, mener europeiske sofaradikalere sitter stille og ser på at Europa kjører i grøfta fordi de ikke klart nok tar avstand fra muslimsk ekstremisme. De lukker øynene og holder for munnen i redsel for å framstå som rasister. Statsminister Anders Fogh Rasmussen kunne ikke være mer enig - og har tildelt Ali sitt partis nye frihetspris. Mens Ali etterlyser sterkere fordømming, i tråd med tradisjonsrik, europeisk religionskritikk, er tonen en annen hos de danske forfattere, de fleste av dem godt plassert i kulturradikalismen. De mener det er deres ytringsfrihet som er truet - at det stort sett er de entydig islamkritiske stemmene som kommer til orde i Danmark. Det er Dansk Folkeparti som sitter med den kulturelle og politiske makten. Det er de som representerer «det politisk korrekte» i dagens Danmark.

Virkelighetsoppfatningene frontkolliderer i diskusjonene om fundamentalismens farer. Den viktigste lærdommen fra Danmark er at den hatske tonen i debatten ikke er noe å hige etter, at man ikke på død og liv må vekk fra noen slags «lammende feighet», som enkelte mener de kan se her i Norge. Kampen for å åpne opp og reformere islam kan være viktig for dem som liker å plassere seg selv i den stolte religionskritiske opplysningstradisjonen i Vesten. Der har Hirsi Ali åpenbart et poeng. Men de danske forfattere har også et poeng når de i sine opprop advarer mot islamfiksert mistenkeliggjøring. Det er ingen feig eller unnvikende advarsel.

DET VILLE VÆRE å overdrive å se PST-sjef Holmes utspill som forråelse av debatten. Men i kampen mot ekstremismen er det ikke sikkert at hans utspill representerer den klokeste strategien. Mohammad Usman Rana, leder i Pakistansk studentersamfunn, mener Holme ser spøkelser ved høylys dag, at han skaper fiendebilder, og stempler annengenerasjons innvandrere som potensielle ekstremister og terrorister. Holme bidrar også til at arbeidsmarkedet blir enda mindre tilgjengelig for nordmenn med utenlandske navn, mener Rana. Og slik vil mange føle det, enten Holme vil eller ei. Skal han lytte til Danmark, kan han lytte til sin kollega i det danske politiets sikkerhetstjeneste: Han har nylig påpekt at nettopp den økende demoniseringen av etniske minoriteter utgjør en stor terrorfare.